Gevolgen van valutaschommelingen

De valutamarkt is een dynamische markt, voortdurend onderhevig aan veranderingen. Vooral als er een economische crisis dreigt. Slechte macro-economische cijfers, een voorbode voor economisch zwaar weer, kunnen de valuta in een land onder druk zetten. Wanneer je internationaal zakendoet heeft dit gevolgen, bijvoorbeeld voor de prijs van je product of dienst.

Bij het zakendoen buiten de eurozone bepaalt de wisselkoers of een product of dienst goedkoper of duurder uitvalt. Wat betekent het bijvoorbeeld voor jou als exporteur of importeur als de koers van de euro hoog is ten opzichte van de US-dollar?

Gevolgen van valutaschommelingen voor importeurs en exporteurs
Gevolgen van valutaschommelingen voor importeurs en exporteurs

Eurozone

Eurozone is de verzamelnaam voor de landen van de EU die de euro als munt hebben. Het is voor een Nederlands bedrijf makkelijk en aantrekkelijk om handel te drijven met een van deze landen. Betaal je in euro’s of krijg je betaald in euro’s? Dan loop je geen valutarisico.

Zakendoen buiten de eurozone

Doe je zaken met landen buiten de eurozone? Dan bepaalt de waarde van de euro tegenover de waarde van de andere munt of de import of export goedkoper of duurder uitvalt. De euromunt is ook een wettig betaalmiddel in landen buiten de eurozone. Ga bij je buitenlandse zakenpartner na of je met de euro mag betalen. Zo voorkom je een eventueel valutarisico.

Hoe werkt die wisselkoers nu precies?

Een sterke euro betekent dat de koers van de euro hoog is ten opzichte van andere valuta. Een hoge eurokoers maakt onze producten en diensten duurder voor de buitenlandse klant.

Stel je bent in onderhandeling met een Amerikaanse klant over de verkoop van een machine. De koers van 1 euro uitgedrukt in US-dollars is op dat moment: € 1 = $ 1,10. Na een maand sluit je de deal. Ondertussen steeg de koers van de euro ten opzichte van de US-dollar, namelijk: € 1 = $ 1,20. Je Amerikaanse klant is meer US-dollars kwijt voor de aankoop. Jouw machine is voor hem duurder geworden.

Wat betekent een koersstijging of -daling?

De stijging of daling van de koers van de ene valuta ten opzichte van de andere valuta bepaalt of importeren of exporteren voor jou gunstig of minder gunstig wordt.

Valutarisico afdekken

Wanneer je zakendoet in een andere valuta dan de euro loop je misschien tegen een valutarisico aan. Tussen het moment van factureren en betalen kan de koers van de valuta wijzigen. Stel je bent importeur en de waarde van de Amerikaanse dollar is op het moment van betalen gestegen ten opzichte van de euro. Wanneer je in Amerikaanse dollars betaalt, dan is de waarde van het eurobedrag ook gestegen. De inkoop wordt dus duurder en dat beïnvloedt je winstmarge. Er bestaan verschillende mogelijkheden om valutarisico’s af te dekken. Je kunt bijvoorbeeld een valutaclausule opnemen in je offerte of een vreemde valutarekening openen bij je bank. Overleg met je bank wat voor jou de beste oplossing is.

InfoPage