Hoe maak ik mijn bedrijf klaar voor export?

Je wilt exporteren, je pijlen richten op buitenlandse markten. Maar zijn jouw ideeën ook haalbaar? En hoe geef je vorm aan je plannen? De oplossing is: maak een plan. Het Exportplan helpt je zaken op een rijtje te zetten: de mogelijkheden, kansen en bedreigingen. Is jouw bedrijf klaar voor export, met welke wetten en regels krijg je te maken en hoe ga je de markt bewerken?

Ga zelf aan de slag met het Exportplan.

De factor mensen

De export van jouw product of dienst eist wat van de competenties van jouw medewerkers: klantcontact in een andere taal, offertes maken, facturen versturen etcetera. Je wilt dat jouw medewerkers in het buitenland hun werk goed kunnen doen. Hoe organiseer je bijvoorbeeld jouw exportbinnendienst? Zend je een medewerker uit naar het buitenland of neem je een lokale medewerker in dienst? Er valt genoeg te regelen in jouw bedrijf. Om management en medewerkers in  optima te laten functioneren op het gebied van export kun je ze hiervoor opleidingen laten volgen. De website van evofenedex heeft een groot aanbod van trainingen en opleidingen.

De factor financiën

Exporteren kost geld. Naast de kosten voor marketing voor het vertalen van brochures en jouw website heb je mogelijk ook nieuwe verpakkingen nodig. Je moet jouw product aanpassen aan de eisen van het land waarmee je zaken wilt doen. Welllicht heb je meer productiecapaciteit of opslagruimte nodig en zal er gereisd, verzekerd en vervoerd moeten worden. En ook tijd kost geld.


Om je verder te helpen bij jouw oriëntatie op financiering in het algemeen heeft KVK een webinar, een aantal filmpjes en twee scans ontwikkeld:

Daarnaast biedt de overheid diverse faciliteiten voor bedrijven die exporteren. Meer informatie vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

InfoPage