Je leasecontract aanpassen bij betalingsproblemen
- Gé Sletterink
- Achtergrond
- 2 jun 2023
- Bijgewerkt 21 mrt 2023
- 2 min
- Runnen en groeien
- Geldzaken
Lease je bedrijfsmiddelen? Dan heb je te maken met maandelijkse leasetermijnen. Afhankelijk van de hoeveelheid leaseobjecten en de hoogte van de bedragen kunnen deze verplichtingen een gat slaan in je liquiditeit. Een uitstelregeling van lopende betalingsverplichtingen bij je leasemaatschappij geeft je financieel lucht.
Peter-Jan Bentein van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) vertelt hoe de aangesloten leasemaatschappijen omgaan met verzoeken tot uitstel van betaling. De NVL vertegenwoordigt de in Nederland actieve equipment leasemaatschappijen.
Uitstel van betaling
De meeste leasebedrijven kennen een verzoek om uitstel van betaling toe aan bedrijven met financiële problemen. “Ik wil mijn klant door een moeilijke periode heen helpen, want anders krijg ik spullen terug waar misschien geen vraag naar is.” Zo redeneren de leasebedrijven volgens Bentein.
Hun aanpak met mogelijkheden verschilt wel, vervolgt hij. “Zo verschilt de duur van het betalingsuitstel tussen de drie en zes maanden. En bij de een hoef je niet de aflossing te betalen maar wel de rente. De ander verlengt de looptijd met de termijn van het uitstel. Of verhoogt na de betaalpauze de leasetermijnen zonder de contractduur te verlengen.” Vraag daarom duidelijk hoe jouw leasebedrijf handelt.
Maatwerk
Bentein zegt: “In de meeste gevallen neemt uitstel van betaling de druk op betalingsverplichtingen grotendeels weg. Maar in bepaalde gevallen is dat niet genoeg”. Leasemaatschappijen moeten dan ook maatwerk bieden.
Een belangrijk element hierbij is het waardeverloop van het object. Denk aan een vrachtwagen: zodra die de weg op gaat, is ie per direct een stuk minder waard dan de boekwaarde in de boeken van de leasemaatschappij. Een ander risico is de restwaarde van een object. Zo heeft een vrachtwagen met een telescoopkraan een heel ander waardeverloop, dan eentje zonder. En is er een verschil in waardeverloop tussen een touringcar van 12 meter en een van 13,5 meter. “Bij leasing is het object zelf de zekerheid voor de leasemaatschappij. Touringcars hebben bijvoorbeeld minder kilometers gereden. Dat is op zichzelf gunstig, maar de afschrijving gaat onvermijdelijk door,” benadrukt Bentein.
Herstelperiode
Bentein vertelt dat de vraag naar financiering voor investeringen in bedrijfsmiddelen weer toeneemt. Er is sprake van een herstelperiode. Als ondernemers door hun financiële problemen heen komen, zijn weer investeringen nodig. “Ondernemers willen graag de meest moderne, meest efficiënte of meest zuinige en duurzame bedrijfsmiddelen inzetten. Bovendien zullen ze kosten moeten besparen. Maar ook regelgeving of eisen van klanten, bijvoorbeeld in het kader van klimaatdoelstellingen, speelt mee.”
Voor ondernemers zijn er diverse aanvullende financieringsbronnen beschikbaar. “Als het gaat om investeringen in bedrijfsmiddelen is leasing een voor de hand liggende optie. De leden van de NVL handhaven hun acceptatiebeleid. Zij zien juist kansen voor in deze herstelperiode en hebben geld beschikbaar.
Besparen met leasing
Bentein heeft drie tips om te besparen met leasing:
- Stel herberekening van het leasecontract voor, bijvoorbeeld bij leaseauto’s. De zakelijke kilometers nemen tenslotte af, waardoor het beter is om nu veranderingen aan te brengen. Anders koopt je bedrijf te veel kilometers in. Dat scheelt ook direct in de kosten.
- Maak bij economisch mindere tijden een pas op de plaats. Bekijk of het altijd noodzakelijk is om nieuwe bedrijfsmiddelen te bestellen.
- Bekijk of je bestaande waardevolle objecten die je met eigen geld hebt gefinancierd, kunt herfinancieren. Via een sale-en-lease-back verkoop je jouw bezit aan een leasemaatschappij en lease je het daarna terug. Je speelt zo geld vrij voor werkkapitaal. Je gaat maandelijks een leasebedrag betalen.