Derdenbescherming

Stel, je laat jezelf als interim-manager inhuren door een bv. Bestuurder Janssen tekent het contract. Voor de zekerheid kijk je in het Handelsregister of Janssen mag tekenen en hij is inderdaad tekenbevoegd. Maar nu claimt de bv dat Janssen al ontslagen is en het contract niet geldt. Wat nu?

Iedereen moet kunnen vertrouwen op de gegevens in het Handelsregister. Daarom moeten ingeschreven bedrijven altijd wijzigingen doorgeven. Als een bedrijf, zoals de bv in dit voorbeeld, een wijziging niet doorgeeft dan geldt toch wat in het Handelsregister staat. Dit heet derdenbescherming. In dit geval moet de bv zich dus houden aan het contract met jou.

Voorwaarden derdenbescherming

Derdenbescherming geldt niet in alle gevallen. Bijvoorbeeld als je vooraf al wist dat bestuurder Janssen ontslagen was. Dan kun je jezelf niet beroepen op derdenbescherming.

Bescherming ingeschreven bedrijven

Ook ingeschreven bedrijven kunnen zich beroepen op derdenbescherming. Een voorbeeld: je verkoopt een kassasysteem ter waarde van 10.000 euro aan een bv. Gevolmachtigde De Boer tekent het contract namens de bv. In het Handelsregister staat echter dat De Boer wel mag tekenen namens de bv, maar slechts tot een bedrag van 1000 euro. De bv hoeft zich nu niet aan het contract te houden. Behalve als je ervan uit mocht gaan dat de Boer wel degelijk voor 10.000 euro mocht tekenen. Bijvoorbeeld als een bestuurder van een bv naast hem zat toen hij het contract met jou tekende.

InfoPage