Storytelling: bereik klanten met jouw unieke verhaal
- Eshter Riphagen
- 9 feb 2022
- 4 min
- Runnen en groeien
- Marketing
In 2016 kwam hij uit het ei: duurzame bierbrouwerij Bird Brewery. De brouwerij brouwt bieren als de Rumoerige Roodborst, Datisandere Koekoek en Nognietnaar Huismus. Inmiddels vliegen de bieren bij meer dan 1.000 horecazaken en speciaalbierwinkels de toonbank over. Wie zijn de vreemde vogels die ervoor zorgden dat de brouwerij zo’n hoge vlucht nam? Maak kennis met medeoprichter Ralph van Bemmel en lees hoe hij storytelling inzet voor de gevleugelde marketing van de brouwerij.
Van Bemmel is naast gediplomeerd biersommelier, enthousiast vogelaar. Vogels, de natuur en duurzaam ondernemen spelen daarom een grote rol voor Bird Brewery. De brouwerij vertelt 1 verhaal en trekt dit consequent door in al haar communicatie. “Dit levert loyale klanten en verkooppunten op”, vertelt Van Bemmel enthousiast.
Verhalen vertellen gaat het best vanuit oprecht enthousiasme
Wat kun jij leren van hun aanpak? Samen met creatief tekstschrijver Tim Daalderop deelt Van Bemmel zijn ervaring en tips. “Want ook jij kunt je bedrijf laten groeien met storytelling”, belooft Daalderop. “Sterker nog, waarschijnlijk zet je storytelling onbewust al in. De vraag is: hoe zorg je dat je dat nog beter doet?”
Zet je verhaal centraal met Storytelling | De Opvallers
Wat is storytelling?
Daalderop omschrijft storytelling als volgt: “Storytelling is het verpakken van je boodschap in een verhaal. Daardoor leest, kijkt of luistert het aantrekkelijker. Zo komt je boodschap beter, sneller en dieper binnen bij je doelgroep. Het verhaal blijft beter hangen. Daardoor maak je meer impact in je communicatie.”
“Wanneer je gebruikmaakt van storytelling, ontstaat er 6 keer meer hersensactiviteit in het brein van de lezer of kijker”, voegt hij toe. “Dat betekent meer aandacht voor jouw verhaal, wat de kans op een aankoop dus vergroot.”
De manier van vertellen is bij storytelling belangrijker dan het kanaal dat je inzet. Je wilt namelijk iets overbrengen, zoals Bird Brewery hun passie voor vogels overbrengt via hun bierbrouwerij. “Deze passie zie je terug in onze productnamen, flyers, website, social media, enzovoort. We vertellen een compleet verhaal, waarbij we onszelf neerzetten als natuur- en vogelliefhebbende biersommeliers”, licht Van Bemmel toe.
Storytelling in 3 stappen
Enthousiast geworden? In een paar stappen ga je zelf aan de slag met storytelling.
1. Ontdek je verhaal
“Goede storytelling begint bij het ontdekken van jouw verhaal”, vertelt Daalderop. “Start vanuit een missie en bouw daar je merkverhaal omheen. Dat geeft focus en zorgt voor een duidelijke boodschap. De basis is je merkverhaal, waar je missie, visie en onderscheidend vermogen in zitten. Daarop bouw je al je communicatie. Wie dat vanuit oprechte gedrevenheid doet, heeft een voorsprong. Verhalen vertellen gaat nou eenmaal makkelijker als je echt enthousiast bent dan wanneer je het enthousiasme uit je tenen moet halen.”
Zelfs een kind weet wat een boom of een liter water is
Van Bemmel en zijn bedrijfspartner Rik van den Berg leerden elkaar in 2016 kennen tijdens de biersommelieropleiding bij StiBON. Ze hadden een goede klik en wilden beiden iets nieuws toevoegen aan de biermarkt. Niet lang daarna lanceerden ze hun eerste biertje: de Rumoerige Roodborst. “We zijn beiden vogelliefhebbers en zo kwamen we op dit idee. De bedrijfsnaam Bird Brewery stond snel vast.”
Vind je het lastig om je verhaal te ontdekken? Kijk naar de geschiedenis van je bedrijf. En kijk wat jou onderscheidt van je concurrenten. Het klinkt cliché, maar dat is de kern van ieder uniek verhaal.
