Dossier
Brexit
Na Brexit is het VK een land buiten de EU. Hierdoor zijn de regels voor ondernemers veranderd. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen.
Webinar: zakendoen met het VK na Brexit
Na Brexit zoeken veel ondernemers de balans tussen theorie en praktijk. Hoe breng je bij het zakendoen met het VK je order tot een goed einde? Tijdens een interactief webinar op 14 april 2021 van 12.30 uur tot 13.30 uur stel je jouw vragen via de chat aan ons panel van deskundigen. Je krijgt antwoord op vragen als: Wat heb ik nodig? Tegen welke formaliteiten en procedures loop ik aan? Waar moet ik rekening mee houden? Meld je aan voor dit gratis webinar.
Veelgestelde ondernemersvragen over Brexit
Het VK is na Brexit een ‘derde land’, een land buiten de EU. Er is geen vrij verkeer van goederen meer. Je krijgt te maken met douaneregels. Bij export naar het VK doe je aangifte ten uitvoer bij de douane. Deze aangifte doe je zelf of besteed je uit aan een expediteur. De Britse douane heft geen invoerrechten op goederen die van preferentiële oorsprong uit de EU zijn. Dit betekent dat goederen in de EU zijn vervaardigd of toereikend zijn bewerkt. Lever je producten van preferentiële oorsprong aan je klant dan zet je een Attest van Oorsprong op je verkoopfactuur. De levering belast je met 0% btw. Het maakt niet uit of je goederen aan een particulier of een ondernemer levert. Je moet aantonen aan dat de zending Nederland heeft verlaten.
Het VK is na Brexit een ‘derde land’, een land buiten de EU. Er is geen vrij verkeer van goederen meer. Je krijgt te maken met douaneregels. Bij import vanuit het VK doe je aangifte ten invoer bij de douane. Deze aangifte doe je zelf of besteed je uit aan een expediteur. De Nederlandse douane heft geen invoerrechten op goederen die van preferentiële oorsprong zijn uit het VK. Dit betekent dat goederen in het VK zijn vervaardigd of toereikend zijn bewerkt. Er geldt dat je bij invoer van producten van preferentiële oorsprong uit het VK een Attest van Oorsprong nodig hebt of een beroep doet op importer's knowledge. Ontvang je goederen uit het VK dan krijg je meestal een factuur zonder btw. De goederen zijn belast met Nederlandse btw. Je betaalt de btw bij de douane. Of je bezit een vergunning artikel 23, de zogeheten verleggingsregeling. Dan hoef je bij de douane geen btw te betalen. Deze geef je later aan in je btw-aangifte.
Je bent verplicht een EORI-nummer (Economic Operators Registration and Identification) te gebruiken als je internationaal handelt en in contact komt met de douane. Zo worden jouw gegevens snel internationaal uitgewisseld. Het is bij alle douanecontacten nodig, bijvoorbeeld bij je aangifte ten uitvoer.
Nederland
Doe jij of je douane-expediteur alleen aangifte in Nederland? Dan kun je het EORI-nummer zelf samenstellen of aanvragen bij de Nederlandse Douane. Doe je ook aangifte in het buitenland? Dan moet je het EORI-nummer altijd aanvragen.
Verenigd Koninkrijk
Bij een DDP-levering heb je vanaf 1 januari 2021 een EORI-nummer nodig dat begint met GB om goederen van of naar het VK te verplaatsen. Het EORI-nummer vraag je aan op gov.uk/eori.
Vanaf 1 januari 2021 is een levering aan het VK een exportlevering en deze is belast met het btw 0%-tarief. Bij de inklaring van goederen in het VK vindt lokaal de afdracht van btw (VAT) en eventuele invoerrechten en overige kosten plaats. Bij import van producten uit het VK in Nederland betaal je btw aan de Nederlandse Douane. De btw bereken je over de douanewaarde en invoerrechten.
Voor de tijdelijke invoer van materialen, zoals gereedschappen, monsters, muziekinstrumenten en reclamemateriaal is het handig om een ATA-carnet aan te vragen. Met een ATA-carnet, een soort paspoort voor je goederen, betaal je geen btw, invoerrechten of borgsom. Bovendien vereenvoudigt het douaneprocedures, omdat je slechts 1 document gebruikt voor je hele reis. Een ATA-carnet vraag je aan bij KVK.
Altijd op de hoogte
Direct op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Brexit? Informatie en tips ontvangen over ondernemen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.