Veelgestelde ondernemersvragen over corona
- Alles over
- Redactie KVK
- Bijgewerkt 15 apr 2021
- 1 min lezen
- 142.9K
Maatregelen en lockdown
Het kabinet heeft een planning gemaakt voor het stap voor stap openen van de samenleving op een veilige manier. Als het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen daalt en de basisregels gevolgd worden, kunnen de coronamaatregelen langzaam losgelaten worden.
Winkels die voorzien in de eerste levensbehoefte zijn essentiële winkels en mogen wel open zijn tijdens de lockdown. Dit zijn bijvoorbeeld supermarkten, bakkers, tankstations en apotheken. Hier vind je de volledige lijst. Alle regels voor winkels rondom bezorging, afhaal en reparatie tijdens de lockdown vind je hier.
Alle niet-essentiële winkels moeten gesloten zijn tijdens de lockdown. Afhalen van bestellingen en winkelen op afspraak is toegestaan.
Niet medische contactberoepen zoals kappers, rij-instructeurs, tatoeëerders en nagelstylisten mogen aan het werk. Reserveren en registratie van klanten is verplicht. Vooraf moet er een checkgesprek plaatsvinden. Sekswerkers zijn uitgezonderd en mogen nog niet aan het werk.
Cruciale beroepen zijn beroepen die we nu nodig hebben om de samenleving draaiende te houden.
Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen wel naar de basisschool, of de kinderopvang of buitenschoolse opvang. Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zoveel mogelijk zelf de kinderen op te vangen. In dit overzicht vind je een lijst van cruciale beroepen.Er is sprake van een contactberoep als het niet mogelijk is 1,5 meter afstand te houden tot een klant of een patiënt. Deze definitie is omschreven in de 'Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19' van de Rijksoverheid.
Contactberoepen zijn (para)medische beroepen, bedrijven in persoonlijke verzorging, tatoeëerders, sekswerkers of rij-instructeurs. Wellness, sauna en zonnestudio’s zijn geen contactberoepen en blijven gesloten.Het is niet toegestaan om workshops en trainingen te geven op publieke locaties omdat deze gesloten zijn. Lees meer over de regels voor sluiting en opening van bedrijven.
Ondernemen in 2021
Het demissionaire kabinet wil dat er voor de zomer een coronapaspoort komt, waarmee je kunt aantonen dat je niet besmettelijk bent. Alles wat we tot nu toe over het coronapaspoort weten, kun je hier terugvinden.
In april 2021 organiseren de cultuur-, sport- en recreatiesector pilot-evenementen met testbewijzen. Deze pilot-evenementen helpen om de samenleving en economie weer op een veilige manier te openen. Een overzicht van deze evenementen staat op RVO.nl. Als deze pilots slagen, volgen in mei meer evenementen.
Organisatoren van deze pilot-evenementen moeten voldoen aan diverse voorwaarden zoals het vooraf laten toetsen van een uitvoering- en handhavingsplan bij de gemeente en instructies aan bezoekers over een verplicht negatief testbewijs.
Fieldlabs zijn evenementen met gecontroleerde praktijktesten om inzichten en data te verzamelen. Het doel is om met die inzichten de besmettingsrisico’s op evenementen te verlagen, zodat we weer veilig en verantwoord evenementen kunnen bezoeken. Bezoek aan een Fieldlab-bijeenkomst is mogelijk met een negatieve PCR test.
Heb je een initiatief dat geschikt is voor een Fieldlab? Neem dan contact op met de organisatie.
Het huidige steun- en herstelpakket loopt tot eind juni 2021. Bekijk het actuele overzicht met regelingen. Daar vind je ook een tabel met data. Informatie over de oude steunpakketten is hier te vinden. Noodpakket 1 voorzag in steunregelingen voor maart t/m mei 2020. Noodpakket 2 liep tussen 1 juni en eind september 2020.
Nee, banken bieden niet opnieuw collectief uitstel van betaling aan. Ook niet nu de Europese Banken Autoriteit (EBA) Europese banken hier opnieuw de ruimte voor geeft. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). In het voorjaar van 2020 boden banken nog wel collectief uitstel. In individuele gevallen kan een bank wel besluiten tot betalingsuitstel. Daarbij beoordelen banken ‘of het aannemelijk is dat een bedrijf levensvatbaar is en zich op afzienbare termijn kan oprichten’.
