Exporteren naar Spanje

Je wilt goederen exporteren naar Spanje? Omdat Spanje deel uitmaakt van de Europese Unie (EU) heb je niets met grensformaliteiten te maken. Ook hoeft je Spaanse klant geen invoerrechten te betalen op jouw producten. Waar je dan wel op moet letten? KVK zet de aandachtspunten voor je op een rij.

Marktonderzoek

Wil je van Spanje een structurele exportmarkt maken? Verdiep je dan in het land en onderzoek je kansen. Veel informatie is online beschikbaar. Neem eens een kijkje op de website van RVO.nl of download de NL Exporteert app. Daar vind je onder andere handelscijfers tussen Nederland en Spanje en informatie over kansrijke sectoren. Ook op de website van de Nederlandse ambassade in Madrid vind je nuttige informatie.

Je Spaanse zakenpartner

De basis van iedere goede zakenrelatie is natuurlijk vertrouwen. Hoe weet je of jouw Spaanse afnemer betrouwbaar is? De meeste landen kennen een handelsregister. Dat zegt nog niets over de betrouwbaarheid van een bedrijf, maar wel of een bedrijf volgens de wet staat ingeschreven en bestaansrecht heeft. In Spanje staan bedrijven geregistreerd in de Registros Mercantiles. Online kan je (tegen betaling) informatie opvragen bij Colegio de Registradores.

De kennis van vreemde talen in Spanje is vergeleken met andere Europese landen nogal gebrekkig. Ben je de Spaanse taal niet machtig? Dan is samenwerking met een tussenpersoon met kennis van bijvoorbeeld de Engelse taal aan te raden. Ben je op zoek naar samenwerking met een Spaanse zakenpartner? Raadpleeg de database van het Enterprise Europe Network (EEN). Of roep de hulp in van het lokale ambassadenetwerk.

Douane en btw

Binnen de EU geldt een vrij verkeer van goederen. Hierdoor hoef je bij export naar Spanje geen uitvoeraangifte te doen bij de Douane. Jouw Spaanse klant betaalt ook geen invoerrechten. Wel heb je te maken met btw-verplichtingen.

Lever je goederen aan Spaanse bedrijven of organisaties met een btw-identificatienummer? En is het vervoer naar Spanje aantoonbaar? Dan mag je 0% btw op je factuur zetten. Dit heet een intracommunautaire levering (ICL). Jouw Spaanse klant betaalt over de aankoop Spaanse btw volgens het tarief dat voor jouw product in Spanje geldt. Plaats jouw btw-identificatienummer en dat van je Spaanse klant op je factuur. Vermeld ook in je factuur 'tabel II, onderdeel a, post 6, Wet OB 1968' of 'artikel 138, lid 1, Richtlijn 2006/112'. Het maakt niet uit welke van de twee je kiest. Controleer wel altijd vooraf of het btw-identificatienummer van je Spaanse klant klopt.

Voor specifieke goederen en in bijzondere situaties, bijvoorbeeld als jouw Spaanse klant geen btw-aangifte doet of particulier is, gelden uitzonderingen. Twijfel je of je 0% btw in rekening mag brengen? Gebruik het hulpmiddel 'btw bij leveren van goederen naar het buitenland' van de Belastingdienst.

Export naar Ceuta, Melilla, Canarische Eilanden en Gibraltar

Het vrije verkeer van goederen binnen de EU geldt niet voor exportzendingen naar de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, de Canarische Eilanden en Gibraltar, dat als Brits overzees gebied grenst aan Spanje. Bij export naar deze gebieden krijg je te maken met douaneformulieren. Het opmaken van douaneformulieren hoef je niet zelf te doen. Vaak onderhoudt een vervoerder of expediteur contacten met een douane-expediteur. De douane-expediteur maakt de douaneaangifte op.

Je factureert met 0% btw. Het maakt niet uit of jouw klant ondernemer of particulier is. Voorwaarde is wel dat je in jouw administratie de export van je producten naar deze gebieden aantoont. Dit doe je bijvoorbeeld met douanedocumenten, transportdocumenten en betaalbewijzen.

Wet- en regelgeving op producten

Nederland en Spanje behoren allebei tot de Europese Unie (EU). Voldoet jouw product aan de EU-wetgeving? Dan mag je het product in beginsel vrij verhandelen binnen de EU. Je moet je wel houden aan wetgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Als het gaat om consumentenbescherming en milieubescherming mogen lidstaten een product of producttype verbieden of uit de handel nemen. Ook kunnen provincies extra eisen stellen. Bijvoorbeeld als het gaat om de (eigen) taal op verpakkingen, etiketten en gebruiksaanwijzingen. Zo moeten producten en documentatie in het Spaanse Catalonië voorzien zijn van de Spaanse en de Catalaanse taal.

Exporteer je planten, groenten, fruit of plantaardige producten of dieren of dierlijke producten? Controleer dan of er extra bepalingen gelden voor Spanje. Benieuwd of er (extra) regels gelden voor jouw product in Spanje? Neem dan contact op met het Spaanse Product Contact Point.

Afspraken over transport

Maak vooraf goede afspraken met je Spaanse klant over het transport van de goederen. Spreek met elkaar een Incoterm® af en neem deze op in het contract. Zo weet je beiden wie:

  • Het transport (tot waar) regelt en de kosten draagt.
  • Verantwoordelijk is voor eventuele transportverzekeringen, vergunningen, documenten en (douane)formaliteiten.
  • Op welk moment het risico draagt van verlies of schade aan de goederen tijdens het transport.

Betalingsverkeer

Vooruitbetaling biedt natuurlijk de meeste zekerheid aan jou als verkoper. Maar er zijn ook andere betalingsvormen mogelijk. Informeer altijd bij je bank naar de betalingsvorm die het beste past bij de transactie. Vraag ook waar je op moet letten als het gaat om betaalgewoonten en betaalgedrag in Spanje.

InfoPage