5 tips bij een overhaast afgesloten energiecontract

Een vriendelijke verkoper van een energiebedrijf aan de telefoon of aan de deur. Voor veel ondernemers een bekende situatie. Met slimme verkooptechnieken doen ze je een aantrekkelijk zakelijk aanbod. Voordat je het weet heb je ja gezegd of een overeenkomst getekend. Maar is het aanbod achteraf bekeken wel zo voordelig?

Geen zakelijke overeenkomst nodig voor zakelijke energiecontracten

Voor zzp’ers, eenmanszaken en zakelijke kleinverbruikers zijn vaak geen zakelijke energiecontracten nodig. De energiekosten voor het zakelijk deel van je bedrijf aan huis, kun je ook verrekenen als je een particuliere overeenkomst hebt. Dat geldt ook voor de btw.

Je maakt het jezelf moeilijker

Juist door het kiezen voor een zakelijk energiecontract maak je het jezelf moeilijker om op te zeggen. Een particulier heeft twee weken bedenktijd. Een ondernemer die een zakelijk contract afsluit wettelijk gezien niet. Daarnaast is de opzegvergoeding voor ondernemers vaak hoger dan voor particulieren. Voor particulieren is dit gemaximeerd tot 125 euro. Heb je toch ja gezegd of getekend? Hieronder 5 tips:

  1. Is er een bedenktermijn?
    Kijk in de algemene voorwaarden of er misschien toch sprake is van een bedenktermijn. Staat er een bedenktermijn in je zakelijke overeenkomst? Dan kun je onder de genoemde voorwaarden opzeggen. Het beste is om dit voor het sluiten van de overeenkomst te checken. Dat is veiliger.
     
  2. Zoek bijstand
    Heb je een rechtsbijstandsverzekering, schakel hen in. Zij kunnen de kans inschatten of er sprake is van misleiding. Of dat de overeenkomst op een andere manier misschien niet goed tot stand is gekomen. Ook kunnen ze bemiddelen tussen jou en de energieleverancier. Je mag natuurlijk ook een advocaat of een juridisch specialist inschakelen. Zelf doen mag ook.
     
  3. Leg het geschil voor aan de Geschillencommissie Energie Zakelijk
    Leg het geschil voor aan de Geschillencommissie Energie Zakelijk als de schade onder de 50.000 euro blijft. Hiervoor heb je geen juridisch adviseur of advocaat nodig. De commissie buigt zich inhoudelijk over het geschil en beslist wie er gelijk heeft. Als de commissie een besluit neemt dan is dit voor beide partijen bindend. Maar voordat je naar de geschillencommissie stapt, moet je eerst proberen om er met je energieleverancier uit te komen. Deze procedure is niet gratis.
     
  4. Stap over naar een andere energieleverancier
    Je kunt kiezen om het contract op te zeggen en over te stappen naar een andere energieleverancier. Eventueel met een hoge opzegboete tot gevolg. Misschien vind je een goedkopere maatschappij waardoor je je totaalverlies uiteindelijk beperkt.
     
  5. Meld je klacht bij de Autoriteit Consument en Markt
    De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de energiemarkt. Als je een klacht hebt over de werkwijze van een energieleverancier, dan kun je dat melden bij de ACM. Ze kunnen eventueel stappen ondernemen, met name als ze meerdere klachten over dezelfde leverancier krijgen. De ACM kan eventueel lasten onder dwangsom of boetes opleggen. De ACM bemiddelt niet tussen jou en de energieleverancier.

Onlangs heeft de ACM alle energieleveranciers opgeroepen om ondernemers die voor hun woonhuis energie afnemen en dit vooral privé gebruiken, consumentenbescherming te bieden. Dat betekent dat energieleveranciers een lagere opzegvergoeding moeten rekenen. De ACM geeft aan dat het de verantwoordelijkheid is van de leveranciers om te onderzoeken of er sprake is van privé of zakelijk gebruik.