Sinds het begin van de coronacrisis hebben Nederlandse banken voor bijna 40 miljard euro aan kredieten verstrekt aan bedrijven.
Ja. De overheid wil dat bedrijven in zwaar weer structurele ondersteuning krijgen om een dreigend faillissement af te wenden.
Het KVK Coronaloket is de eerste plek waar je als mkb’er voor advies terechtkunt. Daarnaast is de eigen bijdrage voor professionele coaching via Stichting Ondernemersklankbord (OKB) tijdelijk afgeschaft. Normaal gesproken betaal je 150 euro eigen bijdrage om van dit klankbord gebruik te maken. KVK verzorgt het eerste loket waar je als mkb’er voor advies terechtkunt. Het OKB fungeert als tweedelijnszorg voor ondernemers: OKB bestaat uit veelal oud-ondernemers en werkt meestal met trajecten van 6 maanden. Deze stichting kan helpen om faillissementen te voorkomen en kan bijvoorbeeld adviseren over bedrijfsvoering en juridische zaken.
Voor bedrijven die hun businessmodel willen aanpassen aan de veranderde markt, is er het Corona Rebuild Program. Dit is een gratis online trainingsprogramma van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). Samen met andere ondernemers doorloop je 5 online masterclasses, verspreid over 8 weken. Het programma is een combinatie van theorie en praktijk.
Lees voor een overzicht van alle ondersteuningsmogelijkheden het artikel 'Wie helpt mijn bedrijf in crisistijd?'.
De coronacrisis treft veel bedrijven in hun bestaan. Wil jij ontdekken hoe jouw bedrijf ervoor staat? Maak dan gebruik van de KVK Zwaar weer routewijzer. De routewijzer analyseert 4 belangrijke aspecten van jouw bedrijf. Natuurlijk is het niet mogelijk om op basis van deze 4 vragen je hele bedrijf te doorgronden. Het helpt wel inzicht te krijgen in hoe jouw bedrijf ervoor staat en wat de mogelijke vervolgstappen zijn. Bovendien maakt de routewijzer ook inzichtelijk welke kansen er mogelijk nog liggen voor jouw bedrijf.
Wet- en regelgeving
Sinds 1 december 2020 geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Iedereen vanaf 13 jaar moet een mondkapje dragen. De mondkapjesplicht staat in de tijdelijke coronawet. De verplichting geldt in winkels, benzinestations, parkeergarages, musea, theater, concertzalen en voor contactberoepen en rij-instructeurs. De regel geldt zowel voor de klant als voor de professional/ondernemer. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat je mondkapje af mag als je in een zaal of aan een tafel zit. Dit geldt niet voor het openbaar vervoer. In het openbaar vervoer was het mondkapje al verplicht, dit geldt nu ook voor stations, bus- en tramhaltes. Draag je geen mondkapje waar het verplicht is, dan riskeer je een boete van 95 euro.
Uitzonderingen
De mondkapjesplicht geldt niet voor mensen die door een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen om duidelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt.
Je kunt bezwaar aantekenen tegen boetes voor het overtreden van de coronaregels. Dat heet verzet instellen en kan binnen 14 dagen nadat je een boete hebt gekregen. Bezwaar aantekenen kan per brief of aan de balie op een kantoor van het Openbaar Ministerie. Je leest er meer over bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
De officier van justitie bekijkt na je bezwaar of er aanleiding is iets aan de boete te doen. Als je in verzet gaat, moet je de boete niet betalen. Zodra je de boete hebt betaald, kun je geen bezwaar meer aantekenen.
Lees hier meer over handhaving van en omgaan met de coronaregels.
Brancheverenigingen hebben protocollen opgesteld. Die geven aan hoe bedrijven op een veilige manier met de regels kunnen omgaan, zeker ook na de lockdown. Deze protocollen hebben zij voorgelegd aan de Rijksoverheid en zijn beschikbaar via www.mijncoronaprotocol.nl. Onder meer de transportbranche, de rijschoolbranche en de bouwsector hebben dergelijke protocollen opgesteld. Sommige branches bieden hun leden een handreiking die nog niet is afgestemd met de Rijksoverheid. Die handreiking is dus niet te vinden op www.mijncoronaprotocol.nl, maar wel beschikbaar op de website van de branche.
