Corona

Crowdfunding als reddingsboei voor je bedrijf

De coronabesmettingen blijven stijgen en eerder aangekondigde versoepelingen blijven uit. Het einde van de lockdown is nog niet in zicht. Sommige ondernemers proberen met crowdfunding toch geld binnen te krijgen. Levert dat genoeg op om de lockdown te overleven? En hoe pak je dat dan aan?

Je kijkt reikhalzend uit naar de heropening van de samenleving, maar de financiële koek is inmiddels echt op. Crowdfunding kan een manier zijn om het toch nog een tijdje uit te zingen. Je zet daarbij je publiek (crowd) in om financiering (funding) voor je bedrijf te regelen. Vooral als je een trouwe achterban hebt, kan crowdfunding een mooie som geld opbrengen. Jouw klanten willen ook na de lockdown nog bij jou terecht kunnen en hebben daar best wat voor over.

Klantenbinders

Dat merkte ook Hans van Gennep van Boekhandel De Ganzenveer in Helmond. De crowdfunding voor zijn winkel haalde ruim 30.000 euro op. “Vooral in december hebben we het moeilijk gehad. Op regelingen van de overheid konden we maar deels aanspraak maken.”

Crowdfunding heeft ons over een dood punt heen geholpen

Omdat er in de media veel aandacht was voor lokale ondernemers, kwam hij op het idee om crowdfunding in te zetten. “Boekhandels zijn klantenbinders. We hebben veel persoonlijk contact met onze klanten en dat zorgt voor goodwill. Het is geweldig om te merken hoeveel steun we van onze klanten krijgen. Dat heeft ons echt over een dood punt heen geholpen.”

Scheutig met cadeautje

In ruil voor de steun krijgen klanten een cadeautje. Afhankelijk van hun bijdrage varieert dat van een kop koffie en boekenleggers tot boekenbonnen. Van Gennep geeft aan dat binding met de klant de sleutel tot succes is. "Door een boekenbon te geven houd je de klant in de winkel en kun je hem persoonlijk bedanken voor zijn steun.” Achteraf gezien vindt Van Gennep dat hij 'wel wat scheutig is geweest met cadeautjes'. De kosten hiervoor gaan uiteraard af van de netto opbrengst van je crowdfunding.

De actie voor De Ganzenveer loopt nog tot april. Tegelijkertijd merkt Van Gennep dat de (online) verkoop weer wat begint aan te trekken. “Straks moeten we kijken wat er netto van het opgehaalde bedrag overblijft. Er gaat een percentage af aan kosten voor het crowdfundingplatform, maar we kunnen er in ieder geval hier en daar een rekening van betalen en een stukje huur. Hopelijk blijft er wat over om nog iets leuks te organiseren voor de klanten, zoals een schrijver uitnodigen.”

Lief gebaar

Ook Roos Brinkman van Dinercafé Soestdijk in Groningen haalde geld op met crowdfunding. Al zette zij de actie niet zelf op: dat deden haar gasten voor haar. De actie leverde ruim 25.000 euro op. “Mijn eerste reactie was nee, dat wil ik niet. Ik wilde niet bedelen om geld. Maar ze kwamen met goede argumenten en na overleg met mijn adviseur ben ik toch akkoord gegaan. Het voelde dubbel, maar het was zo’n lief gebaar. Veel mensen wilden helpen, maar konden niks doen. Crowdfunding gaf ze toch een kans om te helpen.”

Ik wilde niet bedelen om geld

Brinkman is blij met de 25.000 euro die de crowdfunding heeft opgeleverd, al is het niet genoeg om haar kosten te dekken. “Alleen al mijn huur is ontzettend hoog, ik zit hier middenin het centrum van Groningen. Het bedrag helpt me wel een stukje van mijn schulden te betalen.” Wat de actie voor haar vooral succesvol heeft gemaakt is de steun van iedereen die heeft bijgedragen. “Ik heb zoveel lieve berichten gekregen. Dit geeft me echt de energie om door te knokken.”

417 miljoen euro

Ondanks de coronacrisis levert crowdfunding nog steeds veel geld op. In coronajaar 2020 ging het om 417 miljoen euro, wat betekent dat een crowdfundinsactie gemiddeld 30.000 oplevert. Nederlanders hebben momenteel dan ook uitzonderlijk veel spaargeld. Volgens De Nederlandsche Bank spaarden Nederlandse huishoudens vorig jaar 42 miljoen euro: 2 keer zoveel als in 2019. Kijkend naar de opbrengsten van crowdfundingsacties van ondernemers, spenderen mensen van al dat spaargeld graag iets bij hun favoriete bedrijven.

Wil je ook crowdfunding inzetten voor jouw bedrijf? Bekijk dan het stappenplan voor het starten van een crowdfundingsactie.
Jeanine  Hoekstra

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Daar help ik je graag bij. Of je nu nog plannen smeedt voor een eigen bedrijf of al een paar maanden op weg bent, ik voorzie je van tips & tricks waarmee je verder komt.

InspiratiePage