Energie besparen? Profiteer van subsidie op advies

Wil je je bedrijf verduurzamen, dan kun je van alles doen: je pand isoleren, een warmtepomp laten installeren of overstappen op elektrische bestelwagens. Voordat je begint met vergroenen, wil je weten waarmee je het meeste geld en CO2-uitstoot bespaart. Een energieadviseur helpt je daarbij. En met de SVM-regeling krijg je subsidie voor het inhuren van zo'n adviseur.

Verbruikt je bedrijfspand minder dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas, dan mag je Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM) aanvragen voor een energieadviseur. De adviseur maakt een adviesrapport waarin staat wat je het beste kunt doen om je bedrijf te verduurzamen. Ook bij de uitvoer van deze acties helpt de adviseur je. De adviseur kan je bovendien vertellen hoe je andere duurzaamheidsubsidies en -regelingen slim inzet. De SVM vergoedt tachtig procent van de kosten van dit traject, met een maximaal subsidiebedrag van 2.500 euro. Je kunt de subsidie vanaf 1 april tot 30 september 2023 aanvragen.

Voorbeeld: Liesbeth schakelt voor haar groothandel in groente en fruit een energieadviseur in. Het pand heeft een hoog energieverbruik. Daar wil ze wat aan doen. Het adviesrapport kost 500 euro. Uit het rapport blijkt dat Liesbeth op energiekosten kan besparen door haar pand te laten isoleren. De adviseur helpt haar bij het aanvragen van offertes en begeleidt de isolatie van het pand. Die begeleiding kost 2.500 euro.

 Kosten        Subsidie Totaal
Energieadvies€ 500 80% € 400
Ondersteuningstraject€ 2.500 80% € 2.000
    Totale vergoeding€ 2.400


Let op: verbruik je meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas? Dan moet je voldoen aan de energiebesparingsplicht. Hier lees je wat dat voor jou betekent.

Zo werkt de subsidieregeling

Ga je aan de slag met verduurzamen, dan doorloop je verschillende stappen: van onderzoek tot uitvoer. De energieadviseur kan helpen bij een deel of alle stappen. Je kunt met één adviseur werken voor het hele traject, of voor de verschillende stappen andere adviseurs inschakelen.

Stap 1. Onderzoek

Zoek een betrouwbare energieadviseur en laat een energieonderzoek uitvoeren. Michiel Steerneman van FedEc, branchevereniging voor energieadviseurs, legt uit: “De adviseur loopt door je pand en bekijkt wat de grootste energieverbruikers zijn. Op basis daarvan krijg je een energierapport op maat. Daarin zie je welke maatregelen je het best kunt nemen. Ook staat erin wat iedere maatregel kost en hoeveel je ermee bespaart." Dit kunnen energiebesparende maatregelen voor je bedrijfspand zijn, zoals het plaatsen van driedubbel glas en zonnepanelen, maar ook maatregelen voor je bedrijfsvoering, zoals overstappen op elektrische bestelwagens of energiezuinige apparatuur.

Voorbeeld: De energieadviseur van Liesbeth inspecteert de groothandel en maakt een energierapport. Hieruit blijkt dat ze veel energie kan besparen met isolatie en driedubbel glas.

Stap 2. Actieplan en financiering

Beslis welke acties je wilt (laten) uitvoeren. Daarna kun je aan de slag met een financieringsplan. De overheid stimuleert energie- en CO2-besparende maatregelen met subsidies en belastingvoordelen. Zo is er subsidie voor een warmtepomp en belastingvoordeel voor energiezuinige bedrijfsmiddelen. De energieadviseur kent de verschillende regelingen en kan je helpen om deze zo voordelig mogelijk in te zetten.

Voorbeeld: Liesbeth besluit om het pand volledig te isoleren, maar kiest niet voor driedubbel glas. Ze heeft niet het budget voor allebei en isoleren levert een grotere besparing op. De energieadviseur raadt haar aan om zowel de Energie-investeringsaftrek als de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek in te zetten. Dat levert haar extra voordeel op.

Stap 3. Diensten en/of materiaal kiezen

Als de financiering rond is, kun je offertes opvragen voor de materialen en/of diensten die nodig zijn voor de uitvoer van de maatregelen. De energieadviseur helpt je met het aanvragen van offertes en het beoordelen en vergelijken hiervan.

Voorbeeld: Liesbeth laat de energieadviseur een aantal offertes opvragen. Samen bekijken ze welke offerte het best aansluit bij Liesbeths wensen en budget.

Stap 4. Uitvoer

Laat de energiebesparende maatregelen uitvoeren. De energieadviseur kan de uitvoer hiervan begeleiden. Wacht niet te lang met actie ondernemen. "Je kunt alleen subsidie aanvragen als je minstens één van de maatregelen uit het adviesrapport binnen twee jaar uitvoert,” voegt Steerneman toe. Houd hierbij ook rekening met mogelijk lange wachttijden door een tekort aan installateurs.

Voorbeeld: Het bedrijfspand van Liesbeth wordt geïsoleerd. De energieadviseur controleert of het pand wordt geïsoleerd zoals is afgesproken met de installateur.

Stap 5. SVM subsidie aanvragen

Als laatste vraag je de SVM-subsidie aan voor het energieadvies en begeleidingstraject. Dit doe je via RVO. Ook hierbij kan de adviseur helpen. Let op: deze subsidie geldt alleen voor kosten die je maakt voor de energieadviseur. Subsidies voor de investeringskosten van energiebesparende maatregelen vind je ook bij RVO.

Voorbeeld: De energieadviseur vraagt de SVM-subsidie aan. De facturen voor het isoleren van de groothandel stuurt de adviseur mee in de aanvraag, Energiebesparingsplicht: zo voldoe je er aan om aan te tonen dat Liesbeth een van de maatregelen uit het adviesrapport heeft laten uitvoeren.

Financiële hulp vanuit je gemeente

Naast de SVM-regeling kun je in sommige gevallen ook gebruikmaken van financiële hulp die je gemeente of provincie aanbiedt. Bijvoorbeeld als je onderneemt in Amsterdam, Hilversum, Haarlem, Helmond, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Haarlemmermeer of Drenthe. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden.