Corona

Rijschool en corona, hoe doe je dit?

Rijscholen sluiten tot en met 9 februari 2021. Ook het CBR is tot deze datum dicht. Hoe geef je praktische invulling aan alle coronaregels? Check of je op het juiste spoor zit.

Vanaf 15 december geldt in Nederland een lockdown. De maatregelen gelden in elk geval tot en met dinsdag 9 februari 2021 en kunnen de uitoefening van jouw bedrijf belemmeren. Je kunt met al je vragen terecht bij het KVK Coronaloket.

Geen examens en toetsen

Het CBR meldt dat per dinsdag 15 december 2020 alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtesten niet door gaan. Dit geldt ook voor alle beroepsexamens en de cursussen ‘Alcohol’ en ‘Verantwoord rijgedrag’. Alle examens kunnen zonder extra kosten worden ingehaald.

Check het brancheprotocol

In het protocol ‘Veilig blijven werken in tijden van COVID19 – Rijschoolbranche’ staan de veiligheidsmaatregelen voor de rijschoolsector. Het protocol is opgesteld door de brancheorganisaties BOVAG, FAM, LBKR en VRB en afgestemd met diverse overheidsinstanties. Het voorschrift gaat uit van de meest actuele richtlijnen van het RIVM. Jij kunt hiermee als rijschoolhouder op een veilige manier met je medewerkers en leerlingen omgaan.

Het protocol is niet juridisch bindend, maar vloeit voort uit overheidsrichtlijnen en noodverordeningen. In het protocol staat welke maatregelen je moet nemen om aan de slag te kunnen. Het gaat om algemene maatregelen en specifieke maatregelen per type rijbewijs, van personenauto tot en met tractorlessen.

Stel controlevragen

1,5 meter afstand houden kan niet tijdens een rijles. Daarom is de zogenoemde 'triage' in de praktijk een belangrijk punt in het veiligheidsprotocol. Check bij het maken van een afspraak of iemand zelf coronasymptomen heeft. Doe dit ook nog eens vlak voor de les begint. Vraag niet alleen naar de leerling zelf, maar ook naar de mensen in zijn directe omgeving. Heeft iemand symptomen? Dan gaat de rijles niet door.

Daarnaast is het verplicht om aan elke leerling te vragen om hun contactgegevens beschikbaar te stellen ten behoeve van de uitvoering van eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Een keuze van de leerling om geen toestemming te verlenen, mag niet leiden tot het weigeren van de rijles.

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Vanaf 1 december 2020 is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor een rijinstructeur en zijn leerling. Wie deze regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Hygiëne en andere maatregelen

Je leest daarnaast in het protocol meer over zaken als:

  • Maximaal aantal mensen per voertuig
  • Verplicht pauze tussen twee lessen
  • Schoonmaak en ventilatie van het lesvoertuig
  • Handhaving
  • Communicatie rijinstructeurs/leerlingen

Zo neemt Scholtanus extra maatregelen voor de hygiëne. “Onze lessen duren anderhalf uur. Na drie kwartier zetten we de auto aan de kant voor een pauze en zetten we de ramen open voor ventilatie. Na afloop van de rijles wordt de auto schoongemaakt met desinfecterende middelen. Niet iedereen in de rijschoolbranche doet dit. Sommige volstaan met een goedkoop schoonmaakdoekje uit de supermarkt.”

Denk na over je toekomstige bedrijfsvoering

De wijze waarop je nu je bedrijf inricht, kan blijvende gevolgen hebben, ook na corona. Lees meer over wat je als ondernemer kunt doen om je op de komende tijd voor te bereiden. Misschien is dit een goed moment je businessmodel te heroverwegen en over te stappen naar een coronaproof businessmodel. Wellicht zijn een paar aanpassingen al voldoende.

Rijscholen worden vaak alleen vergeleken op het slagingspercentage en de lesprijs. Probeer breder te kijken om dat patroon te doorbreken. Stel jezelf de vraag of je geld wilt verdienen met veel productie of je juist wilt onderscheiden in een kleinere doelgroep, waar je meer marge kunt vragen. Ga bijvoorbeeld elektrisch rijden en leg de nadruk op het milieu in plaats van de prijs. Er is een groep die graag kiest voor elektrisch rijden en die bereid is daarvoor te betalen. Of kies voor een specifiek doelgroep dit meer begeleiding nodig hebben zoals mensen met faalangst of autisme. “Een deel van de rijschoolhouders had voor de coronacrisis al krappe marges. Door alle veiligheidsmaatregelen zullen rijlessen duurder worden,” zegt Scholtanus van Rijschool Duco.

Heb je extra geld nodig voor je plannen, kijk dan eerst of je binnen je bedrijf nog financiële ruimte kan organiseren. Heb je meer geld nodig? Bekijk dan de financieringsmogelijkheden in de KVK Gids voor bedrijfsfinanciering.

Natuurlijk kun je als rijschoolhouder – onder voorwaarden - ook gebruikmaken van overheidsregelingen als de TOZO, TVL, NOW en de BMKB-C, of betalingsuitstel aanvragen bij de Belastingdienst.

Regel het goed met en voor je personeel

Ook voor jouw rijinstructeurs is het belangrijk dat ze veilig hun werk kunnen doen en zich houden aan de afspraken. Neem je personeel mee in de nieuwe situatie. Wat moet en kan je doen als werkgever? Zorg dat alles duidelijk is, zodat je rijinstructeurs dit ook weer goed met de leerlingen communiceren. Zo kom je samen met je personeel door de crisis.

Moet je toch personeel ontslaan? Het kabinet trekt 50 miljoen euro voor omscholing van personeel via het crisisprogramma 'NL leert door'. Vanaf juli kunnen werknemers kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen volgen om zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie.

Benieuwd hoe andere branches aankijken tegen de situatie? Lees dan ons overzichtsartikel over de branches.

Op het Digitaal Ondernemersplein vind je meer informatie over de wetten en regels die gelden voor rijscholen.

Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket.
Jan van der Beek

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers over (duurzame) bedrijfshuisvesting, fraudepreventie en wet- en regelgeving. Ik heb kennis van data-analyse en een brede belangstelling voor regionale economische ontwikkelingen.

InspiratiePage