Kom maar op met alle vragen

Geen vraag te gek

Als starter of ervaren ondernemer kun je niet altijd overal een antwoord op hebben. Daarom krijg jij de kans om ons het hemd van het lijf te vragen. De komende tijd gaan wij namelijk heel veel ondernemers bellen. Wie weet krijgen we jou wel aan de lijn. Kun jij van alles vragen én checken wij direct of al je gegevens nog up-to-date zijn. Kijk ook even hieronder, misschien staat jouw vraag er al bij.

Verrassende vragen

 • De buurman begint ook een hondentrimsalon. Mag dat?

  Het is nooit leuk als je zo dichtbij concurrentie krijgt. Maar als het bestemmingsplan het toelaat en de eventuele verhuurder het goed vindt mag het gewoon. Misschien kun je wel gaan samenwerken? Of vormen jullie samen dè trimstraat van het dorp.

 • Zit er portretrecht op mijn kapsels?

  Portretrecht is niet de goede benaming. Van een 'portret' is sprake als iemand herkenbaar is afgebeeld. Onder omstandigheden mag je je dan verzetten tegen openbaarmaking door de maker van die afbeelding. Is het in opdracht gemaakt dan heeft ie toestemming nodig voor openbaarmaking, is het niet in opdracht gedaan dan heb je een ‘redelijk belang’ nodig om je te kunnen verzetten tegen openbaarmaking. Meer informatie over Merk, model of idee registreren.

  Je zou eventueel wel kunnen denken aan intellectuele eigendomsbescherming door middel van modelrecht. Maar dat is wellicht lastig. Het model moet nieuw zijn en een volstrekt eigen karakter hebben. Als registratie lukt, dan heb je het recht anderen te verbieden hetzelfde model commercieel toe te passen. Maakt iemand inbreuk op het modelrecht, dan kun je daartegen juridische stappen ondernemen. Maar je moet dan zelf wel alert zijn op inbreuk.

 • Mogen wij samen in 1 eenmanszaak?

  Interessant, een ‘tweemanszaak’. Jammer genoeg mag dat niet. Wat wel kan is dat je allebei vanuit je eigen eenmanszaak gaat samenwerken. Zorg er dan wel voor dat je onderling goede afspraken maakt en je eigen bedrijfsnaam gebruikt. Een andere optie is dat je in dienst treedt als werknemer bij de ander. Laat je hierbij niet misleiden door de term ‘eenmanszaak’. En als kers op de taart kun je ook gaan samenwerken in de vorm van een vof. Hierbij voer je samen met de ander een bedrijf onder één naam. Gebruik voor de vof een vof-contract, om belangrijke zaken van te voren goed vast te leggen. Dan smaakt de samenwerking ook op langere termijn naar meer.

 • Zit er portretrecht op een hond?

  Nee. Op een dier zit geen portretrecht. Degene die de foto maakt heeft het auteursrecht op de foto. Hij mag dus bepalen of de foto wordt geopenbaard. Niet het dier of het baasje. Maak je van te voren afspraken over het gebruik van het materiaal dan is dit een overeenkomst. Dan zal de fotograaf zich eraan moeten houden, ondanks zijn auteursrecht.

 • Vorige week kwam er iemand met zijn tijger in mijn winkel. Moet ik dat melden?

  Voor een aantal beschermde dieren geldt in Nederland een bezitsverbod. Deze dieren mag men alleen houden als u een ontheffing heeft voor de Wet natuurbescherming. Deze wet beschermt diersoorten en plantensoorten die in het wild voorkomen, en wordt (grotendeels) uitgevoerd door de Provincies. U kunt navraag doen of degene zo’n ontheffing heeft, maar persoonlijk zou ik mij uit de voeten maken wanneer iemand met een tijger de zaak binnenwandelt.

 • Voor een knipbeurt in mijn hondentrimsalon ontvang ik gratis voer. Mag dat?

  U ‘betaalt’ elkaar eigenlijk met iets anders dan geld, waardoor het een ruil wordt. Dat mag, maar u mag de btw niet zomaar wegknippen. De Belastingdienst legt het u uit. Ik hoop wel dat het voer de smaak van uw huisdier is.

 • Mag ik zomaar Spotify draaien in mijn zaak?

  Een mens kan natuurlijk niet zonder een gezonde portie arbeidsvitaminen. Draai je muziek in een werkruimte waar geen klanten komen en je hebt geen personeel, dan hoef je niet te betalen. Dit is privégebruik. Maar anders moet daar wel voor betaald worden. Alleen een abonnement op Spotify is niet voldoende. Als je muziek draait op een plek waar klanten komen dan betaal je voor de rechten. Organisaties die innen zijn onder andere Buma/Stemra en Sena. Ook kun je via verschillende aanbieders (abonnement) muziek draaien die rechtenvrij is of waarvoor al is betaald. Meer over licenties muziekgebruik.

 • Mag iemand mij betalen in Bitcoin?

  Bitcoin, lekker hip. Maar het mag. Tenminste als je je betalingsverkeer ook hebt ingericht om in Bitcoin betaald te worden. Het gebeurt steeds meer. Er zijn diverse betaalproviders die dit op een makkelijke manier mogelijk voor je maken. Daarnaast moet je je administratie en facturatie ook inrichten om dit te verwerken. Je betaalt gewoon belasting over de waarde en je berekent ook btw hierover. Hou qua waardebepaling rekening met de koersen en betaaltermijnen. Belastingtechnisch verandert er dus niets voor je. Maar qua administratie is het nu misschien nog iets lastiger.

 • Ik wil ook bij de mensen thuis knippen? Moet ik dat melden?

  Voor uw inschrijving bij de KVK willen we graag weten wat u precies doet. Als u bij uw klanten op bezoek gaat om te knippen hoeft u dat verder nergens te melden. Knipt u ook in uw eigen huis? Informeer dan even bij de gemeente en eventueel de verhuurder of dat mag.

 • Ik wil juist op zondag geopend zijn… mag dat?

  Openstelling is geregeld in de Winkeltijdenwet. Uw gemeente bepaalt hoeveel koopzondagen er zijn. Wilt u uw winkel openen buiten de voorgeschreven openingstijden? Dan hebt u een ontheffing Winkeltijdenwet nodig. Deze vraagt u aan bij de gemeente. Meer informatie over Winkeltijden.