Importeren uit Spanje

Heb je als ondernemer plannen om producten te importeren uit Spanje? Omdat Spanje deel uitmaakt van de Europese Unie (EU) heb je niets met grensformaliteiten te maken. Ook hoef je geen invoerrechten te betalen bij import van producten uit Spanje. Waar je dan wel op moet letten? KVK zet de aandachtspunten voor je op een rij.

Handelscijfers

Ben je benieuwd welke producten Nederland importeert uit Spanje? Neem eens een kijkje in StatLine, de databank van het Centraal voor de Statistiek (CBS). Selecteer op onderwerp (invoerwaarde), land (Spanje), producten (SITC) en periode. Je krijgt daardoor ook inzicht in welke mate het soort product dat jij wilt importeren ons land binnenkomt. En of de import ervan toe- of afneemt. Dit soort handelscijfers gebruik je in je marktonderzoek.

Je Spaanse zakenpartner

De basis van iedere goede zakenrelatie is natuurlijk vertrouwen. Hoe weet je of jouw Spaanse leverancier betrouwbaar is? De meeste landen kennen een handelsregister. Dat zegt nog niets over de betrouwbaarheid van een bedrijf, maar wel of een bedrijf volgens de wet staat ingeschreven en bestaansrecht heeft. In Spanje staan bedrijven geregistreerd in de Registros Mercantiles. Online kan je (tegen betaling) informatie opvragen bij Colegio de Registradores.

Douane en btw

Binnen de EU geldt een vrij verkeer van goederen. Hierdoor hoef je bij import uit Spanje geen invoeraangifte te doen bij de Douane. Je betaalt ook geen invoerrechten. Wel heb je te maken met btw-verplichtingen. Heb je een btw-identificatienummer en worden de goederen vanuit Spanje naar Nederland vervoerd? Dan krijg je meestal een factuur met 0% btw. Dit heet een intracommunautaire verwerving. Je moet dan wel jouw btw-identificatienummer doorgeven aan het Spaanse bedrijf. Over de aankoop bereken je Nederlandse btw en je geeft deze op in je btw-aangifte. Heb je recht op aftrek? Dan mag je deze btw als voorbelasting aftrekken in dezelfde aangifte. Per saldo betaal je dan geen btw over de transactie. Bedragen jouw intracommunautaire verwervingen uit andere EU-landen op jaarbasis meer dan 1 miljoen euro? Dan moet je iedere maand een Intrastat-opgaaf doen bij het CBS. Voor sommige goederen of in sommige situaties zijn de regels anders. Gebruik daarom altijd het 'hulpmiddel intracommunautaire verwervingen' op de website van de Belastingdienst.

Import uit Ceuta, Melilla, Canarische Eilanden en Gibraltar

Importeer je goederen uit de Canarische Eilanden of de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla? Of uit Gibraltar, dat als Brits overzees gebied grenst aan Spanje? Dan krijg je te maken met douaneformulieren. Dit zijn namelijk uitzonderingsgebieden. Het opmaken van douaneformulieren hoef je niet zelf te doen. Vaak maakt een douanevertegenwoordiger, zoals een douane-expediteur, de douaneaangifte op. Voor producten uit de Canarische Eilanden betaal je geen invoerrechten. Voor producten uit Ceuta, Melilla of Gibraltar betaal je meestal wel invoerrechten. Deze drie gebieden behoren namelijk niet tot het douanegebied van de EU. De hoogte van het invoerrecht hangt af van het soort product dat je invoert. De tarieven van invoerrechten vind je in het Gebruikstarief van de douane. Wel is het voor veel producten van preferentiële oorsprong uit Ceuta of Melilla mogelijk om minder of geen invoerrechten te betalen. Je hebt dan een EUR.1 certificaat of een factuurverklaring van jouw leverancier uit Ceuta of Melilla nodig. Je betaalt Nederlandse btw als je met je bedrijf producten importeert uit Ceuta, Melilla, de Canarische Eilanden of Gibraltar. Als je recht hebt op aftrek, dan mag je deze btw aftrekken in je btw-aangifte.

Wet- en regelgeving op producten

Nederland en Spanje behoren allebei tot de Europese Unie (EU). Voldoet het uit Spanje geïmporteerde product aan de EU-wetgeving? Dan mag je het product in beginsel vrij verhandelen binnen de EU. Je moet je wel houden aan wetgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Als het gaat om consumentenbescherming en milieubescherming mogen lidstaten een product of producttype verbieden of uit de handel nemen. Ook kunnen lidstaten extra eisen stellen. Bijvoorbeeld als het gaat om de (eigen) taal op verpakkingen, etiketten en gebruiksaanwijzingen. Lees meer over producteisen bij import.

Import van wijn

Ben je van plan om wijn te importeren uit Spanje? Dan betaal je naast omzetbelasting ook accijns. Wil je weten waar je nog meer mee te maken krijgt? Lees dan het artikel ‘Bier of wijn importeren’.

Afspraken over transport

Maak vooraf goede afspraken met je Spaanse leverancier over het transport van de goederen. Spreek met elkaar een Incoterm® af en neem deze op in het contract. Zo weet je beiden wie:

  • Het transport (tot waar) regelt en de kosten draagt.
  • Verantwoordelijk is voor eventuele transportverzekeringen, vergunningen, documenten en (douane)formaliteiten.
  • Op welk moment het risico draagt van verlies of schade aan de goederen tijdens het transport.

Betalingsverkeer

Vooruitbetaling is niet aan te raden. Je loopt dan het risico dat de leverancier de goederen niet levert. Er zijn verschillende betalingsvormen mogelijk. Informeer altijd bij je bank naar de betalingsvorm die het beste past bij de transactie.

InfoPage