Corona

Snel een klein bedrag financieren

De economie trekt aan, maar dat geldt nog niet voor alle branches. Bijvoorbeeld ondernemers in de nachthoreca, evenementen en internationaal reizen hebben met beperkingen te maken. Je hebt snel geld nodig om een paar maanden te overbruggen. Of om bij gunstige vooruitzichten te investeren. Ontdek financieringsopties om snel tussen 5.000 en 25.000 euro te financieren.

Vooruitzichten en financieringsbehoefte

86,4% van de kleinere bedrijven met tussen 5 en 20 werknemers ziet het positief in als het gaat om hun vooruitzichten voor de komende twaalf maanden. Zo blijkt uit het Conjunctuuronderzoek (CBS en KVK augustus 2021). Van de kleinere bedrijven die het zonnig inzien, heeft 9,4% financiering nodig. Van de kleinere bedrijven met een ongunstige verwachting zoekt 2,4% extra geld.

Krediet of lening

Als je tijdelijk geld nodig hebt zijn er 2 soorten oplossingen: een (rekening-courant)krediet of een (overbruggings)lening. Wat is het verschil?

Een zakelijk krediet is een geldbedrag dat voor je klaarstaat bij een financier. Je kunt tot een vast maximumbedrag geld opnemen of ‘rood staan’. Je bepaalt zelf wanneer je dat doet en hoeveel je opneemt. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Iedere maand los je een gedeelte af. Je kunt dat weer opnemen als je het nodig hebt.

Met een zakelijke lening ontvang je het hele leenbedrag in een keer op je rekening. Je betaalt het bedrag vervolgens in maandelijkse, gelijke termijnen terug. Geld dat je hebt afgelost, kun je niet opnieuw opnemen. Je betaalt een vooraf afgesproken rentepercentage over het openstaande bedrag.

Geld lenen kost geld en je bent verplicht het bedrag met rente terug te betalen. Een financiële planning geeft inzicht in de effecten van zo’n financiering. Kijk ook naar je andere betalingsverplichtingen om ze onder controle te houden.

Financieringsbronnen

Intern en dichtbij

Check binnen je bedrijf of je alle mogelijkheden gebruikt. Wees alert op belasting aftrekken. Laat je klanten (debiteuren) sneller betalen. Onderzoek of je geld kan lenen van familie of vrienden. Houd je relatie goed door jullie afspraken op papier te zetten.

Overheid

Bijstand voor Zelfstandigen

Bij financiële tegenslag kun je een aanvraag doen voor inkomensondersteuning en/of een krediet via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De Bbz biedt een krediet voor maximaal 37.000 euro voor ondernemers die maximaal 1,5 jaar gevestigd zijn. Langer gevestigde ondernemers kunnen maximaal 205.000 euro aanvragen.

Andere financiers

Klein Krediet Corona

Voor kleine bedrijven is er de overbruggingskredietregeling het Klein Krediet Corona (KKC). Het is een lening tussen de 10.000 en 50.000 euro met 95% staatsgarantie. Je minimale omzet moet 50.000 euro zijn. Meer over de aanvraagprocedure en de voorwaarden lees je hier. Aanvragen kan tot en met 31 december 2021.

Bank

Een bank biedt een rekening-courantkrediet. Je mag tot een bepaald bedrag 'rood staan'. Tijdelijke verhoging van een bestaande financiering kan een eerste stap zijn. Banken en non-bancaire financiers kunnen voor een rekening-courantkrediet of overbruggingslening de speciale overheidsgarantie BMKB-C (Borgstelling MKB-kredieten-Corona) aanvragen. Deze verlaagt het risico voor de financier bij onvoldoende onderpand. Je kunt met deze financiering ook investeren in nieuwe apparatuur of je voorraad aanvullen. Aanvragen kan tot en met 31 december 2021.

Qredits

Qredits biedt een flexibel krediet en een microkrediet. Een microkrediet is een lening van maximaal 50.000 euro. Een flexibel krediet is een soort rekening-courantkrediet van minimaal 5.000 tot maximaal 25.000 euro. Je kunt het combineren met een ander krediet van Qredits: microkrediet, MKB-krediet, leasing of hypothecair krediet. Verder is er het Corona-overbruggingskrediet van maximaal 25.000 euro voor bestaande ondernemers. Met ingang van 21 mei 2021 is er ook een overbruggingskrediet voor starters van maximaal 35.000 euro. Aanvragen kan tot en met 31 december 2021.

Online financiering via fintech

Fintech staat voor financiële technologie. Deze financiers organiseren met online technologie het financieringsproces. Zij bieden meestal tijdelijke financiering van werkkapitaal aan. Het gaat om  bedragen vanaf 5.000 tot 250.000 euro en hoger.

Factoring

Bij factoring en debiteurenfinanciering levert een bank of factoringmaatschappij je een bepaalde kredietvorm of schiet een factuurbedrag grotendeels voor. Bij enkele factoringbedrijven kun je facturen vanaf 100 euro bevoorschot krijgen. Het gaat om business-to-businesstransacties, dus niet om facturen aan consumenten. Factoringbedrijven zijn verenigd in een brancheorganisatie. De variant factuurfinanciering werkt net even anders. Bij factuurfinanciering verkoop je openstaande facturen aan een financieringsmaatschappij. Je zorgt wel zelf voor de inning van deze facturen bij je afnemer

Pinvoorschot en webvoorschot

Een pinvoorschot is gekoppeld aan een pinautomaat in de detailhandel en horeca. Je krijgt een voorschot op de verwachte omzet. Dagelijks gaat er een percentage van de omzet als aflossing naar de financier. Dit kan met bedragen vanaf 2.000 tot 50.000 euro. Heb je een webshop? Dan kan je een voorschot krijgen voor dezelfde bedragen.

Meer geld?

Er zijn meer financiers, die ook bedragen boven de 50.000 euro kunnen financieren. Denk aan een kredietunie, crowdfunding, business angels of MKB-krediet. Ontdek ze in het overzicht met alternatieve financieringsvormen.

Tips en waarschuwing

Gebruik de volgende tips als je je financieringsaanvraag voorbereidt:

  • Zorg dat je administratie actueel is, zodat een financier je aanvraag snel kan beoordelen.
  • Reken de rente om naar een jaarrente en bepaal of dat tarief past. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt na onderzoek voor hoge rentes tot gemiddeld 126% met uitschieters naar 400% bij kortlopende kredieten van 5.000 euro voor 3 maanden. Stichting MKB Financiering geeft als richtlijn voor kosten inclusief rente maximaal 20% per jaar. De Stichting heeft een keurmerk voor aangesloten financiers en financieringsadviseurs.
  • Vergelijk aanbiedingen van 3 financiers om een afgewogen keuze te maken.
  • Lees de kleine letters van het kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract, een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie helpen bij je keuze. Een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie zorgen ervoor dat financiers zich aan de regels van een gedragscode moeten houden. De gedragscode verplicht ze duidelijk te zijn tijdens het financieringsproces.

Vergroot je succes

Via het stroomschema financiering selecteer je vooraf een financieringsvorm zodat je bij een passende financier aanklopt. Bekijk ook de criteria van financiers voordat je een aanvraag indient. Pas eventueel vooraf je bedrijfsvoering aan en ontdek alternatieven als je minder scoort op een criterium.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op je financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen je op weg.

Download de KVK Gids voor bedrijfsfinanciering voor meer informatie over het voorbereiden, aanvragen en selecteren van je financiering
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage