Hoe maak ik mijn product geschikt voor de buitenlandse markt?

Je hebt een paar landen gekozen waarnaar je wellicht wilt gaan exporteren. Om een goede keuze te maken is het onderzoeken van de verschillende markten zeer belangrijk. Op basis van jouw marktonderzoek bepaal je het exportland en met welke aspecten je rekening houdt.

In een marktonderzoek komen doorgaans de volgende aspecten en vragen aan de orde:

 • Afnemers: wie zijn de potentiële kopers of gebruikers van jouw product of dienst? Waar bevinden ze zich? Hoe groot is die groep? Hoe groot is de totale vraag en hoe ontwikkelt die vraag zich in de toekomst?
 • Distributie: waar wordt het product aangeboden? Welke directe en indirecte distributiekanalen zijn beschikbaar?
 • Concurrentie: wie zijn jouw lokale en internationale concurrenten? Hoe zien hun producten eruit en wat is het prijsniveau?
 • Kostprijs: is het haalbaar jouw product tegen een redelijke prijs in het buitenland te verkopen rekening houdend met zaken als invoerheffingen en transportkosten?
 • Wet- en regelgeving: welke eisen stelt het land aan mijn product? Met welke regelgeving krijg ik te maken en gelden er importbeperkingen?
 • Marketing: Hoe breng je jouw product onder de aandacht brengt bij je klanten? Pas je het product aan? Hoe valt je handels- of merknaam in het buitenland?

KVK Internationaal Ondernemen Canvas

Ben je op zoek naar nieuwe kansen in het buitenland? Misschien zijn er (economische) veranderingen op je huidige exportmarkten en zoek je nieuwe uitdagingen. Of zie je vraag naar je producten of diensten ontstaan op nieuwe buitenlandse markten. Met het KVK Internationaal Ondernemen Canvas maak je een persoonlijk actieplan, gericht op internationaal ondernemen.

Producteisen

Ieder land stelt andere eisen aan jouw product. Dat is een kwestie van wetgeving, cultuur en smaak. Wat zijn de belangrijkste producteisen bij export? Soms moet er een gebruiksaanwijzing in de landstaal bij zitten. Of zijn er voorschriften voor etiketten. Niet-Europese landen willen vaak dat producten eerst worden getest. Maar een keurmerk voor het ene land geldt niet altijd in een ander land. Meer informatie over producteisen.

Waar vind je informatie?

 • De landeninformatie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) bied je informatie voor meer dan 100 landen. Je vind hier onder meer informatie over sectoren, wet- en regelgeving en consumentenbestedingen. Als ondernemer kun je ook toegang krijgen tot verschillende databanken met marktinformatie over een groot aantal landen.
 • Via het Platform Internationaal Ondernemen krijg je toegang tot markt- en sectorrapporten. Informeer ook bij jouw bank of zij beschikken over buitenlandse marktrapporten en sectorinformatie.
 • MKB Nederland heeft een servicedesk Internationaal Ondernemen met praktische informatie over internationaal zakendoen.
 • Bij evofenedex zijn diverse checklists over juridische, commerciële en technische onderwerpen verschenen. De checklists zijn tot stand gekomen met de input van de werkgroepen en leden van evofenedex.
 • Via het buitenlandnetwerk van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heb je toegang tot een wereldwijd netwerk dat jou ondersteunt bij internationale handel, investeringen, onderzoek en samenwerking.
 • AIESEC is een internationaal platform van studenten en bedrijven. Hier kun je in contact komen met stagiairs die marktonderzoek uitvoeren.
InfoPage