Overzicht van documenten

Als je internationaal zakendoet, krijg je met verschillende documenten te maken. KVK heeft de meest voorkomende documenten voor jou op een rij gezet.

  • oorsprongsdocumenten
  • transportdocumenten
  • vergunningen
  • overige documenten

Oorsprongsdocumenten

Oorsprongsdocumenten verdeel je onder in 3 soorten:

  1. documenten van niet preferentiële oorsprong
  2. documenten van preferentiële oorsprong
  3. ATA-carnet

1. Niet preferentiële oorsprong

Dit oorsprongsdocument geeft aan waar een product geproduceerd is en noem je het Certificaat van Oorsprong (CVO). Sommige landen buiten de EU vragen dit document om handelspolitieke redenen. Bijvoorbeeld wanneer een land geen goederen wil uit niet bevriende landen of wanneer ze de eigen markt willen beschermen.

2. Preferentiële oorsprong

Met dit oorsprongsdocument krijgt je buitenlandse klant korting of zelfs vrijstelling op invoerrechten. Dit geldt alleen voor landen waarmee de EU een vrijhandelsverdrag heeft. Ook krijg je zelf korting of vrijstelling op invoerrechten wanneer je met deze documenten goederen uit die landen importeert.

3. ATA-carnet

Ga je met jouw goederen tijdelijk naar een land buiten de EU? Denk hierbij aan het deelnemen op een buitenlandse beurs of het uitvoeren van werkzaamheden. Het is handig hiervoor het tijdelijke uit- en invoerdocument ATA-carnet te gebruiken. Zo hoef je geen borg af te dragen bij de Douane en kom je sneller door de douanecontrole. Ook dit document vraag je bij KVK aan.

Ga je exporteren en wil je oorsprongsdocumenten aanvragen? KVK verstrekt deze. Lees hoe je de documenten aanvraagt.

Uitleg oorsprongsdocumenten

In de factsheet vind je de uitleg over oorsprongsdocumenten.

Transportdocumenten

Vergunningen

Overige documenten

Welke documenten heb je nodig?

De Acces2Markets-database heeft informatie wanneer je welk document voor welk land nodig hebt. Zo exporteer je met de juiste documenten.

InfoPage