Kies je import- of exportland

Het juiste import- of exportland kiezen is lastig. Bij import weet je vaak al wat voor product of dienst je uit het buitenland wilt halen. Dit vergemakkelijkt je keuze. Op basis van kwaliteit, prijs of nabijheid van de markt zoek je dan een leverancier. Zo kom je vanzelf bij de juiste importmarkt uit. Wil je bijvoorbeeld handgeweven vloerkleden importeren? In je zoektocht vind je dan al snel landen als India of Turkije. Daar zitten de kwalitatief hoogwaardige leveranciers van deze producten.

Minder afhankelijk van 1 leverancier

Een te grote afhankelijkheid van een enkele buitenlandse leverancier kan leiden tot nijpende tekorten en grote leveringsproblemen. Zorg dat jouw bedrijf flexibel met leveringstegenslagen kan omgaan en minder afhankelijk is van 1 land of 1 leverancier.

Exportland

Stel een aantal voorwaarden op waaraan het exportland volgens jou moet voldoen. Bijvoorbeeld de afstand vanaf Nederland of het bevolkingsaantal. Voor een snelle start kun je voor een land binnen de Europese Unie (EU) kiezen. Binnen de EU geldt vrij verkeer van goederen en diensten, wat exporteren makkelijker maakt. Een douaneaangifte is bijvoorbeeld niet nodig.

Welke landen de meeste kansen bieden, hangt ook af van je product of dienst. Dit vereist aanvullend onderzoek. Zoek uit wat je succes in Nederland bepaalt. Kun je dit succes op de buitenlandse markt voortzetten? Gebruik jouw voorwaarden en kom tot een top 10 van de meest interessante buitenlandse markten voor jouw bedrijf. Besef wel dat de benadering en bewerking van een (nieuwe) buitenlandse markt meer tijd en aandacht vraagt dan bij de binnenlandse markt. Ga daarom met hooguit 1 tot 3 landen per jaar aan de slag.

Hulpmiddelen

Er zijn handige hulpmiddelen die je bij je selectieproces ondersteunen. Zoals de KVK Export Nieuwe Markten Tool of een van de KVK top 9 landen-pagina’s.

Meer informatie

InfoPage