Corona

Coronacrisis: geef criminelen geen kans

Criminelen zijn creatief tijdens de coronacrisis en verleggen hun werkterrein. Nu bedrijfspanden de hele dag leeg staan zijn ze vaker doelwit van inbraak. Cybercriminelen richten hun pijlen op thuiswerkers. Hier hopen zij te profiteren van de minder goed beveiligde thuiscomputers.

6 veel voorkomende vormen van criminaliteit en tips om veilig te ondernemen.

1. Inbraken in lege bedrijfspanden

Door de coronacrisis staan meer bedrijfspanden leeg. Langdurig gesloten bedrijfspanden vormen een prooi voor inbrekers. Geef inbrekers zo weinig mogelijk kans om in te breken. Ga regelmatig even kijken en neem extra beveiligingsmaatregelen. Je kunt bijvoorbeeld (extra) camera’s en bewegingssensoren plaatsen en deze aansluiten op het beveiligingssysteem. De meldkamer krijgt dan bericht wanneer personen te dicht in de buurt komen. Maak ook binnen je bedrijf goede afspraken over zaken als toegang en beveiliging. Welke organisatorische maatregelen kun je zoal in je bedrijf nemen?

  • Sleutelbeheer: Voorkom dat een dief een sleutel weet te stelen. Zorg ervoor dat sleutels niet op plaatsen liggen waar inbrekers ze verwachten. Registreer welke medewerkers een sleutel hebben en leg dit vast in een sleutelcontract. Hiermee maak je je personeel medeverantwoordelijk voor een goed sleutelbeheer. Werk met gecertificeerde sleutels. Dit betekent dat je voor het bijmaken van een sleutel een pasje of certificaat nodig hebt.
  • Voorzie ramen en deuren van inbraakwerend hang- en sluitwerk.
  • Zorg voor inbraakwerende beglazing of scherm de ramen af met rolluiken of traliewerk.
  • Zorg voor een opgeruimd en overzichtelijk terrein. Snoei regelmatig de beplanting om het bedrijfspand. Hiermee voorkom je dat een inbreker ongezien zijn gang kan gaan.
  • Zorg voor goede beveiligingsverlichting, maak hierbij gebruik van bewegingssensoren.
  • Zorg voor een goed alarmsysteem en verander de toegangscodes regelmatig. Vaak moet je een alarmsysteem met een code in- of uitschakelen. In de praktijk blijkt dat bedrijven deze codes bijna nooit veranderen. Toch is het verstandig om dat regelmatig te doen. Bijvoorbeeld als het aantal gebruikers toeneemt of een medewerker vertrekt. Alarmsystemen met elektronische sleutels bieden hiervoor een oplossing.
  • Het komt steeds vaker voor dat particuliere beveiligingsbedrijven bedrijventerreinen en winkelgebieden bewaken. Je kunt ze inschakelen voor bijvoorbeeld observatie, controle en contacten met de politie. Door dit gezamenlijk met andere ondernemers te doen blijven de kosten relatief laag. Bijkomend voordeel is dat jij en je medewerkers hierdoor geen risico lopen. Maak daarnaast afspraken met omwonenden en bedrijven in de omgeving over sociale controle van elkaars panden.

Je doet er alles aan om inbrekers buiten de deur te houden. Mocht je toch slachtoffer worden van een inbraak zorg er dan voor dat je snel weer verder kunt met je bedrijf. Om goed voorbereid te zijn op onverwachte gebeurtenissen, is het aan te raden de gevolgen van een calamiteit voor de continuïteit van jouw bedrijf in beeld te brengen. Dat doe je door een bedrijfscontinuïteitsplan op te stellen. Hierin leg je contactgegevens, afspraken, vergunningen en ander relevante informatie vast. Ook inventariseer je preventieve maatregelen waarmee je de risico’s kunt verminderen. Bijvoorbeeld over de bescherming van belangrijke data en je administratie.

2. Winkelovervallen

Neem als winkelier maatregelen om het risico op een overval te verkleinen en het overvallers zo lastig mogelijk te maken. Deze kiezen vaak een doelwit waar veel cash geld of waardevolle spullen aanwezig zijn. Zorg er dan ook voor dat er weinig te halen valt. Stimuleer pinbetalingen en voorkom dat er veel contant geld in de kassa ligt. Zorg dat je je beveiliging op orde hebt. Plaats camera’s, spiegels, alarmknoppen en beveilig diefstalgevoelige artikelen met bijvoorbeeld tags. Of verkoop kostbare artikelen alleen vanachter de kassa. Stel goede veiligheidsprocedures op en informeer je personeel hierover.

