Corona

TVL: tegemoetkoming vaste lasten

  • Alles over
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 30 sep 2022
  • 2 min lezen
  • 30.2K
Ondernemers met omzetverlies door de coronamaatregelen konden gebruikmaken van de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De laatste TVL-periode sloot op 31 maart 2022. De definitieve hoogte van de subsidie wordt nog vastgesteld over de periode vanaf TVL Q4 2021. Hiervoor stuur je de werkelijk gemaakte omzet in die periode naar RVO. De TVL hielp bij het betalen van vaste lasten zoals huur, verzekeringen en leasecontracten. Loonkosten vielen hierbuiten.

Vaststelling TVL

Na afloop van een subsidieperiode voor TVL ontvang je van RVO een verzoek tot vaststelling. Vaststelling is belangrijk. Bij de vaststelling wordt de definitieve subsidie berekend op basis van de werkelijke omzet. Wanneer je dit niet op tijd doorgeeft wordt de omzet ambtshalve vastgesteld. Dit betekent dat je omzet wordt vastgesteld op basis van de gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst. Dit kan nadelig voor je zijn.

Heb je TVL Q4 2021 gekregen? Geef dan voor 1 november 2022 je werkelijke omzet door. Hiervoor heb je van RVO een vaststellingsverzoek ontvangen. Voor het definitief vaststellen van de subsidie over de laatste periode TVL Q1 2022 stuur je de daadwerkelijke omzet voor 1 februari 2023 naar RVO.

Terugbetalen TVL

Wanneer je teveel voorschot hebt ontvangen moet je dit terugbetalen. Je krijgt hierover bericht van RVO. RVO biedt verschillende betalingsregelingen aan. Een passende betalingsregeling op maat afspreken is ook mogelijk.

Een klein deel van de ondernemers reageert niet op persoonlijke e-mails, brieven en telefoontjes over terugbetalen van de TVL. Deze ondernemers worden overgedragen aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Zij hebben na de eerste brief van het CJIB nog een keer de kans om binnen twee weken een betalingsregeling af te spreken.

Bezwaar maken

Ben je het niet eens met de beslissing van RVO over het terugbetalen van TVL? Je kunt hiertegen bezwaar maken. Als je bezwaar wordt afgewezen dan kun je beroep aantekenen. In bezwaar of beroep gaan lijkt een lastig traject, maar het kan succes hebben. In dit artikel lees je hoe het werkt.

TVL-startersregeling gesloten

De TVL-startersregeling was bedoeld voor startende mkb-ondernemers, ingeschreven bij KVK tussen 30 juni 2020 en 1 oktober 2021. De TVL-startersregeling sloot op dinsdag 2 augustus 2022. Lees meer over de TVL-startersregeling op de website van RVO.

Je kunt met je vragen terecht bij het KVK Adviesteam op 0800 2117.

Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Financiering