ICC Incoterms® leveringsvoorwaarden

De ICC Incoterms® zijn gestandaardiseerde internationale leveringsvoorwaarden die u met uw klanten en leveranciers kunt afspreken. Dit zijn regels waarmee u  direct wereldwijd afspraken maakt over transport, verzekering en plaats van levering.

Wat regelt u met de ICC Incoterms®?

Met de ICC Incoterms® regelt u de volgende zaken:

  • wie het transport verzorgt en tot waar
  • wie er zorgt voor transportverzekeringen, vergunningen, machtigingen, documenten en (douane)formaliteiten
  • wanneer het risico van verlies of schade aan de goederen  overgaat van de verkoper naar de koper

Wat valt niet onder ICC Incoterms®?

In de ICC Incoterms® staan alleen afspraken over het transport van de goederen.  Prijsafspraken, betalingsvoorwaarden, garanties of afhandeling bij wanprestatie vallen niet onder de ICC Incoterms®. De ICC Incoterms® regelen ook niet wanneer het eigendom van de goederen overgaat van de verkoper op de koper.

Hoe ICC Incoterms® gebruiken

Leg de afgesproken ICC Incoterms® bij voorkeur vast in een koopcontract, offerte of uw algemene voorwaarden. Zorg dat uw klant bekend is met deze voorwaarden.

  • Werk bij voorkeur met de nieuwste versie van de ICC Incoterms®, namelijk Incoterms® 2010. Elke 10 jaar herziet de International Chamber of Commerce (ICC) de ICC Incoterms®.
  • Vermeld de versie van de afgesproken ICC Incoterms® en de plaats en het land van overdracht in het document waarin u ze vastlegt, zoals bijvoorbeeld het koopcontract of de algemene voorwaarden. U zet er bijvoorbeeld in: ‘EXW Havenstraat 500, Utrecht, The Netherlands, Incoterms 2010’, als u de goederen vanaf uw eigen locatie, dus de Havenstraat 500 te Utrecht in Nederland, aan de koper overdraagt.

Onderzoek welke variant u nodig heeft

Welke ICC Incoterms® u nodig heeft hangt af van de vervoersvorm en de wensen van u en uw zakenpartner. ICC Incoterms® 2010 kent 11 leveringsvoorwaarden (incoterm-regels). 4 daarvan zijn speciaal bedoeld voor transport over water. De andere 7 gelden voor alle soorten transport (multimodaal transport).

Multimodaal transport

Transport over water

EXW: ex works

FAS: free alongside ship

FCA: free carrier

FOB: free on board

CPT: carriage paid to

CFR: cost and freight

CIP: carriage and insurance paid to

CIF: cost insurance and freight

DAT: delivered at terminal

DAP: delivered at place

DDP: delivered duty paid

Bekijk de video voor meer informatie over de ICC Incoterms® 2010

Wat zijn incoterms en hoe werkt het? Bekijk de KVK-video 'Incoterms uitgelegd'.

Meer informatie en bestellen

Uitleg over de verschillende ICC Incoterms® vindt u op de website van de International Chamber of Commerce (ICC). Daar kunt u ook de publicatie ICC Incoterms® 2010 bestellen met gedetailleerde informatie over de 11 incoterm regels.

Incoterms® 2020

Op 1 januari 2020 treden de Incoterms® 2020 in werking. Een beknopte omschrijving van de wijzigingen ten opzichte van de Incoterms® 2010 versie vindt u op de website incoterms2020.nl. Daar is ook de publicatie ICC Incoterms® 2020 te bestellen met meer gedetailleerde informatie per incoterm-regel. Koper en verkoper mogen echter, indien gewenst, blijven werken met eerdere Incoterms® versies (2010, 2000 etc.). Vermeld daarom altijd het jaar van de gebruikte versie bij de afgesproken incoterm-regel.

Bron: ondernemersplein.kvk.nl

Eén antwoord van de overheid

InfoPage