Jaarrekeningen geven financieel inzicht

Sta je op het punt om een overeenkomst te sluiten met je zakenpartner? Check dan naast de tekenbevoegdheid ook de financiële positie van de onderneming. Hiermee voorkom je vervelende verrassingen. Gebruik daarvoor de jaarrekeningen die bedrijven bij KVK deponeren. De jaarrekeningen geven je een indicatie van de financiële gesteldheid van je zakenpartners. Ze zijn een bron om debiteurenrisico’s in te schatten.

Jaarrekening deponeren

Veel bedrijven moeten hun jaarrekening deponeren bij KVK. Deze verplichting geldt voor bedrijven met de rechtsvorm bv, nv en coöperatie. Voor eenmanszaken geldt deze verplichting niet.

Jaarrekening opvragen

Je vraagt een gedeponeerde jaarrekening eenvoudig online bij ons aan. Hier vind je ook meer informatie over de beschikbare varianten van jaarrekeningen, de gegevens die je ontvangt en de kosten.

Groter bedrijf, meer informatie

Hoe groter het bedrijf, hoe meer informatie je via KVK kunt vinden. Tot 50 werkzame personen gaat het meestal om een beperkte balans en korte toelichting. Boven de 50 medewerkers zijn vaak een bestuursverslag, een winst- en verliesrekening, uitgebreide toelichting en een accountantsverklaring verplicht. Voor grotere bedrijven, boven 250 medewerkers, is al deze informatie nog uitgebreider, aangevuld met informatie over nevenvestigingen. Waar een jaarrekening precies uit moet bestaan lees je in de criteria.

Weten met wie je zakendoet

Naast jaarrekeningen zijn er bij KVK ook andere bedrijfsgegevens opvraagbaar. Zo kun je ieder moment van de dag controleren met wie je zakendoet. Alle bedrijven en rechtspersonen vind je in het KVK Handelsregister. Via het Centraal Insolvantieregister van de Rechtbanken, kun je ook direct zien welke bedrijven in faillissement of in surseance verkeren.

Internationale partner

Als je zaken doet in het buitenland is het ook belangrijk dat je weet met wie je te maken hebt. In een buitenlandse handelsregister controleer je of het bedrijf bestaat en wie er bevoegd is. Ook op andere manieren kun je informatie vinden over je buitenlandse zakenpartner.

Nog vragen?

Met het KVK Adviesteam kun je sparren, over onder andere financiering en internationaal ondernemen. Neem voor specifieke vragen telefonisch contact met ons op: 088 585 2222. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur.

InfoPage