Internationale cultuurverschillen

Ieder land heeft zijn eigen gewoontes, een eigen cultuur. Vaak een andere dan je in Nederland gewend bent. Dit merk je tijdens je vakantie en bij internationaal zakendoen. Persoonlijke relaties en cultuurkennis heb je nodig bij je onderhandeling met een zakenpartner in een ander land. Dit vergroot je kans van slagen.

Met de technologie van tegenwoordig communiceer je veel makkelijker over de hele wereld. Dit maakt de communicatie ook uitdagender. Voor het opbouwen van een (internationale) zakelijke relatie is fysiek contact gewenst. Alleen dan heb je menselijk contact en zie je de gezichtsuitdrukking van je relatie. Lukt het door omstandigheden niet je klant fysiek te bezoeken, zoals tijdens de coronacrisis? Maak dan gebruik van videobellen of vergader met beeld via Teams, Zoom of Facetime. Dit zorgt voor meer persoonlijke en non-verbale communicatie dan wanneer je alleen een stem hoort.

10 tips

Waar let je op bij een afspraak met je zakenpartner?

  1. Kom op tijd; niet te vroeg, en zeker niet te laat. Dit wordt nergens gewaardeerd. In landen waar het leven minder haastig is, schuift je zakenrelatie vaak iets later aan. Dit is geen belediging, maar een manier van doen.
  2. Zorg voor een meertalig visitekaartje. Bekijk een visitekaartje dat je krijgt met aandacht. Je relatie kan het als een belediging zien wanneer je het kaartje direct wegstopt of erop schrijft.
  3. Ontbijt, lunch of diner met je zakenpartner. Een combinatie van zaken en plezier is gebruikelijk. Juist op deze momenten sluit je de beste deals.
  4. Kijk bij je zakenpartner wie mag tekenen voor de overeenkomst. Met een contact op het juiste niveau doe je zaken. Verdiep je vooraf in die persoon.
  5. Zorg voor een persoonlijk netwerk. Zakendoen zonder lokaal netwerk is vaak onmogelijk. Ga voor langetermijnrelaties.
  6. Houd de betekenis van ja en nee voor ogen. Wereldwijd hebben 'ja' en 'nee' verschillende betekenissen. In veel culturen is nee zeggen geen optie. Probeer te achterhalen wanneer iemand ja zegt, maar eigenlijk nee bedoelt. Houd de lichaamstaal van je gesprekspartner hiervoor goed in de gaten.
  7. Stel open in plaats van gesloten vragen. Zo voorkom je dat jouw relatie met een ja of nee moet antwoorden. Een voorbeeld. Vraag niet: kun je volgende week 5 containers leveren? Maar vraag: mijn klant heeft 5 containers nodig, wanneer kun je deze verschepen? Stel ook controlevragen. Zo ga je na of je gesprekspartner je begrijpt.
  8. Vermijd onderwerpen als seks, politiek en religie. Laat je niet tot een discussie over deze onderwerpen verleiden.
  9. Pas je zoveel mogelijk aan zonder je eigen grenzen over te gaan. Je respect voor de andere cultuur vergroot je zakelijke kansen. Het moet wel bij je passen. Zoek vooral naar overeenkomsten en probeer de verschillen te begrijpen en er mee om te gaan.
  10. Leer de taal. Alle talen beheersen is vrijwel onmogelijk. Leer in ieder geval een aantal woorden als ‘goedemorgen’, ‘smakelijk eten’ of ‘dank u wel’. Je zakenpartner stelt dit zeker op prijs.

Ontdek alle ins en outs van zakendoen met andere landen.

InfoPage