KVK-nummer: alles wat je moet weten

Als je je bedrijf inschrijft in het Handelsregister krijg je een uniek 8-cijferig KVK-nummer. Een KVK-nummer laat zien dat je officieel ingeschreven staat bij KVK. En je dus formeel een bedrijf hebt.

Een KVK-nummer zoeken

Je kunt je KVK-nummer terugvinden op de volgende manieren:

Of maak gebruik van onderstaande zoekbalk. Die je trouwens ook kunt gebruiken om het KVK-nummer van iemand anders te zoeken of controleren.

Controleer de door jou gekozen bedrijfsnaam

Download KVK App Handelsregister

Met de KVK App Handelsregister controleer je eenvoudig de gegevens van jouw klanten zoals het adres, telefoonnummer en andere nuttige informatie van je zakelijke relaties.

Wanneer krijg je een KVK-nummer?

Als je je bedrijf inschrijft in het Handelsregister, krijg je direct je KVK-nummer. Je bedrijf moet dan wel binnen 8 dagen actief zijn.
Schrijf je je bedrijf in, maar ga je pas later van start? Dan krijg je niet direct je KVK-nummer, omdat deze pas een week voor jouw startdatum actief en bekend is. In deze week ontvang je per brief je KVK-nummer. Je kunt je bedrijf maximaal drie maanden van te voren inschrijven.
Als je je bedrijf overdraagt of een bedrijf overneemt, verandert het KVK-nummer. En ook bij het wijzigen van de rechtsvorm van je onderneming wijzigt het KVK-nummer. Je krijgt van ons dan een nieuw KVK-nummer.

Wanneer moet je je KVK-nummer vermelden?

Ondernemers en particulieren kunnen door te zoeken op KVK-nummer achterhalen met wie zij zaken doen. Het is dan ook wettelijk verplicht je KVK-nummer te vermelden op:

De verplichting je KVK-nummer te vermelden geldt niet voor correspondentie van:

  • verenigingen en stichtingen zonder onderneming
  • verenigingen van eigenaars
  • overheden
  • kerkgenootschappen
  • reclame-uitingen

Wanneer moet je je KVK-nummer gebruiken?

Voor zakelijke inkopen of het afsluiten van abonnementen en verzekeringen heb je altijd je KVK-nummer nodig. Dit om te bewijzen dat je een onderneming hebt en niet als particulier handelt. Denk hierbij aan:

Meerdere activiteiten

Je staat ingeschreven met een eenmanszaak maar je wil daarnaast nog andere activiteiten doen. Dan kun je activiteiten toevoegen aan je inschrijving. Daarbij is het mogelijk meerdere handelsnamen te registreren. Bij het toevoegen van activiteiten krijg je géén tweede KVK-nummer.

Wat is het verschil tussen een btw-nummer en een KVK-nummer?

Als je je bedrijf hebt ingeschreven bij de KVK dan krijg je een KVK nummer. Dit nummer staat op je uittreksel vermeld. KVK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst. Binnen 2 weken ontvang je schriftelijk je btw-identificatienummer (btw-id) en omzetbelastingnummer van de Belastingdienst. Een btw-id bestaat uit 14 tekens, een KVK-nummer uit 8 cijfers. Je bent verplicht deze nummers te vermelden op je facturen. Het KVK-nummer moet op meerdere plekken zichtbaar zijn.

Je btw-id nummer vind je terug op brieven en formulieren die je van de Belastingdienst ontvangt. Zoek je het btw-id nummer van een ander bedrijf? Kijk dan eens op de website van dat bedrijf of vraag het bij ze na. Je kunt dit online namelijk niet opzoeken.

Uitschrijven KVK

Wil je je bedrijf beëindigen? Dan moet je je bedrijf uitschrijven.
Bekijk het stappenplan bedrijf stoppen, zodat je niets over het hoofd ziet.

Contact

Heb je vragen over je inschrijving of KVK-nummer en je komt er via onze website niet uit? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

InfoPage