Mvo: zo vergroot je de maatschappelijke waarde van je bedrijf
- Lindsay de Sain-Vallen
- How to
- 9 mei 2023
- 3 min
- Runnen en groeien
- Duurzaamheid
Klanten, leveranciers en overheden verwachten steeds meer dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. De kans is groot dat je dat (onbewust) al doet. Maar hoe maak je maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) een blijvend onderdeel van je bedrijf? En hoe kun je je maatschappelijke waarde vergroten?
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) betekent dat je rekening houdt met hoe je bedrijf invloed heeft op mens, milieu en maatschappij. Het is bovendien goed voor de reputatie van je bedrijf en kan ervoor zorgen dat je personeel aantrekt of behoudt. Daarnaast is er wetgeving op komst die mvo minder vrijblijvend maakt. Het is dus slim om wat je al doet aan mvo nog groter aan te pakken. Of door op andere vlakken met mvo aan de slag te gaan. Deze tips helpen je om mvo een vaste plek in je bedrijf te geven.
Breng in kaart wat je doet
Ook al heb je misschien geen uitgebreid mvo-beleid, de kans is groot dat je al aan mvo doet. Misschien sponsor je een lokale sportclub, scheid je afval, of bied je maatschappelijke stages aan. Neem een moment om op te schrijven hoe jouw bedrijf zich inzet voor mens, milieu of maatschappij. Gebruik dit overzicht om te kijken welke activiteiten je kunt uitbreiden. Iets wat je al doet uitbreiden is namelijk vaak makkelijker dan met iets nieuws beginnen. Zo kun je vaak (nog) meer afval scheiden dan je denkt. Papier, karton, glas, metaal of plastic wordt meestal al gescheiden ingezameld. Maar ook koffiedik, frituurvet en (schoon) piepschuim kun je gescheiden aanbieden in de afvalstroom. Deze lijst met honderd mvo-activiteiten helpt je om te zien wat jouw volgende stap kan zijn.
Blijf dicht bij je kernactiviteiten
Hoe mvo er voor jouw bedrijf uitziet hangt af je beroep, je branche en de keuzes die je maakt. Het is logisch en makkelijk om je te focussen op dat wat je met je bedrijf al doet. Ben je een schilder? Dan kun je duurzame verf gebruiken, maar ook vluchtelingen werk bieden of vrijwillig een buurthuis opknappen. Als winkelier kun je bijvoorbeeld duurzaam kleding bezorgen, maar ook tweedehands kleding in je collectie opnemen. En als je een kapsalon hebt, kun je het afgeknipte haar van je klanten laten recyclen. Met de keratine die daarin zit kunnen artsen brandwonden behandelen.
Toon tekstuele versie van infographic
Voorbeelden van mvo zijn onder andere:
- Energie opwekken met zonnepanelen
- Vegetarische kantine
- Werk- of leerplek aanbieden aan vluchtelingen
- Gebruik maken van milieuvriendelijke materialen
- Afval scheiden en recylen
- Sponsoring van lokale sportclubs
- Oude laptops doneren
- Gebruik maken van duurzame verpakking
- Aangepaste werkplekken voor werknemers met fysieke beperking
- Duurzaam bezorgen
- Genderneutrale toiletten
- Elektrisch vervoer
Bij Hoekman Roestvaststaal, een familiebedrijf in de productie van rvs plaatwerk, combineren ze mvo met het dagelijkse werk. Zo hergebruiken ze de warmte die van hun machines komt om de productieruimte te verwarmen. “Als je je gezonde verstand gebruikt hoeft mvo helemaal niet ingewikkeld te zijn”, vertelt directielid Heleen Wildvank-Hoekman.
Dat je bedrijf een positieve bijdrage kan leveren door slimme keuzes te maken in je dagelijkse bedrijfsvoering herkent ook Marloes van den Berg. Zij is Chief Sustainability Officer bij evenementenlocatie Jaarbeurs. Inmiddels de horeca in de Jaarbeurs grotendeels vegetarisch. “De productie van vlees is de op twee na grootste bron van CO2-uitstoot wereldwijd. Daarin kan en moet Jaarbeurs haar verantwoordelijkheid nemen.”
Doe het samen
Samen kom je verder, dat geldt ook voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zorg daarom dat je je medewerkers betrekt bij je mvo-plannen. En kijk regelmatig met elkaar naar wat jullie op willen pakken en wanneer.
“Wij zijn met vijf collega’s gaan zitten om vast te leggen wat we doen én wat we kunnen verbeteren", vertelt Wildvank-Hoekman. "Dat kostte tijd, maar het loonde ook. Nu leeft het onderwerp in het bedrijf en voelen mensen zich verantwoordelijk. Ze spreken elkaar bijvoorbeeld aan op het onnodig gebruik van energie.”
Heb je geen personeel, of zie je geen mogelijkheid je medewerkers bij je ideeën te betrekken? Zoek dan partners, of ondernemers uit de buurt op die ook enthousiast zijn over mvo. In sommige gemeenten zijn regionale mvo-netwerken actief waar je je bij aan kunt sluiten.
Vertel (niet) wat je aan mvo doet
Vertel je klanten wat je aan mvo doet. ”Op onze website hebben we een aparte pagina waarin we uitleggen wat wij aan mvo doen”, vertelt Wildvank-Hoekman. Ook bij de Jaarbeurs geloven ze in eerlijk communiceren. Maar niet iedere ontwikkeling of actie hoeft aandacht te krijgen. Van den Berg licht toe: “Je wilt geen slapende honden wakker maken. Zo hebben we vooraf niet gevraagd wat onze klanten vinden van vegetarische broodjes. Die verandering hebben we zonder aankondiging doorgevoerd en nergens vermeld.” Let er wel op dat je eerlijk en transparant bent als je over je mvo-stappen vertelt. “Je wilt jezelf niet beter voordoen dan je in werkelijkheid bent. Ook om het risico van greenwashing te voorkomen.”
Begin vandaag
‘Gewoon beginnen met mvo’ is het belangrijkste advies dat zowel Wildvank-Hoekman als van den Berg voor ondernemers hebben. Hoe je over mvo denkt en welke stappen daarbij horen, verandert soms in de loop der jaren. “Wij blijven met elkaar in gesprek gaan over mvo, ook omdat je al doende leert”, licht Wildvank-Hoekman toe. “De afgelopen jaren zamelden wij geld in voor een organisatie die hulp biedt aan kinderen in het buitenland. Maar na een evaluatie merkten we dat we ons voortaan meer op lokale en regionale sponsoring willen richten. Zo helpen we in de buurt waar ons bedrijf gevestigd is. En daarnaast vergroten we hiermee ook onze naamsbekendheid.”