Duurzame stappen zonder roofbouw en nachtwerk
- KVK Redactie
- Achtergrond
- 18 jul 2022
- 3 min
- Starten
- Duurzaamheid
Duurzaam ondernemen zou vanzelfsprekend moeten zijn en niet afhangen van een keurmerk. Dat vindt Hans Sluijs, eigenaar van Legit Forum. Sinds de oprichting maakt hij zijn handelsbedrijf in interieurbouw stap voor stap duurzamer. “Wij zijn al vroeg gestopt met het gebruik van tropisch hardhout.”
Legit Forum bestaat uit negentien werkmaatschappijen. Samen met zijn compagnon René Straver richtte Hans Sluijs het bedrijf in 1990 op. Beiden hebben inmiddels de dagelijkse leiding uit handen gegeven, maar laten niet na om hun opvolgers op nieuwe ontwikkelingen te wijzen. Ook als het gaat om duurzaamheid, want dat is voor Sluijs vanaf dag één een belangrijk onderwerp geweest. “Ik was een van de eersten die begon met afval scheiden. Wij importeren veel. Het pet-band dat om de producten zit, zijn we al snel gaan hergebruiken. Ook de folies scheiden we, net als het hout en karton.”
Geen roofbouw meer
Waar mogelijk gebruiken we het binnenkomende pet-band om de uitgaande pakketten mee te binden, vertelt Sluijs. “Dat betekent meer werk, maar minder afval. We zijn misschien duurder uit, maar ik wil niet altijd de goedkoopste zijn. Ik vind het belangrijker dat het verantwoord gaat.” Zo kijkt hij ook naar zijn grondstoffen. In het plaatmateriaal van Legit Forum zitten verschillende houtsoorten verwerkt en daarbij let Sluijs op de herkomst. “Wij zijn al vroeg gestopt met het gebruik van tropisch hardhout-triplex uit Indonesië, omdat de productie daarvan neerkomt op roofbouw. In plaats daarvan hebben we een eigen product op de markt gebracht van populierenhout (Ecoplex), dat in Italië een cultuurgewas is en daar wordt verwerkt tot een hoogwaardig product. Destijds verklaarde iedereen ons voor gek, maar inmiddels zijn ze allemaal overgestapt. Daarbij is Italië ook nog eens veel dichterbij dan Indonesië, wat CO2-uitstoot scheelt. Het liefst wil ik werken met fabrieken die niet verder weg zijn dan 350 kilometer.”
Na een oproepje onder het personeel had ik bijna te veel vrijwilligers
Keuken achterlaten? Zot!
Toch erkent Sluijs dat het soms niet anders kan om grondstoffen van verder weg te halen. “Maar dat vind ik acceptabel wanneer het een hoogwaardig product is. Wij leveren bijvoorbeeld veel keukens voor instellingen. Die worden intensief gebruikt en moeten lang meegaan. Dat moet je ook afwegen als het gaat om duurzaamheid. Zo vind ik het ook van de zotte dat wij bij een verhuizing de keuken achterlaten. We zouden moeten nadenken over een manier om keukens te leasen, zodat ze bij een verhuizing teruggaan naar de leverancier om opnieuw te gebruiken. Een keuken van hoogwaardig materiaal kun je makkelijker uit elkaar halen en weer in elkaar zetten.” Duurzamer is niet per se duurder, zegt Sluijs. “Met een hoogwaardig product kun je vaak sneller en beter werk afleveren, wat weer scheelt in arbeidskosten. En door de wensen van klanten slimmer te combineren, kun je plaatmateriaal efficiënter zagen met minder zaagverlies. Ook dat is duurzaam ondernemen.”
Computer is slimmer
Een andere manier waarop Sluijs al vroeg duurzaamheid in zijn bedrijfsvoering bracht, was het optimaal opzetten van zijn magazijnen. “We hebben dagelijks meerdere vrachtwagens op de weg en de chauffeurs bepaalden vroeger zelf wie waar naartoe reed. Het geautomatiseerde systeem dat we nu gebruiken, bepaalt de meest efficiënte routes en daardoor weten we precies welke vrachtwagen waar rijdt. Dat heeft er ook voor gezorgd dat de kilometerafstand tot de klant met 15 procent is verkleind. De computer blijkt hierin slimmer dan de mens.” Daarnaast bespaart het bedrijf energie door het gebruik van elektrische heftrucks, de installatie van led-verlichting in de magazijnen en 2200 zonnepanelen op de daken. “Dat is een flinke investering die je niet morgen hebt terugverdiend. Maar ik vind dat we zuinig moeten zijn met onze maatschappij en dit hoort daarbij. Door met elkaar te werken aan een schone omgeving en dat ook uit te stralen, willen klanten zich met je vereenzelvigen.”
Hans Sluijs
mede-oprichter Legit Forum
Hans Sluijs en René Straver richtten in 1990 Legit Forum op, latijn voor 'Lees de markt'. Het bedrijf richt haar activiteiten op het interieur van gebouwen. Verduurzaming heeft hoge prioriteit bij het familiebedrijf, als onderdeel van de brede aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
- 130 werknemers
Het liefst wil ik werken met fabrieken die niet verder weg zijn dan 350 kilometer
Geen nachtwerk voor personeel
Duurzaam ondernemen betekent ook goed omgaan met je personeel, vindt Sluijs. “Zo kun je bij veel van onze concurrenten tot 17 uur bestellen. Bij ons kan dat tot 12 uur. Als je klanten later laat bestellen, moeten je mensen ’s nachts doorwerken en dat wil ik niet. Klanten hebben daar wel eens moeite mee, maar begrijpen het meestal als je uitlegt waarom. Door goed te zorgen voor je mensen, zijn ze ook goed voor jou. Zo hebben wij een leegstaand woonhuis in ons bezit. Dat wilde ik geschikt maken om Oekraïense vluchtelingen op te vangen, met een nieuwe keuken en badkamer en dat soort dingen. Na een oproepje onder het personeel had ik bijna te veel vrijwilligers!”
Oren en ogen open
Hoewel Sluijs zelf inmiddels minder actief is in zijn onderneming, ziet hij nog wel degelijk groeimogelijkheden. Die liggen niet in het buitenland, wat hem betreft. “Als ik door Nederland rijd, zie ik heel veel plekken waar wij nog niet zijn geweest, dus er ligt hier nog werk genoeg. Verder houd ik overal waar ik kom mijn ogen en oren open. Ik zie in winkelstraten hoe trends veranderen, bijvoorbeeld in kleurgebruik. Of ik hoor hoe restaurants een slechte akoestiek hebben en zie meteen kansen om dat te verbeteren. Verder ben ik bezig met de ontwikkeling van het gebouw van de Nederlandse Omroep Zender Maatschappij, dat we een paar jaar geleden hebben gekocht. Daar wil ik jonge ondernemers de kans geven om innovatieve ideeën te ontwikkelen, als in een soort kweekvijver. Het gebouw zelf wil ik met gebruik van onze producten verbouwen en er evenementen organiseren. Bezoekers komen daardoor misschien op ideeën. En ik wil er windmolens en zonnepanelen neerzetten, het liefst met een opslagbatterij, zodat we nul op de meter krijgen. Op die manier wil ik nog wat bijdragen aan de maatschappij.”