Daalderop tipt: “Vraag vrienden of klanten wat jouw bedrijf uniek maakt.” Dat kunnen dingen zijn als een speciale service, een vast koffiemomentje met de klant of een bepaald soort humor. “Of pas de Golden Circle van Simon Sinek toe. Daarmee breng je eenvoudig in kaart wat jouw bedrijf uniek maakt.”
2. Bedenk het avontuur
Bij storytelling maak je gebruik van een verhaallijn met een avontuur en een hoofdpersoon. In dat avontuur neem je de lezer of kijker mee van punt A naar punt Z. “Maak jezelf niet gek met het idee dat je verhaal heel bijzonder en spectaculair moet zijn”, tipt Daalderop. “Een goed verhaal hoeft niet over grootse, bombastische onderwerpen te gaan. Het kunnen ook kleine verhalen zijn, die persoonlijk en met veel verfijnde details zijn beschreven. De kunst is om in te zoomen en datgene te onthullen wat van waarde is. Dat kan een bepaald bedrijfsproces zijn, zoals het recyclen van plastic afval, of een persoonlijke gebeurtenis.”
Schrijf die verhaallijn van A tot Z uit. Het uittekenen van een tijdslijn kan daarbij helpen. In het geval van Bird Brewery begon dat bij vogelnamen voor hun bieren. Dat werden hun hoofdpersonen. Daarna hebben ze het thema structureel doorgevoerd in het hele bedrijf.
3. Vertel je verhaal creatief
Heb je je verhaal en avontuur bedacht? Dan is het tijd om dat op te schrijven. Van Bemmel en Daalderop geven de volgende tips voor creatief schrijven:
- Houd het persoonlijk en herkenbaar. Mensen lezen graag iets over andere mensen; dat spreekt tot de verbeelding. Gebruik daarbij elementen waar de lezer in zijn dagelijkse leven mee te maken heeft.
- Maak het concreet. Praat niet over transparantie en duurzaamheid, maar geef concrete voorbeelden. Van Bemmel vertelt bijvoorbeeld hoeveel drinkwater hij doneert per verkocht biertje.
- Schrijf enthousiast en positief en gebruik korte zinnen en duidelijke, begrijpelijke woorden.
Afbeeldingen helpen om je verhaal te verduidelijken. Als je op de website van Bird Brewery kijkt, zie je allerlei filmpjes en bewegende animaties. Zo is er een oplopende teller die weergeeft hoeveel bomen ze hebben geplant en een teller die aangeeft hoeveel drinkwater ze hebben gedoneerd. “Deze duurzame stappen vertellen we zo concreet mogelijk”, legt Van Bemmel uit. “Zelfs een kind weet wat een boom of een liter water is. Zo begrijpen lezers sneller wat onze duurzame impact is.”
Deel je verhaal met de buitenwereld
Heb je je verhaal rond? Dan is het tijd om het te delen met je doelgroep. Bedenk vooraf hoe je je verhaal gaat vertellen. Omschrijf via welke marketingkanalen je je doelgroep wilt bereiken. Kies daarvoor de kanalen waarop je doelgroep actief is en die bij jou en je bedrijf passen.
“Breng focus aan in je kanalen”, adviseert Van Bemmel. “Begin klein, zo heb je meer tijd om je verhaal goed over te brengen.” Daalderop sluit zich aan bij het advies van de ondernemer. “Start desnoods met 1 kanaal, zoals Instagram, en ga daar 100% voor. Wanneer dat goed loopt, kun je een extra kanaal toevoegen.”
Met storytelling zorg je voor meer aandacht voor jouw verhaal
Bird Brewery draagt inmiddels haar verhaal uit via al haar kanalen, al past ze wel per kanaal haar boodschap aan. Van Bemmel vertelt waarom: “Elk kanaal heeft een andere doelgroep. Wanneer we samenwerken met een natuurorganisatie, dan richten we de communicatie op de natuur. Maken we een flyer voor een groothandel, dan ligt de focus op het bier. Als we een nieuwsbrief naar bestaande klanten versturen, dan richten we ons meer op inhoudelijke kennis van onze producten. En als we een socialmediapost of flyer voor een horecazaak maken, zetten we in op merkbekendheid.”
Kijk altijd naar de kenmerken van je doelgroep die zich op een specifiek marketingkanaal bevindt, zoals locatie, bekendheid met het merk of interesse. Pas daar je boodschap op aan. Ken je je doelgroep niet goed? Doe dan klantonderzoek.