Een protocol heeft geen juridische status. De overheid beslist over maatregelen of de versoepeling daarvan.
De Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 vervangt sinds 1 december 2020 de afzonderlijke noodverordeningen van de Veiligheidsregio’s. De wet geldt voor 3 maanden en kan met instemming van de Tweede Kamer worden verlengd.
De wet werkt met ministeriële regelingen. Dit zijn aanvullingen op de wet over bepaalde onderwerpen. Zo is in de wet geregeld dat mondkapjes verplicht zijn in publieke binnenruimtes. Ook bevat de wet een vertaling van de regels die al in de noodverordeningen stonden, zoals de regel over afstand houden.
Aftrekposten, zoals zelfstandigen- en startersaftrek, verminderen je belastbare winst voor de inkomstenbelasting. Dit zijn de voordelen die je hebt als je minimaal 1225 uur per kalenderjaar in je bedrijf actief bent. Heb je vanwege de coronacrisis deze uren-voorwaarde niet gehaald? Voor de periode 1 maart tot 1 oktober 2020 en 1 januari tot 1 juli 2021 mag je er van uit gaan dat je automatisch 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ook al was dat in werkelijkheid niet het geval. Voor het laatste kwartaal 2020 geldt deze versoepeling niet en moet worden uitgegaan van het werkelijke aantal uren.
Rechtspersonen zoals nv’s, bv’s, coöperaties en verenigingen mogen hun verplichte jaar- of aandeelhoudersvergadering ook via een livestream, video of audio houden. Dit is rechtsgeldig volgens een verlenging van de tijdelijke spoedwet. Daarnaast kan een bestuur zelf besluiten om het opstellen van een verplicht jaarverslag of jaarrekening uit te stellen. Hiervoor is over boekjaar 2020 geen toestemming van aandeelhouders of leden nodig.
De spoedwet is verlengd tot 1 april 2021. Omdat het niet zeker is of de coronamaatregelen daarna nog van kracht zijn, bestaat de mogelijkheid om de wet steeds met 1 of 2 maanden te verlengen.
Verzekeren, huur, personeel, vouchers, reizen
Meestal ontvang je van de verzekeraar een herinnering om binnen 30 dagen alsnog de premie te betalen. Daarna ontvang je een aanmaning en kan de verzekeraar na 14 dagen de verzekering stil zetten. Neem bij betalingsproblemen contact op met je verzekeraar. Het Verbond van Verzekeraars heeft een handreiking opgesteld voor verzekeringsmaatschappijen over hoe om te gaan met betalingsproblemen van hun klanten.
Uitzondering zorgverzekering
Je blijft voor ziektekosten altijd verzekerd voor de basisverzekering. Na 6 maanden betalingsachterstand wordt je wel aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor van de overheid (CAK). Waarna beslag kan worden gelegd op je inkomen.
Je aanvullende verzekering (zoals tandarts) kan wel stoppen na betalingsachterstand. Informeer daarnaar bij je zorgverzekeraar of raadpleeg de Zorgverzekeringslijn van het ministerie van VWS.Nee, dit valt onder het ondernemersrisico. Het mislopen van inkomsten door het coronavirus is een bedrijfsschade. Bedrijfsschadeverzekeringen dekken echter alleen materiële schade, en daar is in dit geval geen sprake van, meldt het Verbond van Verzekeraars. Wel kun je gebruik maken van de eerdergenoemde regelingen.
Personeel
Als je personeel ziek thuis zit ben je verplicht loon door te laten betalen. Als je een verzuimverzekering hebt afgesloten, dekt deze de loondoorbetalingsverplichting. Is je werknemer door ziekte niet in staat te werken? Dan keert de verzuimverzekering uit, ongeacht om welke ziekte het gaat. Maar let op: als je werknemer om preventieve redenen in quarantaine moet blijven of een bepaald gebied niet mag verlaten, dan keert de verzekeraar niet uit.
