Zzp'er of freelancer

Zzp’er blijven of groeien met personeel

Oplopende wachtlijsten en moeite met ‘nee’ verkopen. Hierdoor stond Sascha Mulder voor een lastige keuze. Personeel aannemen of toch zzp’er blijven? Er alleen al over nadenken gaf haar gevoelens van angst en onzekerheid. Uiteindelijk koos ze voor groei. En daarmee voor personeel. Daarnaast koos ze voor vaste samenwerking met een HR-professional.

Vers van de universiteit startte Sascha Mulder in 2014 haar bedrijf SCIO Positieve Psychologie. “Ik liet een website bouwen en sloot me aan bij lokale netwerkclubs in Tiel en omstreken. Voor ik het wist behandelde ik mijn eerste cliënt. En al snel volgden er meer."

Snelle groei

Na 4 maanden werkte Mulder fulltime voor haar bedrijf en verruilde ze haar flexruimte voor een vast kantoor. “Dat was mijn eerste grote stap. Kan ik dat straks allemaal wel betalen?”, vroeg Mulder zich af. Haar twijfel bleek snel ongegrond. De stroom aan cliënten bleef komen. En ruim een jaar na de start stond Mulder voor een nog groter dilemma: “Ik kon het werk niet meer aan, wat nu? Bleef ik kleinschalig werken als zzp’er of ging ik groeien met personeel? Een samenwerkingsverband met andere zzp’ers had ik kort geprobeerd, en dat beviel me niet. Te veel overleg, afstemming en gebondenheid.”

Interne strijd

Nadenken over personeel ervaarde Mulder als een enorme worsteling met zichzelf: “Ik vond het doodeng. Wilde ik de verantwoordelijkheid op me nemen, kon ik de kosten wel dragen, wat als de aanwas stokt? Ook voelt je eigen bedrijf als je kindje, en personeel erbij betekent dat andere mensen met jouw kindje ‘aan de wandel’ gaan. Natuurlijk was dat spannend!” Aan de andere kant voelde ze de potentie van haar bedrijf: “Ik wil mensen helpen op een manier waar ik heilig in geloof. Nee verkopen is voor mij daarom heel lastig. Maar de wachtlijst drukte zo erg en gaf zoveel stress. Ik moest wel aan personeel beginnen.”

Gesprek met boekhouder

Mulder ging om tafel met haar boekhouder. Die adviseerde haar om een begroting te maken die inzicht gaf in wat een medewerker kost en welke investeringen nodig zijn. Zoals een werkplek inrichten. Mulder koos voor een vacature van 16 uur per week op basis van payrolling: “Dit leek mij het veiligste. Vergelijk het met een uitzendbureau. Ik moest alleen zelf zorgen voor de werving en selectie van een psycholoog.”

Werving en selectie

Mulder schakelde een werving- en selectiebureau in om haar te helpen: “Samen een vacature opstellen, sollicitatiebrieven doorlopen en gesprekken voeren.” Deze samenwerking vond Mulder erg leerzaam: “Ik was zelf nog nooit als psycholoog op sollicitatiegesprek geweest, dus ik had soms geen idee wat ik moest vragen of antwoorden tijdens het eerste gesprek.”

Aardig en zakelijk

De eerste medewerkster was een feit. Helaas liep dit niet zoals gehoopt en verwacht. Mulder blikt terug: “Ik was niet zakelijk genoeg. Ik wilde aardig gevonden worden, gaf 100% vertrouwen en liet haar te vrij.

Mijn valkuil is nog steeds dat ik te lief ben

Als zzp’er ben je met je vak bezig en alles in het bedrijf is logisch voor jou. Maar dat is het voor je medewerker niet.” De medewerkster kwam niet naar Mulder toe als ze ergens niet uitkwam. Hierdoor ontstonden fouten. Dat was voor Mulder een leermoment: “Hierdoor stelde ik een personeelshandboek op met speerpunten hoe we bij SCIO werken.”

Personeelszaken uitbesteden

De volgende stap was het inhuren van personeel op detacheringsbasis: “Ik stelde me sterk en tegelijk kwetsbaar op, want ik vroeg haar om feedback te geven als ze een andere of betere aansturing van mij wenste. Dit zorgde voor openheid en duidelijkheid.” In 2017 nam Mulder haar eerste personeelslid in dienst. En vanaf dat moment koos ze bewust voor samenwerking met een HR-professional die ze per opdracht inhuurt: “Zij doet de onderhandelingen, stelt arbeidscontracten op, verzorgt de salarisadministratie en adviseert mij over arbeidsrechtelijke verplichtingen.”

Psycholoog en manager

SCIO Positieve Psychologie telt 5 jaar na de start 7 medewerkers met vestigingen in Tiel en Vianen. Binnenkort neemt Mulder nog 2 medewerkers in dienst en per 1 januari 2020 neemt ze een psychologenpraktijk over. “Het aannemen van personeel is nu niet meer eng hoor”, lacht ze. “Mijn rol binnen het bedrijf is wel veranderd. Eerst werkte ik in mijn onderneming, nu werk ik aan mijn onderneming”, legt ze uit. “3 dagen per week werk ik als psycholoog en de andere dagen bouw ik aan mijn bedrijf. Voor mij een perfecte combinatie.”

Sascha Mulder
  • SCIO Positieve PsychologieSCIO Positieve Psychologie
  • Tiel en VianenTiel en Vianen
  • 20142014

Sascha Mulder

Psycholoog

Sascha Mulder rondde als 23-jarige haar universitaire studie af. Ze verwachtte snel een baan te vinden. Helaas gooide de economische crisis roet in het eten. Zo begon ze met parttime ondernemen, naast een andere baan.

“Ik moest wel aan personeel beginnen.”

Blij met personeel

Mulder heeft geen seconde spijt van haar overstap van zzp’er naar zmp’er (zelfstandige met personeel): “Ik miste het contact met collega’s en dat heb ik nu weer terug in de vorm van personeel. We hebben het leuk met elkaar en dankzij hen is SCIO succesvol gegroeid.” Op de vraag of ze nog ergens mee worstelt antwoordt Mulder lachend: “Ik ben een echte peoplemanager en mijn valkuil is nog steeds dat ik te lief ben. Dan ben ik blij dat mijn HR-dame ervoor zorgt dat ik even pas op de plaats maak.”

Overweeg je om personeel aan te nemen omdat jouw bedrijf groeit? Ontdek de mogelijkheden als je het als zzp'er in je eentje niet aankunt.
Marcel Hoebink

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers bij hun importplannen. Ik ben specialist op het gebied van importregels, invoerbelastingen, incoterms en importdocumenten. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage