Europees keurmerk voor je webshop geeft klant vertrouwen

Een keurmerk voor je webshop geeft klanten vertrouwen. Je laat hiermee zien dat je klant veilig online bij jou kan shoppen. Kies voor een erkend Europees keurmerk wanneer je internationaal online zakendoet.

Met een keurmerk laat je zien dat je correct met je klanten omgaat en dat een onafhankelijke instantie dit getoetst heeft. Dit schept vertrouwen bij je klant. Door op je logo te klikken, controleert je klant of dit doorlinkt naar de officiële certificaatpagina op de website van je keurmerkinstantie. Een keurmerk voor je webshop is niet verplicht.

Voordelen Europees keurmerk

Met een Europees erkend webwinkelkeurmerk laat je zien dat je webshop betrouwbaar is. Een keurmerk staat garant voor:

 • Duidelijke regels voor consumenten en webwinkeliers.
 • Betere bescherming van consumenten en webwinkeliers.
 • Heldere communicatie over het keurmerk en de daarbij behorende voorwaarden.
 • Internationale klachtenafhandeling. De keurmerkinstanties ondersteunen consument en webwinkelier bij een juiste klachtenafhandeling. Ook wanneer partijen uit verschillende EU-landen komen.

Betrouwbaarheid

Uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Thuiswinkel.org blijkt dat 7 op de 10 consumenten de aanwezigheid van een keurmerk op een webwinkel erg belangrijk vinden. Je kunt een keurmerk direct bij de start van je webshop aanvragen. Zo laat je klanten zien dat je voldoet aan wet- en regelgeving en een veilige betaalomgeving biedt. Daarnaast kun je zelf bij de keurende organisatie advies inwinnen, marktonderzoeken opvragen en informatie krijgen over de laatste trends op het gebied van e-commerce.

De Consumentenbond signaleert dat naar schatting minstens 1 op de 5 Nederlandse webwinkels onbetrouwbaar zijn. Bij valse webshops ontbreekt vaak een keurmerk of het is vals. Thuiswinkel.org waarschuwt voor nep-logo’s en -certificaten op onbetrouwbare webshops. Deze webshops tonen onterecht het Thuiswinkel Waarborg-logo en maken zelfs certificaatpagina’s na.

De Fraudehelpdesk signaleert sinds maart 2020 een verdubbeling van het aantal meldingen rond valse webshops. Door de coronacrisis wordt meer online gewinkeld en fraudeurs maken hier volgens de Fraudehelpdesk graag misbruik van.

Europese keurmerken

Steeds meer Nederlandse webshops betreden de internationale e-commercemarkt. Wanneer je met je webshop de grens overgaat, sta je voor extra uitdagingen. Zo is de afstand met je koper groter, spreekt de koper een andere taal en gelden er lokaal andere wetten en regels. Vertrouwen is dan extra belangrijk. Je kunt kiezen voor een Europees keurmerk van een Nederlandse organisatie of dit via een Europese aanbieder regelen.

Nederlandse aanbieders

Bij onderstaande Nederlandse keurmerken kun je een keurmerk aanvragen dat ook voor de Europese markt geschikt is.

 • Shopping Secure van Thuiswinkel.org is een nieuw internationaal keurmerk op basis van relevante Europese wetgeving. Certificering vindt plaats voor de Nederlandse markt en wordt aanvullend Europees juridisch getoetst. Daarna is je webwinkel zowel voor je Nederlandse webshop als voor je buitenlandse shop(s) gecertificeerd.
 • Met een Qshops Keurmerk voldoet je webshop aan Europese en Nederlandse wet- en regelgeving.
 • Het Webshop Trustmark of Webshop Keurmerk van Keurmerk.info is een erkend keurmerk dat voldoet aan Europese en Nederlandse wet- en regelgeving.
 • Stichting WebwinkelKeur levert als onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk het Europese keurmerk Valued Shops. Dit keurmerk biedt extra zekerheid door juridische controle in combinatie met klantbeoordelingen in meerdere talen.
 • De Nederlandse vestiging van het Duitse Trusted Shops biedt een erkend keurmerk aan op basis van Europese en nationale wetgeving.

Europese aanbieder

Keurmerk Ecommerce Europe Trustmark is ontstaan uit een samenwerking van Ecommerce Europe en Thuiswinkel.org. Aangesloten leden laten met dit keurmerk zien dat ze voldoen aan Europese wet- en regelgeving voor online verkoop.

Aanvragen en voorwaarden

Voor het krijgen van een Europees keurmerk moet je webwinkel aan voorwaarden voldoen zoals:

 • Helder inzicht in prijzen en kosten.
 • Duidelijke informatie over verzending en klachten.
 • Vermelding van adres en contactgegevens.
 • Veilig betalingsverkeer met betrouwbare partners.
 • Zorgvuldige omgang met persoonsgegevens.

De websites van de keurmerken geven je meer informatie over de aanmeldprocedure, keuring en certificering van je webshop.

InfoPage