Persoonlijk
Als je als ondernemer niet werkt omdat je niet besmet wilt raken, of omdat je uit voorzorg in quarantaine zit of een bepaald gebied niet mag verlaten, dekt je arbeidsongeschiktheidsverzekering dat niet. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt namelijk inkomensverlies als gevolg van ziekte of arbeidsongeschiktheid en daar is in deze situatie geen sprake van. Je krijgt wel een uitkering van je arbeidsongeschiktheidsverzekering als je ziek bent geworden door het coronavirus en daardoor niet kunt werken. Bekijk de polisvoorwaarden van je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als in je polisvoorwaarden staat dat bijvoorbeeld het eerste half jaar voor eigen risico is, dan geldt dit ook voor ziekte door het coronavirus.
Als op last van de overheid het gehuurde gesloten wordt of door overheidsregelingen de omzet daalt, zijn dat omstandigheden die in beginsel niet voor rekening van de verhuurder komen. Een verlaging van de huurprijs is dus niet aan de orde. Volgens het Nederlandse huurrecht kan een huurder van een kantoor- of winkelruimte en andere bedrijfsruimte enkel in geval van een ‘gebrek’ aan de gehuurde bedrijfsruimte aanspraak maken op huurkorting. Het coronavirus, inclusief alle gevolgen, voldoet niet aan de voorwaarden om als ‘gebrek’ te worden beschouwd.
Als iemand binnen je bedrijf corona heeft en op het werk is geweest, kun je volgens arbodienst Arboned het volgende doen:
- Houd rekening met de privacy van betrokkenen.
- Vraag de GGD om advies en informeer eventueel je arbodienst.
- Doe een mededeling aan alle werknemers met:
- een geanonimiseerde oproep alert te zijn op luchtwegklachten.
- informatie over de door genomen/te nemen maatregelen.
Privacy
Let op: als een werknemer zich ziekmeldt, mag je niet informeren naar het ziektebeeld. Je kunt dus niet vragen of je werknemer besmet is met het coronavirus. Mogelijk vertelt hij dit zelf, maar dat mag je niet registreren of delen met je personeel. Over de gezondheid van werknemers mag je geen gegevens delen. Soms zal uit de maatregelen die je neemt af te leiden zijn wie besmet is. De werkgever moet zelf een zorgvuldige afweging maken tussen de privacybelangen van de werknemer en zijn verplichting om een veilige werkplek te garanderen, aldus Arboned.
Meten van lichaamstemperatuur mag, het registreren of verwerken van deze gegevens mag niet. Binnen de privacywetgeving (AVG) is het niet toegestaan om medische gegevens te verwerken. Dit geldt dus ook voor het verzamelen van data over de temperatuur van medewerkers of bezoekers bij binnenkomst, met als doel toegang te verlenen of te ontzeggen op basis van lichaamstemperatuur. Dit meldt de Autoriteit Persoonsgegevens. De AVG geldt omdat je niet alleen de temperatuur meet, maar daar vervolgens iets mee doet.
Temperatuur aflezen zonder deze te verwerken of registreren mag wel volgens de AVG, mits er verder niets met deze gegevens gebeurt. Maar ook in dit geval kan sprake zijn van inbreuk op privacy, bijvoorbeeld omdat de integriteit van het lichaam in het geding is. Wees hier dus voorzichtig mee.
Het RIVM raadt het preventief opnemen van temperatuur bij werknemers af. Het biedt schijnzekerheid, omdat in de meeste gevallen besmetting met corona niet naar voren komt. De relatie verhoging van de temperatuur en besmetting met het coronavirus is niet bewezen.
Let op: ook systemen waarbij groen licht wordt gegeven of poortjes automatisch opengaan op basis van meetgegevens zijn niet toegestaan volgens de AVG, omdat ze medische gegevens verwerken.
Kwetsbare werknemers moet je extra beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Denk aan zwangere vrouwen en werknemers met een chronische aandoening. Ook bij werknemers die mantelzorg verlenen of kwetsbare kinderen hebben is extra alertheid gewenst, meldt Arboned.
Als sprake is van een verhoogd gezondheidsrisico, terwijl voldoende bescherming niet mogelijk is, moet de werknemer worden vrijgesteld van werkzaamheden waarbij hij in aanraking kan komen met het coronavirus.
Bescherming bieden doe je o.a. door goede hygiënemaatregelen, de mogelijkheid tot social distancing en het weren van personen met de verdenking van het coronavirus op de werkvloer.
