Corona

Sportschool en corona, hoe doe je dit?

 • How to
 • Redactie KVK
 • Bijgewerkt 18 nov 2020
 • 6 min lezen
 • 12.9K
Je sportschool is volop in bedrijf. Check of je voldoet aan alle coronamaatregelen en lees hoe je je bedrijf financieel gezond houdt.

Steeds meer Nederlanders zien door de coronacrisis in hoe belangrijk het is om fysiek en mentaal fit te blijven. Dat stelt directeur Patrick Rijnbeek van branchevereniging NL Actief. Je hebt als sportschoolhouder dus een belangrijke rol in het vitaal houden van mensen. Daarbij horen veiligheidsmaatregelen. En mogelijk ook een ander businessplan.

1. Check de regels

Jij, je werknemers, de sporters en de leveranciers moeten zich houden aan de regels voor sportscholen tijdens corona. Per 19 november gelden de volgende maatregelen:

Deze maatregelen gelden in principe voor 2 weken.

 • sporten mag (vanaf 18 jaar) alleen op 1,5 meter afstand
 • voor binnensporten geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte
 • maximaal 4 personen mogen samen sporten, binnen of buiten. Dit is exclusief instructeur. Meerdere groepjes naast elkaar is mogelijk, zolang zij onderling niet mengen.
 • wedstrijden zijn niet toegestaan
 • kinderen tot 18 jaar mogen sporten in teamverband
 • naast sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten
 • publiek is verboden

Je vraagt sporters vooraf naar coronaklachten (gezondheidscheck). Voor 4 weken leg je vast wie er in de sportschool komen, zodat de GGD contactonderzoek kan doen als er een besmetting is.

Check of jij voldoet aan het Protocol Verantwoord Sporten. Hierin staan extra maatregelen voor de gezondheidscheck vooraf (triage) en het gebruik van ventilatiesystemen.

Je vindt in het Protocol Verantwoord Sporten een uitwerking van de volgende veiligheidsmaatregelen en meer:

 • minimaal 1,5 meter afstand
 • controleren drukte per tijdslot
 • bewaken van het maximum aantal mensen per m2
 • gemarkeerde trainingszones
 • extra schoonmaak
 • fitnessapparatuur voor hoog intensieve training (deels) buiten werking
 • moderne ventilatiesystemen
 • strikte instructies bezoekers
 • controleren bezoekers op coronaklachten
 • veilige aanlooproutes vanaf de parkeergelegenheid bij je sportschool

Bied je naast fitness bijvoorbeeld ook kinderopvang, horeca, squash, sauna en zwemmen? Check dan met welke andere protocollen je rekening moet houden.

2. Maak je businessplan toekomst proof

Een belangrijke vraag voor veel sportscholen is: heb ik nog wel een gezond verdienmodel?

Rijnbeek ziet dat sportscholen met meer verschillende verdienmodellen momenteel makkelijker blijven draaien. “Dit is dus het moment om te innoveren. Kijk of je naast een abonnement ook strippenkaarten of kortlopende pakketten kunt bieden. Daarmee kom je tegemoet aan klanten die onzeker zijn over hun inkomen. Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken. Kijk de kunst af bij anderen en ga in gesprek met vakgenoten.”

Business Model Canvas

Bedenk dat keuzes die je nu maakt ingrijpend kunnen zijn voor de lange termijn. Op basis van het Business Model Canvas hebben we 9 stappen in kaart gebracht die je op weg helpen. Dit noemen we het Corona Business Model Canvas. Gebruik het om een coronaproof ondernemingsplan te maken dat meegroeit met je bedrijf, zelfs als dat betekent dat je van je corebusiness moet afstappen. Volgens ondernemerscoach Patrick Driessen heb je als flexibele ondernemer namelijk meer grip op je toekomst.

