Flitskrediet

Snel online geld lenen voor je bedrijf tot ongeveer 100.000 euro. Met een korte looptijd. Dat zijn kenmerken van een (zakelijk) flitskrediet. Hiervoor kun je terecht bij speciale kredietplatformen die zich richten op zzp’ers en mkb’ers. Het risico en de snelheid bepalen de hoogte van de kosten die je voor de lening betaalt. Let daarom op de voorwaarden van het krediet.

Voordeel

Met een flitslening krijg je meteen cash zodat er weer lucht in je onderneming komt. Je wilt immers graag verder met je bedrijf. Het leenplatform beoordeelt jouw kredietaanvraag zonder onderpand of een hoge omzetaanwijzing. Dat scheelt jou veel papierwerk. Het platform beoordeelt de aanvraag namelijk met behulp van slimme gegevensanalyses vaak op je bankafschriften. Na goedkeuring staat het leenbedrag binnen enkele uren op je bankrekening.

Gevaar

Een goedkoop flitskrediet kan bijna niet. Elk economisch gemak, snel en eenvoudig geld op je rekening, heeft immers zijn prijs. Stel jezelf daarom de vraag: wat heb ik er voor over om een lening af te sluiten? Je betaalt misschien graag voor de oplossing van een tijdelijk geldtekort. Vooral als andere financiers je eerder afwezen. Bij flitskrediet zijn eventuele lopende schulden geen belemmering. Zelfs die mag je stapelen. Je hoofd koel houden is dan makkelijker gezegd dan gedaan.

Tips

  • Vergelijk eerst de voorwaarden van meer kredietaanbieders. Anders neem je misschien de verkeerde beslissing.
  • Lees eerst precies de kleine letters van het kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract en aanbeveling door betrouwbare adviespartijen helpen je bij de kredietkeuze.
  • Schat zelf van tevoren in wanneer in jouw bedrijf een tekort ontstaat. Zijn eigen middelen dan voldoende? Of plan op tijd een passende financieringsvorm.

Toezicht

Meestal kun je kredietrisico’s zelf goed genoeg inschatten. Zo ook die van een flitskrediet. Maar, de laatste tijd wordt steeds vaker gepleit voor gedragscodes in non-bancaire financiering. Stichting MKB Financiering heeft concrete uitgangspunten geformuleerd in een gedragscode voor financiers. Op het gebied van maximale rentetarieven, actieve provisie transparantie, niet misleidende communicatie, passend en verantwoord financieren, klachtenprocedure en passende zekerheden. Een onafhankelijk deskundige voert een audit uit op de mkb-financier om te beoordelen of de organisatie voldoet aan de uitgangspunten van de gedragscode. De financier die de audit succesvol doorloopt, krijgt het Keurmerk Erkend MKB Financier. Nu valt flitskrediet niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) terwijl die wel toezicht houdt op consumentenkrediet. Voor bancair zakelijk krediet geldt de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering.

Extra hulp

Slim geld vinden
Selecteer je financieringsvorm
Geldboek voor ondernemers
KVK Financieringsdesk

InfoPage