Corona

Alles wat je moet weten over het coronapaspoort

Nederlanders mogen weer op reis, naar festivals en evenementen. Dat is goed nieuws voor ondernemers, die in verschillende situaties nog wel te maken hebben met de CoronaCheck-app, of in de volksmond: het coronapaspoort. In dit artikel lees je alles wat je er over moet weten.

Reizen binnen de Europese Unie kan deze zomer met het coronapaspoort. Dat besloten de EU-lidstaten en het Europese Parlement op woensdag 20 mei 2021. Het ‘COVID-19-certificaat, zoals het document officieel wordt genoemd, is klaar.

Sinds 23 juni 2021 kan het coronapaspoort ook worden gebruikt in plaats van een testbewijs, bijvoorbeeld bij festivals, evenementen, theatervoorstellingen en bioscopen. Wie met de CoronaCheck-app bij de entree kan aantonen dat hij hoogstwaarschijnlijk niet besmet is, mag naar binnen. Wie (nog) niet volledig is gevaccineerd, kan gebruikmaken van een gratis toegangstest.

Coronapaspoort

Nederlanders hebben verschillende mogelijkheden om te bewijzen dat zij niet besmet zijn met het coronavirus en dus het risico erg klein is dat zij anderen zullen besmetten. Dit kan bijvoorbeeld met:

  • een recente negatieve testuitslag
  • een vaccinatiebewijs, dat aantoont dat je volledig gevaccineerd bent tegen corona
  • een bewijs van immuniteit, als je net genezen bent van COVID-19

Het kabinet brengt dit bewijsmateriaal samen in het zogenoemde coronapaspoort. Dit paspoort is beschikbaar in een digitale en een papieren vorm, met QR-code. Het coronapaspoort is te gebruiken binnen de Europese Unie (EU), maar er komt geen Europese app voor het paspoort. In Nederland wordt de bestaande CoronaCheck-app gebruikt als digitaal coronapaspoort. De QR-codes die deze app aanmaakt, zijn vanaf juli 2021 overal in Europa leesbaar.

Zo werkt het

Bij de entree scan je de QR-code in de CoronaCheck-app van je bezoeker. Als die niet besmettelijk is, zie je op de scanner het groene sein ‘veilig’. De bezoeker mag naar binnen, zijn privacygevoelige medische informatie blijft geheim. Want jij kunt niet zien of hij gevaccineerd, getest of immuun is . Wel zie je initialen en een deel van de geboortedatum. Zo kun je met een ID-bewijs nagaan of je de juiste persoon voor je hebt.

Overigens genereert de app 2 verschillende codes: 1 voor in Nederland en 1 voor Europa. Wanneer een QR-code in het buitenland wordt afgelezen, is wel zichtbaar of een persoon gevaccineerd, negatief getest of hersteld is.

Wat hebben ondernemers nodig?

Om de QR-code te scannen, heb je een app nodig op je smartphone. De CoronaCheck Scanner kun je gratis downloaden in de Apple- of Google Play Store. Zowel CoronaCheck als de CoronaCheck Scanner zijn te gebruiken op alle iOS- en Androidtelefoons vanaf Android 6 en iOS 12 (de iPhone 5s en nieuwer).

Wat moet mijn klant doen?

Als jouw klant de CoronaCheck-app wil gebruiken voor het bezoeken van jouw locatie of evenement, dan moet hij eerst digitaal zijn vaccinatiegegevens ophalen. Daarvoor logt hij met zijn DigiD in binnen de app.

Als iemand bij vaccinatie toestemming heeft gegeven, haalt de app automatisch vaccinatiegegevens op bij de GGD, het RIVM of het ziekenhuis. Een prik die de huisarts heeft gezet, is mogelijk niet op de juiste plek geregistreerd. Begin juli moet dit probleem zijn opgelost.

Is het paspoort al klaar?

Ja, je kunt het paspoort inmiddels gebruiken. Iedere Nederlander kan in de CoronaCheck-app een vaccinatiebewijs aanmaken. Het was al mogelijk om in de app een testbewijs om te zetten in een QR-code. In juli komt er nog een optie bij: het herstelbewijs voor mensen die recent corona hebben gehad en dus antistoffen hebben. Vanaf 1 juli kan het coronapaspoort binnen de EU worden gebruikt voor buitenlandse reizen.

Waar is een paspoort nodig?

Als ondernemer mag je zelf kiezen of je met het coronapaspoort en toegangstesten wilt werken. Wil je dit niet, dan zijn voor jou de huidige coronamaatregelen van kracht en profiteer je niet van extra versoepelingen. Het kan daardoor zijn dat het ene restaurant ervoor kiest om met toegangstesten te werken en zo meer bezoekers binnen mag laten, en dat een ander restaurant niet met toegangstesten werkt.

Werkt het paspoort ook offline?

Voor het aanmaken van een QR-code die aantoont dat iemand niet besmet is met het coronavirus, is een internetverbinding nodig. Je kunt jouw bezoekers daarom het beste adviseren om de code in de CoronaCheck-app thuis vast aan te maken. De app kan de code vervolgens opslaan. Een internetverbinding bij de toegang van jouw locatie is daarom niet noodzakelijk voor bezoekers. Voor enkel het tonen van een QR-code in de CoronaCheck-app hoeft je bezoeker namelijk niet online te zijn.

Werkt de app wel goed?

Per uur kan de CoronaCheck-app zo’n 90.000 inlogs verwerken. Dat is best veel, maar toch kunnen drukke momenten zorgen voor problemen bij het gebruik van de app. Per seconde kunnen namelijk niet meer dan 25 gebruikers met de app inloggen. Zeker wanneer tegelijkertijd meerdere festivals plaatsvinden, is het denkbaar dat deze grens wordt overschreden. Wanneer bezoekers thuis hun code op tijd aanmaken, kun je problemen en overbodige wachtrijen bij de entree van jouw locatie voorkomen.

Papieren paspoort

Bezoekers die geen CoronaCheck-app willen of kunnen gebruiken, kunnen ook een papieren paspoort gebruiken. Deze variant kan geprint worden vanaf CoronaCheck.nl.

Zelftest

Terwijl de testcapaciteit snel is uitgebreid, kwamen in april 2021 ook de eerste zelftesten op de markt. Met een staafje van de apotheek of supermarkt kan iedereen zichzelf controleren. De zelftest is geen officieel testbewijs, maar kan wel handig zijn als je bijvoorbeeld met collega’s op locatie wilt werken.

Meerderheid vóór

Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat 7 op de 10 ondervraagden voorstander is van het gebruik van een coronapaspoort. 70% van de 47.000 deelnemers vindt het een goed idee dat gevaccineerden en mensen met een negatieve test toegang krijgen tot evenementen en culturele locaties.

Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket.

Rinke den Os

Wie internationaal wil ondernemen, heeft een wereld te ontdekken. Want hoe werkt het als je gaat importeren? En waar loop je tegenaan met een webshop over de grens? Om je op weg te helpen, deel ik tips & tricks en ervaringen van ondernemers.

InspiratiePage