Je werknemer hoeft geen medische informatie met je te delen. Wil je weten of werknemers extra risico lopen? Dan kan de bedrijfsarts adviseren.
Volgens de wet hebben klanten recht op terugbetaling als zij al hebben (aan)betaald voor producten of diensten die een ondernemer niet kan leveren. Dit verandert door de coronacrisis niet.
ACM
Toezichthouder ACM controleert of vouchers aan de regels voldoen. Dit blijkt niet steeds het geval. De gestelde voorwaarden worden niet altijd opgevolgd. Zo dekken vouchers niet altijd alle kosten en krijgen klanten soms geen informatie over hoe ze geld kunnen terugvragen. Andere bedrijven bieden geen voucher of terugbetaling aan en beroepen zich op overmacht. Dat kan niet: de rechten van consumenten kun je niet beperken in algemene voorwaarden.
De betreffende bedrijven zijn door de ACM gewaarschuwd. ACM kan bedrijven beboeten. Consumenten kunnen een claim indienen tegen die bedrijven bij de civiele rechter.
Voorwaarden:
- De voucher moet een volwaardige vervanging zijn, bijvoorbeeld door levering van het product op een later tijdstip of een goed vergelijkbaar product.
- De voucher moet een redelijke geldigheidsduur hebben, bijvoorbeeld 12 maanden.
- Een restbedrag moet binnen een redelijke termijn terugbetaald worden. Je klant moet daar niets voor hoeven doen.
- De voucher moet ook de reserverings- en administratiekosten vergoeden.
- Je mag geen kosten in rekening brengen voor de voucher.
In het algemeen geldt: vouchers uitgeven kan, maar toezichthouder ACM geeft wel aan dat hier regels aan zijn verbonden. In het algemeen geldt als uitgangspunt:
- De klant moet iets aan de voucher hebben: het moet een volwaardige vervanging zijn, bijvoorbeeld door levering van het product op een later tijdstip of een goed vergelijkbaar product.
- De voucher moet een redelijke geldigheidsduur hebben, bijvoorbeeld 12 maanden.
- Een eventueel restbedrag moet binnen een redelijke termijn terugbetaald worden. Je klant moet daar niets voor hoeven doen.
- De voucher moet ook de betaalde reserverings- en administratiekosten etc. vergoeden.
- Je mag geen kosten in rekening brengen voor de voucher.
Ook voor een aanbetaling voor een product dat je niet kunt leveren, kun je een voucher afgeven ter waarde van het betaalde bedrag.
Dekking
De ACM adviseert ervoor te zorgen dat vouchers gedekt zijn door een garantiefonds. Een alternatief is de voucher overdraagbaar te maken. Dan kan je klant deze doorverkopen.
Btw voor vouchers en waardebonnen
Per 1 januari 2019 zijn de btw-regels voor vouchers en waardebonnen veranderd. Bij bonnen voor enkelvoudig gebruik (schoonheidsspecialistes, sportinstructeurs) wordt de btw afgedragen bij de uitgifte van de voucher. Bij bonnen voor meervoudig gebruik (horeca, kappers, sportscholen) wordt de btw pas afgedragen als de bon wordt ingewisseld. Overleg zo nodig met je boekhouder.
Alternatief
Er zijn natuurlijk andere vormen van compensatie. Fitnessbedrijven en muziekscholen kunnen bijvoorbeeld online lessen aanbieden en het abonnement laten doorlopen. Als klanten deze oplossing accepteren hebben zij geen recht meer op teruggave, als je hen daar vooraf duidelijk over inlicht.
Weigering
Als je klant geen voucher accepteert en je er niet samen uitkomt. kan de klant naar een geschillencommissie of de rechter stappen.
Je moet in ieder geval rekening houden met de wettelijke aspecten. Zorg ervoor dat de klant weet onder welke voorwaarden hij of zij de cadeaubon koopt. Zet bijvoorbeeld het internetadres waar de klant de voorwaarden kan vinden op de bon. Daarnaast is het belangrijk om aan te geven hoelang de cadeaubon geldig is. De minimale termijn is 1 jaar, maar een wetsvoorstel om de minimale geldigheidsduur te verlengen naar 2 jaar ligt bij de Tweede Kamer. Als er geen uitgiftedatum of vervaldatum op de cadeaubon staat dan is de bon onbeperkt geldig. Als er wel een uitgiftedatum, maar geen vervaldatum op de bon staat, dan heeft de klant in ieder geval 5 jaar de tijd om de bon in te wisselen.
Bedenk of je de bonnen tegelijk of gefaseerd wilt uitgeven. Tegelijk kan nu voordelig werken voor je liquiditeit maar na heropening voor een tegengesteld effect zorgen.Klantenbinding
Cadeaubonnen kunnen je liquiditeit verbeteren, maar je kunt een cadeaubon ook inzetten om klanten aan je te binden. Probeer daarom van de bon zoveel mogelijk een beleving te maken die aansluit bij jouw bedrijf en de behoeften van je klanten. Bijvoorbeeld voor horecabedrijven een champagneontbijt voor 2 of voor kappers een kleurbehandeling naar keuze in plaats van geld.
Btw voor vouchers en waardebonnen
Let op! Per 1 januari 2019 zijn de btw-regels voor vouchers en waardebonnen veranderd. Bij bonnen voor enkelvoudig gebruik (schoonheidsspecialistes, sportinstructeurs) wordt de btw afgedragen bij de uitgifte van de voucher. Bij bonnen voor meervoudig gebruik (horeca, kappers, sportscholen) wordt de btw pas afgedragen als de bon wordt ingewisseld. Overleg zo nodig met je boekhouder.
Tot en met 15 mei 2021 is het advies om alleen naar het buitenland te reizen als dat noodzakelijk is. Hier zijn de regels omtrent reizen van en naar Nederland terug te vinden.
Voor de actuele stand van zaken per land kun je op Nederlandwereldwijd.nl terecht. Daar vind je ook de reisadviezen voor buurlanden Duitsland en België. In het artikel over corona en ondernemen in de grensstreek lees je meer over de regelingen voor ondernemers in Duitsland en België. In sommige gevallen kunnen ook in Nederland wonende ondernemers daar gebruik van maken.
Meer weten over het coronavirus wereldwijd? RVO biedt een overzicht van de situatie en de maatregelen bij een aantal belangrijke handelspartners.
Jij moet ervoor zorgen dat je personeel onder goede omstandigheden veilig kan werken. Dat geldt op de werkvloer, maar ook op de thuiswerkplek.
Een goede thuiswerkplek voldoet aan ergonomische beginselen. Dat staat in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Je kunt daarbij denken aan een goede positie van het beeldscherm, een afstelbare stoel en tafel, een apart toetsenbord, genoeg rusttijd, etc. Voor meer tips kun je deze infographic van TNO, ARBO en VMN bekijken.
Zorgplicht als werkgever
Je hebt daarbij zorgplicht naar je werknemers. Daaronder vallen:- Voorlichting: je moet voorlichting geven aan je personeel over veilig en gezond werken (zowel fysiek als mentaal) binnen jouw bedrijf.
- Risicoanalyse: als werkgever ben je verplicht schriftelijk vast te leggen welke risico’s er zijn binnen je bedrijf. En welke maatregelen je hebt genomen om die risico’s tegen te gaan. Daarbij moet ook het psychosociale arbeidsbelasting (kort gezegd de kans op stress en de mate van werkdruk) zijn meegenomen. Je bent verplicht je werknemers te informeren over wat deze risico’s zijn en wat je hebt gedaan om die risico’s te minimaliseren.
- Redelijkheid: de aanpassingen aan de werkplek die nodig zijn om aan je zorgplicht te voldoen, moeten voor jou als werkgever redelijk zijn.
Verplichting van werknemers
Ook werknemers hebben verplichtingen:- Werknemers moeten zelf laten weten wat hun behoeften en klachten zijn. Zo weet jij wat er speelt en hoe je aan je zorgplicht kunt voldoen.
- Werknemers moeten zich inspannen om klachten te voorkomen en moeten letten op hun fysieke en mentale gezondheid.
Meer informatie
De meest actuele informatie over o.a. het coronavirus en de voorzorgsmaatregelen is te vinden op de RIVM-site. Op de site van de Rijksoverheid kun je terecht voor informatie over de aanpak van het virus, de laatste updates en de belangrijkste vragen. Het publieksinformatienummer van de overheid is 0800 - 1351.
Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket.
De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.