Corona

Ondernemersalert: TVL herzienings­verzoek SBI-code

  • Nieuws
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 12 jul 2021
  • 3 min lezen
  • 7.7K
Aanvraag van TVL Q2 2021, herzieningsverzoek opnieuw toetsen SBI-code voor TVL Q4 2020, subsidie elektrische bestelwagen en de Unieregeling bij e-commerce. Waar moet je nu mee aan de slag voordat de termijn verstrijkt? Een overzicht van belangrijke zaken om aan te denken.

Zaken om vandaag mee aan de slag te gaanAanvraagdata coronaregelingen

Aanvragen van TVL Q2 2021 kan tot 20 augustus 2021, 17.00 uur.

Aanvraagdata voor andere coronaregelingen vind je in het overzicht lopende regelingen.

Herzieningsverzoek SBI-code TVL Q4 2020

Aanvragers van TVL Q4 2020 kunnen van 24 juni tot en met 5 augustus 2021 een herzieningsverzoek SBI-code bij RVO doen. Je werkelijke activiteit komt soms niet overeen met je hoofdactiviteit (SBI-code) bij je inschrijving in het KVK Handelsregister. Dit kan grote gevolgen hebben voor je TVL-subsidie. Met een herzieningsverzoek laat je jouw hoofdactiviteit opnieuw toetsen. Je moet kunnen aantonen dat de eerst geregistreerde SBI-code in het KVK Handelsregister op 15 maart 2020 niet je hoofdactiviteit was. De hoofdactiviteit moet wel sinds 15 maart 2020 in je bedrijfsomschrijving in het KVK Handelsregister staan. Een herzieningsverzoek is niet mogelijk als je al bezwaar hebt gemaakt tegen de beslissing TVL Q4 2020.

Deze informatie moet je aanleveren:

  • Een toelichting waarom een andere SBI-code beter past bij je bedrijfsactiviteitenomschrijving zoals die op 15 maart 2020 was geregistreerd in het KVK Handelsregister.
  • Informatie over je omzet in 2019, waaruit blijkt dat je het grootste deel van je omzet hebt behaald met een activiteit die past bij de gewenste SBI-code. Bijvoorbeeld je aangifte omzetbelasting, je jaarrekening of je grootboek.

Aanvragen van het herzieningsverzoek kan bij RVO.nl.

Btw op e-commerce gewijzigd sinds 1 juli 2021

Sinds 1 juli 2021 geldt de nieuwe EU-btw-richtlijn voor e-commerce. De drempelbedragen per EU-land zijn verdwenen.

De nieuwe regels gelden als je met je Nederlandse webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer behaalt met verkopen aan consumenten in EU-landen buiten Nederland. Vanaf het moment dat je boven het drempelbedrag van 10.000 euro komt, breng je het btw-tarief in rekening van het EU-land waar je klant gevestigd is. Wanneer je omzet in andere EU-landen onder de 10.000 euro per jaar blijft, dan mag je Nederlandse btw in rekening blijven brengen.

Je buitenlandse btw-aangifte kun je op 2 manieren regelen. Je doet een lokale btw-aangifte per afzonderlijk EU-land waarin je hebt verkocht. Of je meldt je bedrijf aan voor de 'Unieregeling' binnen het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst.

Aanmelden voor de Unieregeling kan sinds 1 april 2021 bij Mijn Belastingdienst Zakelijk, tabblad EU-btw éénloketsysteem.

SEBA subsidie voor nieuwe elektrische bestelwagen

Via de nieuwe Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) kun je maximaal 5.000 euro korting krijgen als je een nieuwe elektrische bestelwagen koopt of leaset. De regeling geldt voor alle ondernemingen en non-profitinstellingen die voldoen aan de voorwaarden. Aanvragen van de SEBA subsidie kan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket op 0800 2117.

Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage