Problemen op het stroomnetwerk: wat merkt het mkb daarvan?

De gasprijzen stijgen tot ongekende hoogte en het einde lijkt nog niet in zicht. Sommige ondernemers zien hun energierekening zelfs vertienvoudigen. Zo snel mogelijk overstappen van gas op elektriciteit dan maar? Dat kan, maar houd rekening met oplopende wachttijden.

Je leest de afgelopen tijd in de media veel over een vol stroomnet. Betekent dit dat je niet met je bedrijf van gas kunt overstappen op elektriciteit? Het korte antwoord: als mkb’er heb je geen last van een vol stroomnet.

Hoogspanningsnet vol

Theo Scholte, woordvoerder bij brancheorganisatie Netbeheer Nederland legt uit: “De capaciteitsproblemen die er soms zijn op het elektriciteitsnet gelden alleen voor grootverbruikers. Dit zijn bijvoorbeeld grote fabrieken en energiecentrales.” Deze grootverbruikers maken gebruik van het hoogspanningsnet. En dat zit in sommige gebieden aan de maximale capaciteit. “Kleinverbruikers als mkb’ers maken gebruik van het laagspanningsnet. En dat netwerk is niet vol.” Goed nieuws zou je denken. Maar helaas betekent dit niet dat jouw bedrijf zomaar kan overstappen op elektriciteit. Er spelen namelijk andere problemen op het laagspanningsnet.

Personeels- en materiaaltekort

Wil je met je onderneming overstappen op elektriciteit, houd dan rekening met lange wachttijden. “Er is zoals in veel sectoren een personeelstekort. We hebben een tekort van 13.000 mensen in deze sector, verspreid over het hele land”, legt Scholte uit. Dit betekent dat er niet genoeg mankracht is om altijd alle aanvragen snel te verwerken. “Soms is er daarnaast ook een tekort aan materialen.” Door deze tekorten ontstaan wachttijden, ondanks de ruimte die er is op het laagspanningsnet.

De problemen zijn niet in het hele land even groot. “De wachttijden verschillen per regio”, volgens Scholte. Wil je weten of jij te maken krijgt met wachttijden? Neem contact op met je netbeheerder voor de huidige situatie in jouw regio.

Er is ook positief nieuws. Lange wachttijden worden soms namelijk ineens een stuk korter. “Bij materiaaltekort kan het soms snel gaan als het benodigde materiaal weer op voorraad is”, zegt Scholte. Dus houd contact met je netbeheerder voor actuele wachttijden.