Waarom een groen dak een goede investering is
- Margot Bogers
- Achtergrond
- 27 mrt 2023
- Bijgewerkt 13 dec 2022
- 3 min
- Runnen en groeien
- Duurzaamheid
Een groen dak geeft kleur aan je bedrijfspand en kan een slimme investering zijn. Het is goed voor het milieu, verhoogt de waarde van je pand en verlaagt je energiegebruik. Maar de investeringskosten zijn hoog en niet ieder dak is geschikt. Lees hier of een groen dak een goede keuze is voor jouw bedrijf. En ontdek van welke subsidies en belastingvoordelen je gebruik kunt maken.
Wil je je dak gebruiken om je bedrijfspand te verduurzamen, dan denk je waarschijnlijk al snel aan zonnepanelen. Maar door je dak letterlijk te vergroenen zorg je ook voor een lager energieverbruik. Een groen dak is een dak bedekt met planten, zoals mos, bloemen, grassen of zelfs struiken en bomen. Het sedumdak komt het meeste voor. Dat is een dak vol kleine vetplantjes.
Voordelen van een groen dak
Een groen dak heeft verschillende voordelen. Zo'n extra stukje natuur in je omgeving vrolijkt je dak op en zorgt voor meer planten- en diersoorten. Het scheelt bovendien in de kosten: met een groen dak verbruik je minder energie en leveren je zonnepanelen meer op.
Minder energieverbruik
Groene daken helpen bij een goede isolatie van je pand. Met een groen dak is het op warme dagen binnen tot wel 4 graden koeler. Dat is niet alleen comfortabel voor je personeel en klanten; je gasverbruik in de winter daalt met zo’n drie procent en ’s zomers bespaar je tot 75 procent op kosten voor airconditioning.
Zonnepanelen leveren meer op
Wil je de opbrengst van je zonnepanelen groter maken? Combineer ze dan met een groen dak. Zonnepanelen zorgen op een groen dak voor gemiddeld zes procent meer energie dan zonnepanelen op een traditioneel zwart dak. Een groen dak is koeler dan een zwart dak, en zonnepanelen werken het beste bij lagere temperaturen.
Let op: combineer je een groen dak met zonnepanelen, kies dan planten die daarbij passen. Planten onder en achter de panelen moeten goed tegen schaduw kunnen.
Goed voor mens en milieu
Je doet het milieu een groot plezier met een groen dak. Vlinders, bijen en vogels maken dankbaar gebruik van het voedsel en de schuilplekken die ze er vinden. “En een groen dak koelt de buitenomgeving, daar is het tot twee graden koeler. Met de warme periodes die we tegenwoordig hebben is dat een belangrijk voordeel”, vertelt Esther Wienese. Als Daken Diva inspireert zij huizenbezitters en bedrijfseigenaren om daken te vergroenen. Daken met planten dempen ook geluid. Geluiden van buiten klinken binnen tot tien decibel zachter dan onder een zwart dak.
Groen dak: de voorwaarden
Overtuigd door de voordelen van groene daken? Onderzoek of een groen dak in jouw situatie een goede keuze is. Kijk of je dak geschikt is en het gewicht van de planten kan dragen. En bedenk of je tijd en geld genoeg hebt voor de investering en het onderhoud van het dak.
Plat of hellend dak
Hoe platter het dak, hoe geschikter het is voor planten. Met een plat dak hoef je je niet druk te maken over uitdrogende planten omdat water te snel wegloopt. Heb je een hellend dak? Een groen dak is mogelijk, maar houd rekening met extra kosten voor een anti-schuifsysteem. Zo’n systeem zorgt dat de planten stevig op hun plek blijven.
Gewicht van beplanting
Een groen dak is zwaarder dan een standaard zwart dak met dakleer. Een sedumdak dat bestaat uit lage vetplanten weegt het minst, maar toch al gauw zo’n 80 kilo per vierkante meter. Kies je voor een natuurdak met struiken, vaste planten, kruiden en grassen, houd dan rekening met een gewicht tot 300 kilo per vierkante meter. “Je moet dus zeker weten dat je dak het gewicht van de beplanting kan dragen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het gaat lekken of zelfs instort”, zegt Wienese. “Dit moet je dus goed uitzoeken vooraf. Anders kun je grote problemen krijgen.” Laat een specialist beoordelen of je dak het gewicht van je gewenste beplanting aankan.
Groen dak onderhouden
Een groen dak betekent af en toe tuinieren op hoogte. Denk aan minstens een of twee keer per jaar bemesten en onkruid weghalen als je een sedumdak hebt. Zorg dus dat je op een makkelijke en veilige manier op het dak kunt komen. “Hoe meer verschillende planten je daktuin heeft, hoe meer onderhoud. Een natuurdak moet je zien als een gewone tuin die dus ook regelmatig onderhoud nodig heeft”, legt Wienese uit. Is het een langere periode droog? Dan moet je de planten water geven om te zorgen dat ze niet uitdrogen.
Dit kost een groen dak
“Een groen dak is een hele investering, maar het levert veel op”, vertelt Wienese. Voor een sedumdak betaal je tussen de 35 en 80 euro per vierkante meter en voor een natuurdak 50 tot 100 euro per vierkante meter. “Een traditioneel dak met bitumen gaat ongeveer 30 jaar mee. Maak er een groen dak van en je verdubbelt de tijd dat het meegaat tot 60 jaar.” De investering in een groen dak heeft daarmee ook invloed op de waarde van je pand. Die stijgt met 4 tot 8 procent.
Subsidies
Ga je voor een groen dak? Maak gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieuinvesteringen (Vamil). Geef je geld uit aan milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen dan kun je met de MIA gebruikmaken van een investeringsaftrek tot 45% van je investeringskosten. Met de Vamil schrijf je in een willekeurig jaar een willekeurig percentage van de investeringskosten af. Tip: controleer ook of jouw gemeente subsidies heeft voor groene daken.