Wat is stoelverhuur?

Jij hebt een salon of beautysalon in een pand dat voor jou net te groot is. Dan is stoelverhuur een mogelijkheid voor jou. Je kunt door stoelverhuur namelijk je huisvestingskosten drukken. Maar ook je dienstverlening uitbreiden door samenwerking met bijvoorbeeld een barber, schoonheidsspecialiste, pedicure of nagelstyliste. Of andersom, je wilt starten en bent op zoek naar een geschikte locatie. Je kunt dan een stoel huren.

Stoelverhuur is een samenwerking tussen twee of meer zelfstandig ondernemers, meestal uit de beauty branche, die voor eigen rekening en risico vanuit dezelfde bedrijfsruimte hun diensten aanbieden aan de klant. Dit kan door stoelhuur of stoelverhuur per dag, dagdelen of voor een langere periode.

Stoelverhuur en corona

Het coronavirus mag jouw werkwijze dan misschien belemmeren. Met de RIVM-richtlijnen in acht genomen, kun jij je vak inmiddels weer uitoefenen en stoelen verhuren. Natuurlijk moet jouw zaak of werkomgeving wel zo ingericht zijn dat je de veiligheid van jezelf en je klant kunt waarborgen. Brancheorganisaties als ANKO en ANBOS hebben in de strijd tegen corona hygiƫneprotocollen opgesteld voor werken in een salon. Daarin vind je richtlijnen voor jezelf en huurders maar ook voor je klanten en je omgeving.

Stoelverhuur in jouw salon

Er is sprake van twee partijen: huurder en verhuurder. Je huurt of verhuurt een ruimte, dus is de Nederlandse wetgeving met betrekking tot de huur en verhuur van bedrijfsruimte van toepassing.

Wet DBA

De stoelhuurder en stoelverhuurder zijn allebei zelfstandig ondernemer. Er mag dus geen gezagsverhouding bestaan. Je leest hier meer over in de wet DBA.

Overeenkomst stoelverhuur

De stoelhuurder huurt een aantal m2 bedrijfsruimte. Hiervoor moet jij als verhuurder een huurovereenkomst opstellen.

Let op! Ben je zelf geen eigenaar van het pand, omdat jij zelf ook huurt? Dan moet de oorspronkelijke verhuurder schriftelijk toestemming geven voor onderhuur.

Samenwerkingsovereenkomst

Naast de huurovereenkomst, is het ook belangrijk de samenwerking goed te regelen en vast te leggen. Denk daarbij aan toegang tot de bedrijfsruimte, openingstijden, gebruik van middelen en materialen, eventueel gezamenlijke inkoop en gebruik van computer en PIN-apparatuur. De zelfstandigheid en gelijkwaardigheid van zowel jij als de huurder moet hierbij voorop blijven staan.

Tip! Denk bij de samenwerking ook aan de verantwoordelijkheid voor verzekeringen. Spreek goed af wie wat regelt.

Wij raden jou en de huurder in ieder geval aan om ieder voor zich een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Koppeling huur- en samenwerkingsovereenkomst

Juridisch gezien worden de huurovereenkomst en de samenwerkingsovereenkomst aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dat in zowel de samenwerkingsovereenkomst als in de huurovereenkomst een bepaling staat die naar elkaar verwijst. Als de een wordt opgezegd wordt de ander ook automatisch opgezegd. De huurovereenkomst is hierin de leidende factor.

Huurprijs bepalen

Er is niet echt een richtlijn voor het bepalen van de huurprijs. Meestal is er wel een verband met de jaarlijkse kosten voor het pand. Als het pand door de stoelverhuurder wordt gehuurd kan de vergoeding per m2 berekend worden met daarbij opgeteld de energiekosten.
Voor overige kosten zal per onderdeel bekeken moeten worden wat de vergoeding zal zijn. Denk hierbij aan kosten voor gezamenlijke promotie, maar ook voor het gebruik van materialen en middelen.

Laat je adviseren

Stoelverhuur biedt voor alle partijen veel mogelijkheden. Een goede samenwerking kan voor beide partijen voordelig uitpakken. Het is verstandig om deskundig advies en begeleiding in te schakelen om zaken goed te regelen. Dit kan bijvoorbeeld bij een jurist of accountant.

InfoPage