Gratis scan helpt ondernemers digitaliseren

Het digitaliseren van je bedrijf kan je nieuwe klanten of meer winst opleveren. Ook bespaart het je tijd en geld. Of je nu een webshop begint of de verzending van online bestellingen wilt verbeteren: overal liggen kansen voor digitaal ondernemen. In dit artikel staat hoe de gratis digitaliseringsscan van Mijn Digitale Zaak je hierbij helpt. Lees ook de ervaringen van twee ondernemers die de scan invulden.

Steeds meer ondernemers willen hun bedrijf (verder) digitaliseren. Dat bleek al uit onderzoek in opdracht van KVK, maar het blijkt ook in praktijk: zo’n 4.000 ondernemers vulden in het afgelopen jaar de digitaliseringsscan van Mijn Digitale Zaak in. Daarna vroegen bijna 1200 ondernemers de subsidie aan. 

Gratis scan

Mijn Digitale Zaak laat snel zien waar kansen liggen voor je bedrijf. KVK, MKB-Nederland en INretail hebben de gratis scan ontwikkeld. Deze toont je direct waar je winst kunt behalen. Daarnaast biedt Mijn Digitale Zaak een overzicht van leveranciers die je hierbij kunnen helpen.

Praktijkvoorbeelden Mijn Digitale Zaak 

Na het invullen van de digitaliseringsscan ontvang je via e-mail een pdf met een persoonlijk digitaliseringsplan. De meeste ondernemers (43%) gaan op zoek naar nieuwe klanten. Dat doen ze onder andere met een betere website, zoekmachineoptimalisatie (SEO) of social media. Meer dan 30% zet stappen om efficiënter te werken, bijvoorbeeld met een slim cloud-kassasysteem of verkoop via een platform. Hieronder lees je twee praktijkverhalen van ondernemers die aan de slag gingen met het advies uit de scan.

Meer omzet door webshop

Van Hees Schoenmode opende een webshop naast de fysieke winkel. “We hadden al plannen om ook online schoenen te verkopen, maar dankzij de routekaart van Mijn Digitale Zaak kunnen we het nu ook echt goed aanpakken”, zegt eigenaar Coen van Hees. “Onze partner ANWR-GARANT helpt ons met het bouwen van het systeem achter de webshop. Omdat meerdere leveranciers en retailers in de schoenenbranche bij hen zijn aangesloten, hebben zij een grote database met productgegevens. Daar kunnen wij ons voorraadsysteem en onze webshop snel en makkelijk aan koppelen. Ik hoef straks alleen het artikelnummer op de schoenendoos te scannen. Het systeem herkent het product en voert automatisch de productomschrijving toe aan onze webshop. Ik hoef dus niet zelf teksten te schrijven of foto’s te maken, wat mij weer tijd scheelt.” 

Van Hees wil met de webshop graag extra omzet creëren. “Als bonus krijgt onze winkel door de webshop een professionelere uitstraling. Het is ook een oriëntatiemogelijkheid voor klanten. Die zien straks eerst op de website wat onze collectie is, en komen daarna naar de winkel om te passen.”

Tijdwinst door voorraadkoppeling

De winkelvoorraad via een koppeling automatisch laten bijwerken op andere verkoopkanalen: het scheelt Edwin Cassee, eigenaar van Cityshoes, zo anderhalf uur per dag aan handmatig werk. Cassee heeft twee fysieke winkels en een webshop die is aangesloten bij het online verkoopplatform Topshoe. 

“Voorheen moest ik elke dag na sluitingstijd handmatig de voorraadgegevens op al die verschillende plekken doorvoeren. Na het advies van Mijn Digitale Zaak heb ik een nieuwe webshop met voorraadkoppeling laten bouwen. Zeker in de uitverkoopperiode scheelt dat me dagelijks veel tijd. Dit loopt op tot ruim tien uur per week, oftewel een hele werkweek per maand aan tijdsbesparing.”

Meer grip op de zaak met data | Mijn Digitale Zaak

Zo werkt Mijn Digitale Zaak

Met de digitaliseringsscan van Mijn Digitale Zaak ontdek je in 15 minuten waar je staat op het gebied van digitalisering. Ben je beginner, klaar voor groei of juist koploper? Je ontvangt een persoonlijk advies op basis van je  bedrijfsdoelstellingen en je krijgt een routekaart waarmee je je volgende stap kunt bepalen. 

Marloes Rusting, productspecialist Mijn Digitale Zaak, legt de opzet uit: “Als ondernemer weet je vaak wel dat je efficiënter kunt werken door te digitaliseren, maar de vraag is: met welk bedrijfsonderdeel begin je? De scan helpt je om deze vraag te beantwoorden. Na het invullen  krijg je een top drie-advies en een persoonlijke routekaart. De routekaart geeft een overzicht van dertien verschillende onderdelen waarop je productiever kunt worden. De scan biedt inspiratie aan ondernemers in verschillende fases: zowel aan ondernemers die nog een digitale basis moeten leggen, als ondernemers die juist voorop lopen. De routekaart geeft je net dat extra duwtje om digitalisering nu voorrang te geven.”