Goederen aangeven bij de Douane

Importeert of exporteert u naar een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan moet u de goederen die u invoert of uitvoert, aangeven bij de Douane. Aan de hand van uw aangifte berekent de Douane de invoer- of uitvoerheffingen. Ook beoordeelt de Douane of er nog andere douanevoorschriften van toepassing zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM).

Digitaal aangifte doen

De Douane geeft de voorkeur aan elektronische aangiften. Heeft u weinig ervaring met import en export? Dan kunt u de douaneaangifte het beste uitbesteden aan een vervoerder, logistiek dienstverlener of douane-expediteur. Als u regelmatig importeert of exporteert, dan kunt u zelf uw douaneaangiften doen. Voorwaarden:

  • U heeft een vergunning van de Douane.
  • U beschikt over een goedgekeurd softwarepakket.

Neem hiervoor contact op met de Nationale Helpdesk Douane. Doet u liever schriftelijk aangifte? Dan gebruikt u hiervoor het Enig document.

EORI-nummer gebruiken

U moet het EORI-nummer (laten) gebruiken als identificatienummer in de gegevensuitwisseling met de douane. EORI staat voor Economic Operators Registration and Identification nummer.

AEO-status aanvragen

Als u een Authorised Economic Operator-status (AEO-status) heeft, biedt u dat voordelen in het internationale handelsverkeer. Uw goederen komen bijvoorbeeld eenvoudiger door de douanecontrole of worden minder vaak gecontroleerd. U kunt een AEO-status gratis aanvragen bij de douane.

Handel binnen EU

Export naar andere EU-lidstaten heet intracommunautaire levering. Import uit andere EU-landen is een intracommunautaire verwerving. U hoeft dan geen aangifte bij de Douane te doen. Voor sommige producten, zoals drank of tabak, heeft u ook bij handel met andere EU-landen een EORI-nummer nodig.