Corona

Alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs

Vrijwel alle coronamaatregelen zijn geschrapt. Het coronatoegangsbewijs hoort niet meer bij ons dagelijks leven. Voor internationale reizen is de coronapas nog wel in gebruik.

De tijd dat ondernemers aan de deur het coronatoegangsbewijs van hun bezoekers moeten controleren, lijkt voorbij. Nu de mildere omikron-variant van het coronavirus het meest voorkomt, zijn maatregelen om besmettingen te voorkomen geschrapt. Omdat een terugkeer van corona in de maatschappij niet is uitgesloten, belooft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers niet dat het coronatoegangsbewijs definitief verleden tijd is.

Internationale reizen

Als je op reis gaat is de kans groot dat je je coronapas toch nog nodig hebt. Reis je binnen de EU, dan kun je met de CoronaCheck-app aantonen dat je bent gevaccineerd of hersteld. Een negatief testbewijs kun je ook via de app laten zien.

Buiten Europa gelden vaak andere regels voor coronabewijzen. Meer informatie hierover vind je in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het land dat je bezoekt.

CoronaCheck-app

Moet je voor jouw reis aantonen dat je gevaccineerd bent? Dan is het belangrijk dat je 2 weken voor vertrek volledig gevaccineerd bent. In de meeste gevallen betekent dit dat je 2 prikken hebt gehad.

Je bewijs toon je in de CoronaCheck-app als je binnen Europa blijft. In de app log je in met je DigiD. Jouw vaccinatiebewijs wordt vervolgens in de app geüpload. Een negatieve test of een herstelbewijs kun je op dezelfde manier uploaden in de app.

Wie geen CoronaCheck-app wil of kan gebruiken, mag ook een papieren toegangsbewijs gebruiken. Deze variant kun je printen vanaf CoronaCheck.nl.

Controle

Voor een controle van je toegangsbewijs open je de app. Daarin kun je kiezen of je de Nederlandse of de internationale QR-code wilt tonen. Deze wordt gescand bij de controle. Als al jouw gegevens juist zijn, verschijnt er een groen vinkje op de scanner en ben je klaar om op reis te gaan.

Mogelijk moet je in het land van bestemming opnieuw je coronabewijs laten zien. Dat kan op een luchthaven zijn, maar ook daarbuiten. Per land verschillen de maatregelen.

Terugblik

In Nederland wordt het coronatoegangsbewijs niet meer gebruikt sinds het aantal ziekenhuisopnamen door corona stabiel lager werd. Dat gebeurde afgelopen winter, toen de omikron-variant opdook en al snel voor de meeste besmettingen zorgde. Hoewel het aantal besmettingen in eerste instantie fors steeg, was snel duidelijk dat mensen er minder ziek van werden.

Met deze veranderingen versoepelde het kabinet de maatregelen. Mondkapjes konden af, afstand houden was niet meer verplicht en het coronatoegangsbewijs verdween naar de achtergrond. Dit tot tevredenheid van veel ondernemers die hun klanten moesten controleren, bijvoorbeeld bij horecagelegenheden, bioscopen, theaters, evenementen, congressen en sportwedstrijden. Nachthoreca bleef zelfs lange tijd gesloten. Tijdelijk konden nachtclubs later open met een 1G-beleid waarbij iedere bezoeker zich moest laten testen.

Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket.

Rinke den Os

Wie internationaal wil ondernemen, heeft een wereld te ontdekken. Want hoe werkt het als je gaat importeren? En waar loop je tegenaan met een webshop over de grens? Om je op weg te helpen, deel ik tips & tricks en ervaringen van ondernemers.

InspiratiePage
Wetten en regels