3. Diefstal van coronagoederen

Populaire coronaproducten zoals mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zijn zeer gewilde spullen om te stelen of te helen. Ook bepaalde medicijnen en onderdelen voor beademingsapparatuur zijn erg in trek. Mocht je deze zaken (willen) produceren, kopen of verkopen, wees je dan bewust van het verhoogde risico dat je loopt en neem extra beveiligingsmaatregelen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van bewakingscamera’s of de inhuur van beveiligers.

4. Verkoop van coronagoederen op nepwebsites

Frauduleuze handelaren bieden op nepwebsites mondkapjes en andere preventiemiddelen zoals desinfecterende handgel en handschoenen aan. Deze fraudeurs misbruiken daarvoor gegevens van bestaande bedrijven. Ze vervalsen een factuur van een bestaande onderneming en passen het bankrekeningnummer aan. De (aan)betaling die jij vervolgens doet bij een bestelling, valt zo regelrecht in de handen van internetcriminelen, die zo profiteren van de grote vraag naar en het gebrekkige aanbod van deze producten. Deze zakelijke identiteitsfraude is een van de snelgroeiende fraudesoorten in het bedrijfsleven. Controleer daarom in het KVK Handelsregister altijd goed met wie je zaken doet. Meer tips om je te wapenen tegen deze fraudevorm vind je in het artikel over zakelijke identiteitsfraude.

5. Cybercriminaliteit: phishing mails

Thuiswerken was voor veel bedrijven nog niet gebruikelijk. Van de ene op de andere dag moet je nu op afstand werken met je personeel. Gelukkig zijn er verschillende digitale mogelijkheden om ook met telewerken je bedrijf draaiende te houden. De computers die je medewerkers thuis gebruiken zijn vaak minder goed beveiligd. Hiervan proberen cybercriminelen te profiteren en neemt het risico op bijvoorbeeld phishing toe. Met valse e-mails proberen fraudeurs je geld, persoonlijke gegevens of wachtwoorden te stelen. Zo krijg je bijvoorbeeld een mail om met spoed - vanwege de coronacrisis - je zakelijke gegevens aan te passen. Of doen internetcriminelen zich voor als je bank om je een antibacteriële betaalpas te laten bestellen. Of mailen ze je medewerkers ‘updates over de bedrijfssituatie’ namens de directie met een link naar 'intranet'. Trap hier niet in en geef je personeel duidelijke instructies. Wees voorzichtig met e-mails van op het eerste gezicht bekende e-mailadressen met link. Klik nooit zomaar op links of bijlagen die je niet vertrouwt. Meer over het herkennen van valse e-mails en wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt lees je in het artikel over phishing.

Wat kun je nog meer doen om de digitale veiligheid van je thuiswerkende medewerkers te vergroten? Verander regelmatig wachtwoorden, stel automatische updates in en maak regelmatig back-ups om verlies van data te voorkomen.

6. Webshopfraude

In de 1,5 metereconomie starten veel ondernemers een webshop. Ook hier zien cybercriminelen kansen. Zo proberen ze accounts van webshops te hacken voor hun eigen gewin. Zo kunnen ze bijvoorbeeld jouw online klanten omleiden naar een andere website en ze hen zo geld afhandig maken. Of ze kunnen jouw klant- of betaalgegevens stelen. Hoe verklein je het risico op webshopfraude?

  • Zorg dat je SSL/TLS-certificaten in orde zijn. Je webadres begint dan met HTTPS. Bezoekers weten dan dat ze op de juiste website zijn. En dat hun verbinding met jouw webshop veilig is.
  • Geef DDoS-aanvallen van cybercriminelen geen kans. Voorkom dat je website of webshop langdurig uit de lucht is. Zoek online naar "DDoS bescherming" en kies de oplossing die bij jou past.
  • Bied veilige betaalmogelijkheden aan. Consumenten willen veilig betalen voor jouw producten. Denk aan iDEAL, PayPal en creditcard. Zorg ervoor dat jouw webshop minimaal deze betaalmogelijkheden ondersteunt.

Toch slachtoffer van criminaliteit? Kom in actie en doe aangifte bij de politie en meld het bij de Fraudehelpdesk.

Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket.

Jan van der Beek

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers over (duurzame) bedrijfshuisvesting, fraudepreventie en wet- en regelgeving. Ik heb kennis van data-analyse en een brede belangstelling voor regionale economische ontwikkelingen.

InspiratiePage