Hofleverancier worden

Vroeger waren Hofleveranciers letterlijk ondernemers die aan het Hof leverden. Die tijd ligt achter ons, maar nog steeds word je niet zomaar Hofleverancier. Zo moet je onderneming onder andere minimaal 100 jaar bestaan en in al die jaren een onberispelijke bedrijfsvoering gehad hebben. Bijna 600 bedrijven in Nederland hebben het predicaat Hofleverancier. Maar wat betekent dat precies? En wat voegt zo’n titel toe?

Het predicaat Hofleverancier is een koninklijke waardering voor de betekenis van je bedrijf voor de samenleving en voor jouw manier van ondernemen. Als Hofleverancier mag je het wapenschild met het Koninklijk Wapen gebruiken. Bijvoorbeeld op je gevel, briefpapier en website.

Marketingmiddel

Behalve erkenning, levert het predicaat Hofleverancier je ook een marketingmiddel op. Je laat hiermee zien waar je bedrijf voor staat en dat het een vooraanstaande plaats inneemt in de regio. Dat zeg je niet alleen zelf: de koning zegt het ook.

Tip!Lees hier het verhaal van 5 ondernemers over hun predicaat Hofleveracier.

Voorwaarden

Om het predicaat Hofleverancier te krijgen moet je aan een reeks voorwaarden voldoen. Alleen kleine of middelgrote ondernemingen met een regionaal karakter komen in aanmerking. Je bedrijf moet een onberispelijke reputatie hebben en minimaal 100 jaar bestaan. Liefst al die tijd onder dezelfde naam. Je kunt het predicaat alleen aanvragen ter ere van een speciaal jubileum, zoals een 100-jarig of 125-jarig bestaan.
Een onberispelijke reputatie betekent onder meer dat je bedrijf altijd keurig alle rekeningen heeft betaald en niet betrokken is geweest bij juridische problemen.

Kijk voor de exacte voorwaarden en de aanvraagprocedure op de website van het Koninklijk Huis.

Predicaat Hofleverancier aanvragen

Het predicaat Hofleverancier vraag je aan bij de burgemeester van de plaats waar je bedrijf gevestigd is. De Commissaris van de Koning doet uitgebreid onderzoek naar jou en je bedrijf en stuurt je aanvraag met zijn advies door naar de koning. Of je het predicaat ook echt krijgt hangt af van het besluit van de koning. Hij mag het verzoek zonder opgaaf van redenen afwijzen. Het traject van aanvraag tot het krijgen van het predicaat duurt ongeveer 1 jaar. Zorg dus dat je het ruim voor het jubileum aanvraagt.

Geldigheid

Je krijgt het predicaat Hofleverancier voor maximaal 25 jaar. Daarna kun je verlenging aanvragen, waarbij je opnieuw de aanvraagprocedure doorloopt. Er zijn geen jaarlijkse controles of tests om te bewijzen dat je nog steeds aan de voorwaarden voldoet. Wel ben je verplicht om je goede reputatie te beschermen. Doe je dat niet, dan kan de koning het predicaat Hofleverancier intrekken.

Koninklijk bedrijf

Grote ondernemingen, verenigingen en stichtingen met landelijke betekenis krijgen een ander predicaat, namelijk ‘Koninklijke’ of ‘Royal’. Deze titels mag je opnemen in je bedrijfsnaam en je mag het koninklijke kroontje in je logo gebruiken.

InfoPage