Hulp van de overheid voor internationaal ondernemen

Naast overheidshulp, zoals (financiële) regelingen en subsidies is er ook hulp bij de voorbereiding van je plannen. Via haar netwerk helpt de Nederlandse overheid je op weg.

Overheidshulp bij import

De Nederlandse overheid ondersteunt jou als importeur vooral bij de voorbereiding van je plannen. Onderstaande organisaties helpen je verder op weg:

  • Nederlandse en buitenlandse vertegenwoordigingen in binnen- en buitenland.
  • Het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI) bemiddelt tussen exporteurs die zijn gevestigd in bepaalde ontwikkelingslanden en importeurs uit de Europese Unie.
  • De bijeenkomst ‘Durf te vragen, importeren’ staat meerdere keren per jaar op de evenementenkalender van KVK. Door de coronacrisis gaan fysieke evenementen voorlopig niet door. Check hiervoor de kalender.

Overheidshulp bij export

Er bestaan verschillende regelingen en subsidies voor het exporteren van een product of dienst. Naast hulp bij de voorbereiding van je exportplannen is er ook financiële steun. Beschikbare subsidies of regelingen (nationaal en internationaal) van het Rijk, de Europese Unie (EU) of jouw provincie vind je snel en eenvoudig met deze subsidiewijzer.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert programma’s en regelingen uit voor de overheid. Voor (startende) exporteurs zijn er verschillende regelingen beschikbaar. Via RVO krijg je toegang tot het wereldwijde buitenlandnetwerk. Dit netwerk ondersteunt je bij je eerste exportstappen en uitbreidingsplannen.

De financiering van export of de uitbreiding en investering in het buitenland is vaak lastig. De regelhulp financiering en verzekeringen voor internationaal ondernemen van de Rijksoverheid helpt je op weg. Erg handig, want zo weet je binnen 5 minuten of je in aanmerking komt voor een internationale financiering of exportverzekering.

Aanvullende informatie over btw, accijns en verbruiksbelasting of douanezaken bij zakendoen met het buitenland vind je op de website van de Belastingdienst|Douane.

Vraag het KVK

Wij zijn beschikbaar voor al je import- en exportvragen. Jaarlijks beantwoorden onze KVK-adviseurs tienduizenden vragen over import en export.

Heb je een specifieke vraag? Bel dan met een adviseur: 088 585 22 22.

Meer informatie

InfoPage