Corona

Dit betekent de avondklok voor ondernemers

 • Alles over
 • Redactie KVK
 • Bijgewerkt 5 mrt 2021
 • 4 min lezen
 • 37.9K
Tot en met maandag 15 maart geldt in Nederland een avondklok. Wat betekent deze maatregel voor jouw bedrijf? Mag je werknemer bijvoorbeeld nog wel naar zijn werkplek reizen, of weer terug? Dit artikel beantwoordt deze en andere veelgestelde vragen van ondernemers over de avondklok.

Wat houdt de avondklok in?

De avondklok geldt tussen 21.00 uur en 04.30 uur en duurt van zaterdag 23 januari tot en met maandagochtend 15 maart. De avondklok betekent dat het verboden is om in deze periode zonder geldige reden buiten te zijn. Je mag ook niet zonder geldige reden:

 • in je eigen auto zitten
 • in het OV zitten
 • in de taxi zitten
 • in bedrijfsmatig personenvervoer zitten

Je mag wel in je tuin of op je balkon zijn.

Welke uitzonderingen gelden er?

Je mag wel de straat op tijdens de avondklok voor:

 • werk (als dit noodzakelijk is)
 • calamiteiten
 • medische hulpverlening aan mens of dier
 • mantelzorg
 • reizen in verband met een oproep van een rechter of officier van justitie
 • reizen in verband met een uitvaart
 • aangelijnd uitlaten van een hond (dit doe je alleen)
 • heen- of terugreis naar het buitenland
 • het afleggen van een examen of tentamen op het mbo, hbo of wo

Wat gebeurt er als je zonder geldige reden op straat bent na 21.00 uur?

Het is je eigen verantwoordelijkheid om op tijd binnen te zijn. Houd dus rekening met mogelijke files en vertraging. De beoordeling of je een geldige reden hebt om buiten de avondklok te reizen ligt bij de handhavers. Voor het niet naleven van de avondklok geldt een boete van 95 euro.

Wanneer mogen personen wel buiten zijn na 21.00 uur en is er verschil tussen privé- en zakelijke redenen?

Algemeen

Als het voor personen boven de 12 jaar noodzakelijk is dat ze na 21.00 uur buiten zijn, moeten ze dat kunnen aantonen met het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’. Moet je dagelijks naar buiten, dan kun je ook een aaneengesloten periode invullen. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland of het uitlaten van de hond heb je geen formulier nodig.

Werkgerelateerd

Als jij of je personeel voor werk naar buiten moet, heb je een tweede formulier nodig; een werkgeversverklaring. Dit formulier vult de werkgever in voor zijn personeel. De werkgever is hier dus voor verantwoordelijk. Voor uitzendkrachten geldt dat de inlener moet tekenen.

Reizen

Reizigers uit het buitenland hoeven geen formulier te laten zien, maar moeten wel kunnen aantonen dat ze uit het buitenland komen en met geldige reden buiten zijn na 21.00 uur. Dit kan bijvoorbeeld met een ticket.

Moet ik voor elke werknemer zo’n elke dag zo’n formulier invullen?

Elke werknemer moet een eigen werkgeversverklaring hebben. Geprinte formulieren moet je als werkgever ondertekenen, bij online invullen vink je aan dat je het formulier naar waarheid hebt ingevuld.

Als je werknemers dagelijks buiten moeten zijn, hoef je niet elke keer een nieuw formulier in te vullen. In dit geval vul je de betreffende dagen en tijdstippen in. Denk aan: wekelijks op maandag en dinsdag, of een aantal dagen achtereen. Vul de data zo specifiek mogelijk in.

Wat als mijn werknemer misbruik maakt van de werkgeversverklaring?

De werkgever is verantwoordelijk voor de legitimiteit van de werkgeversverklaring. De verklaring kan door handhavers worden gecontroleerd. Misbruik maken van een werkgeversverklaring wordt beschouwd als valsheid in geschrifte en is strafbaar. Ook het expres verkeerd invullen van de Eigen verklaring wordt gezien als valsheid in geschrifte.

Ik ben zzp’er en moet voor werk naar buiten in de avonduren. Kan dat wel?

Als het voor jouw werk aantoonbaar nodig is om tijdens de avondklok op straat te zijn, dan is dat toegestaan. Je moet dan wel een eigen verklaring en een werkgeversverklaring op zak hebben. Die werkgeversverklaring vul je dus voor jezelf in. Daarin neemt je ook de (bedrijfs)naam en contactgegevens van je opdrachtgever op. Heb je die niet? Vul dan je eigen bedrijfsnaam in. De maatregelen voor contactberoepen blijven van toepassing.

Ik heb geen printer, kan ik het formulier ook digitaal tonen?

Ja. In dat geval vul je het formulier in op je computer of smartphone. Als de handhaver erom vraagt, toon je het formulier bijvoorbeeld op je telefoon.

Ik bezorg maaltijden/pakketten. Mag ik tijdens de avondklok bezorgen?

Afhalen van maaltijden mag tot 20.45 uur, dus niet tijdens de avondklok. Maaltijd- en pakketbezorgers vallen onder de uitzonderingen van de avondklok. Dus een maaltijd of pakket bezorgen mag wel. Bezorgers moeten wel 2 ingevulde formulieren bij zich hebben.

Mijn bedrijf valt onder de essentiële winkels. Is de avondklok op mij van toepassing?

Winkels moeten om 20.45 uur gesloten zijn. Dat kan als gevolg hebben dat het overdag drukker is. Je bent als winkelier verantwoordelijk voor de orde, veiligheid e naleving van de coronavoorschriften in de winkel.

Tankstations blijven wel open voor brandstof en aanverwante artikelen.

Ik ben directeur van een bedrijf met 4 personeelsleden en ik moet een storing oplossen in de avonduren. Welke verklaringen heb ik nodig?

Je vult als directeur een werkgeversverklaring in voor jezelf, waarin je de bedrijfsnaam en contactgegevens van je opdrachtgever vermeldt. Heb je die niet? Vermeld dan je eigen bedrijfsnaam. En je moet een eigen verklaring avondklok hebben.


KVK Zwaar weer routewijzer

Gaat het slecht met je bedrijf? Check wat je het beste kunt doen, met de KVK Zwaar weer routewijzer. Hiermee analyseer je zelf de 4 belangrijke aspecten van jouw onderneming. Zo weet je vandaag al waar je aan toe bent, beperk je de financiële schade, en weet je wat je te doen staat.

Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket.

Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage