Hoe controleer ik een buitenlandse leverancier

Als je eenmaal een leverancier in het buitenland vindt, is het natuurlijk belangrijk dat je weet dat je gaat samenwerken met een betrouwbaar en goed bedrijf. Hoewel de meeste bedrijven gewoon eerlijk zaken willen doen, zitten er ook bedrijven bij met foute bedoelingen. Dat komt zowel in Nederland als in het buitenland voor. Een controle op betrouwbaarheid is lastiger dan het lijkt. Toch zijn er mogelijkheden voor jou om risico’s te beperken. Hieronder een overzicht:

Handelsregister

De meeste landen kennen een handelsregister waar bedrijven staan ingeschreven. In Nederland beheert KVK het handelsregister, maar in het buitenland schrijven andere instanties meestal bedrijven in. Een inschrijving in een handelsregister is geen garantie voor betrouwbaarheid, maar je weet wel of een bedrijf volgens de wet staat ingeschreven. Meestal heb je ook de mogelijkheid om te controleren welke personen bevoegd zijn te handelen namens het bedrijf. Een overzicht van de handelsregisters in en buiten Europa vind je op de website van KVK.

Nederlandse ambassades

De economische afdelingen van de Nederlandse ambassades in het buitenland hebben meestal ook de mogelijkheid om na te gaan of het bedrijf van jouw leverancier staat ingeschreven. Sommige ambassades voeren company checks uit. Bijvoorbeeld de ambassades in Rusland en China.

Handelsinformatiebureaus

Dit zijn particuliere bedrijven die tegen betaling een bedrijf doorlichten of bijvoorbeeld een kredietrapport opstellen. Via de Nederlandse Vereniging van Handelsinformatiebureaus vind je een aantal van deze bedrijven. Tip: Vraag van tevoren wel even wat het onderzoek kost.

Lokale Kamers van Koophandel

Brancheorganisaties

Het wekt altijd meer vertrouwen als jouw buitenlandse zakenpartner lid is van een lokale brancheorganisatie. Brancheorganisaties zijn het gezicht van hun sector en hebben dus baat bij betrouwbare leden. Vaak stellen zij ook kwaliteitsnormen op. Bedrijven die daaraan voldoen mogen dan een keurmerk voeren. Check eventueel via de website van een buitenlandse brancheorganisatie of de leverancier daadwerkelijk lid is. Daarop vind je meestal een ledenoverzicht.

Internet

Internet vormt natuurlijk een bron van informatie. Mogelijk dat je recensies aantreft over jouw potentiële buitenlandse leverancier, negatief of positief. Bezoek de website van de leverancier en let op de contactmogelijkheden. Alleen een postbusadres of vermelding van een enkel mobiel telefoonnummer komt al minder betrouwbaar over. Ook mag je ervan uitgaan dat de toekomstige zakenpartner via een zakelijk e-mailadres met je communiceert (een yahoo- of hotmailadres is zakelijk minder professioneel).

InfoPage