3. Ga slim om met abonnementen

Heb je de afgelopen maanden lopende abonnementen volledig geïncasseerd? Of gedeeltelijk, in combinatie met bevriezing van abonnementen? Dan hebben sporters in veel gevallen recht op compensatie, ook al was er voor jou sprake van overmacht. Bedenk dat veel klanten zelf ook in een situatie van inkomensonzekerheid zitten. Wees begripvol, maar wijs je klanten gerust op het gedeelde belang dat jullie hebben. Bespreek of ze bereid zijn om andere keuzes te maken, zoals:

 • Abonnementen die gepauzeerd zijn, kun je vanaf de openstelling weer incasseren. Zit er een einddatum op het abonnement? Kijk dan of je die kunt opschuiven met de duur van de periode dat klanten niet konden sporten.
 • Heb je abonnementen geheel of gedeeltelijk geïncasseerd? Geef klanten dan de keuze om daar in het belang van de club een schenking van te maken. Bied ze als blijk van waardering eventueel iets exclusiefs, bijvoorbeeld een privéles of een upgrade van hun volgende abonnement.
 • Willen klanten compensatie voor de bedragen die je hebt geïncasseerd? Bied ze aan om dat via een korting te doen die je uitsmeert over de looptijd van het abonnement. Of doe ze een ander voorstel waarin je hun belangen en die van jezelf meeneemt. Loopt het abonnement bijna af?

Kijk bijvoorbeeld of het voor je cashflow gunstig is om extra korting te geven wanneer klanten bereid zijn om de compensatie te spreiden over hun volgende abonnement.

Let op! Heb je online lessen aangeboden tijdens de sluiting van je sportschool? Houd er dan rekening mee dat het tijdelijk verlaagde btw-tarief van 9% na openstelling niet meer geldt voor online sportlessen.

4. Zoek financiële ruimte

Het ministerie van Economische Zaken adviseert om zo goed mogelijk gebruik te maken van de regelingen in het noodsteunpakket. Doe de regelingencheck voor meer inzicht in de regelingen die er zijn voor jouw bedrijf. NL Actief ziet dat sportscholen nog niet veel gebruikmaken van de kredietregelingen, zoals de KKC en de BMKB-C. Deze helpen je om snel en makkelijk geld te lenen.

Belangrijk! Heb je de afgelopen periode abonnementsgeld geïncasseerd om je liquiditeit op orde te houden? Dit kan dit invloed hebben op de NOW-regeling, omdat de overheid ervan uitgaat dat je inkomsten hebt gehad. Terwijl je daar later juist nog de schade van ondervindt zodra je sporters gaat compenseren. De branche is hierover in gesprek met de overheid.

Financiële ruimte zonder krediet

Ben je op zoek naar geld, maar wil je liever niet lenen? Kijk dan of bootstrapping iets voor jou is. Bootstrapping is eigenlijk roeien met de riemen die je hebt. Je probeert maximaal voordeel te halen uit beschikbare bronnen en methodes om kosten te besparen. Laat je inspireren door onze uitgebreide checklist bootstrapping.

Huur, lease en licenties

Als sportschool heb je naast loonlasten ook andere kosten waar je contractueel aan vastzit. Denk aan de huur van je pand, de lease van sporttoestellen en licenties voor bijvoorbeeld Les Mills en Gym Apps. Ga in gesprek en probeer bijvoorbeeld een (tijdelijke) opschorting of verlaging te regelen. Deze partijen hebben juridisch weliswaar recht op doorbetaling, maar zijn er ook niet bij gebaat dat jij failliet gaat. Met auteursrechtenorganisaties als Videma, Buma en Sena is de branche al in gesprek om een regeling te treffen.

5. Regel het goed met en voor je personeel

Blijf goed voor je personeel zorgen. Je moet kunnen rekenen op flexibele en gemotiveerde werknemers. Door de invoering van het coronaprotocol moeten ze op een andere manier werken en krijgen ze extra verantwoordelijkheden. Ook veranderingen in het concept van jouw sportschool hebben gevolgen voor hun inzet. Neem ze daarin mee en pak je verantwoordelijkheid als werkgever. Zo kom je samen met je personeel door de crisis.

Ontslag

Kom je er niet onderuit om mensen te ontslaan? En heb je ook al oproepkrachten en zzp’ers laten gaan? Wijs ze dan op het crisisprogramma ‘NL Leert door’. Werknemers, flexwerkers en zzp’ers zonder werk krijgen dan kosteloos toegang tot online scholing en ontwikkeladviezen. Daarmee wil de overheid een overstap naar kansrijk werk mogelijk maken.

Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket.
Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage