Zelf Deponeren Jaarrekening wordt vernieuwd

De komende periode werken we in 3 stappen aan de machtigingsvoorziening voor Zelf Deponeren Jaarrekening. Deze vernieuwing geldt alleen voor klanten die inloggen op de service met een account en machtiging. Log je normaal gesproken in met een toegangscode of eHerkenning? Dan blijft alles zoals het was.

Stap 1 – Klanten met bestaande machtigingen kunnen blijven deponeren

Heb je als klant één of meerdere machtigingen om namens micro, klein en middelgroot bedrijven te deponeren? Dan kun je dat via de vernieuwde dienst Zelf Deponeren Jaarrekening doen. Alleen de machtigingsvoorziening, waarbij je inlogt met je KVK account (e-mail en wachtwoord) is veranderd. Verder is het opstellen en indienen van de jaarrekening hetzelfde gebleven. Voor middelgrote bedrijven gelden aangescherpte veiligheidseisen. Daarom is het nu (net als bij micro en klein bedrijven) verplicht een machtiging te hebben. Dat was in de XBRL tool niet het geval.

Stap 2 – Machtigingsverzoeken kunnen weer goedgekeurd worden

In deze stap zorgen we ervoor dat ingediende machtigingsverzoeken weer goedgekeurd kunnen worden. Helaas is die functionaliteit tot die tijd niet beschikbaar, dit kan enkele weken duren. Normaal gesproken verloopt een machtigingsverzoek na 6 weken. Tijdens de werkzaamheden zullen deze verzoeken niet verlopen. Blijf op de hoogte door KVK.nl en deze pagina in de gaten te houden.

Stap 3 – Nieuwe machtigingsverzoeken kunnen weer ingediend worden

In de derde, en laatste stap kunnen weer nieuwe machtigingsverzoeken worden ingediend. De verwachting is dat dit in het eerste kwartaal van 2024 zal zijn. Wanneer wij een precieze datum weten zullen wij dat op deze pagina communiceren.

Hoe kan ik in de tussentijd een jaarrekening deponeren namens een bedrijf?

Heb je nog geen machtiging, en kan je niet wachten op de afronding van stap 2 en 3? Dan zijn er twee alternatieven om een jaarrekening te deponeren. Namelijk met een zakelijke toegangscode of met eHerkenning. Hieronder leggen we meer uit.

Deponeren met een zakelijke toegangscode

Een zakelijke toegangscode is altijd gekoppeld aan één bedrijf. Een toegangscode gebruik je om producten van KVK te bestellen, maar ook om namens het gekoppelde bedrijf een jaarrekening te deponeren. Ben je een intermediair of accountant, en wil je voor meerdere bedrijven kunnen deponeren? Dan heb je ook meerdere toegangscodes nodig. Hiervoor heb je een KVK-account (wordt momenteel vernieuwd) of een ketenmachtiging nodig via eHerkenning.

Wil je een zakelijke toegangscode aanvragen, dan kan je deze hier aanvragen.

Heb je al een zakelijke toegangscode, dan kun je hier inloggen.​

Deponeren met eHerkenning

eHerkenning is het inlogmiddel voor ondernemers, zoals DigiD dat voor particulieren is. Voor steeds meer overheidsdiensten is het tegenwoordig verplicht om een eHerkenningsmiddel te gebruiken. Met eHerkenning kun je ook namens een ander bedrijf zaken te regelen. Dat heet een ketenmachtiging. Klik hier voor meer informatie over het opzetten, en de kosten van een ketenmachtiging.​

Heb je al een eHerkenningsmiddel en/of ketenmachting, log dan nu in.