5 tips: "Help, ik word gebeld!"

Je staat in het Handelsregister ingeschreven. Zo kunnen andere ondernemers je vinden. In sommige gevallen kunnen anderen jouw telefoonnummer gebruiken om je iets aan te bieden. Die aanbieding kan een interessant product of interessante dienst zijn, maar soms zijn het aanbiedingen waar je helemaal niet op zit te wachten. Vijf tips om niet direct aan ongewenste contracten vast te zitten.

Sinds een wijziging in de telecomwet mag je als eenmanszaak (zzp’er, freelancer etc.), vof of maatschap niet zomaar meer gebeld worden.

Tip 1: Houd de regie over het gesprek

Een bekende verkoopmethode is de telefonische overval: slimme verkopers bellen op tijden dat jij net druk bent. Het telefoontje komt altijd ongelegen. Voor je het weet antwoord je zonder rustig na te denken.

Vraag altijd eerst wie er precies belt en waarom. Hoor je woorden als “aanbieding, voorstel, prachtig aanbod, bijna gratis… “ dan weet je genoeg. Is het je niet duidelijk, vraag dan door: “waar gaat het precies over?”

Voorkom dat de verkoper zijn standaardverhaaltje gaat afdraaien. Houd zelf de regie en leiding over het gesprek.

Tip 2: Zeg pas ‘Ja’ als je weet waar het over gaat

Heb je interesse in het aanbod, vraag de aanbieder dan om de informatie toe te zenden per post of e-mail, zodat je het aanbod rustig kunt bekijken. Of plan een belafspraak in voor een later tijdstip.

Beslissen doe je pas als je hebt kunnen zien wat de aanbieding echt is. Heb je het product nodig, is het aanbod gunstig? Sluit nooit tijdens een telefoongesprek een overeenkomst af met een onbekende partij.

Geef zeker niet 'alvast' je persoonsgegevens, ook niet met het voorbehoud dat je er nog even over wilt nadenken. Deze gegevens geef je pas wanneer je echt zeker bent van je aankoop.

Tip 3: Geef jezelf de tijd om na te denken

Er is NU een mooie aanbieding. Je moet direct beslissen. Het is een tijdelijk aanbod. Alleen geldig tijdens dit gesprek. Allemaal methodes om je snel te laten beslissen. Laat je nooit onder tijdsdruk zetten. Die mooie aanbieding is er echt morgen ook nog wel.

Als je wat meer tijd neemt, kun je aanbiedingen vergelijken en kijken wat je precies nodig hebt. Of advies vragen aan iemand anders.

Tip 4: Herken de verkooptechnieken

Telemarketeers gebruiken verschillende psychologische trucs om jou over te halen. Een aantal op een rij:

  • Door de “ja-fuik” kan je moeilijk nee zeggen
    Veel gebruikt is de zogenoemde ‘ja-fuik’ waarbij verkopers inspelen op het gegeven dat mensen graag betrouwbaar over willen komen. Als je op een aantal kleine, algemene vragen net JA hebt geantwoord, is het moeilijk om op de volgende vraag ineens NEE te zeggen.
     
  • Jij bent geselecteerd voor deze actie
    Voor wat hoort wat. Als de verkoper meldt dat je speciaal voor een actie bent uitgekozen, voel je je gevleid. Het is dan lastiger om niet in te gaan op het aanbod.
     
  • Een cadeautje kan je moeilijk weigeren
    Als je iets van iemand krijgt, ben je geneigd iets terug te doen. Met een cadeautje maakt de gever het je lastig om alsnog te weigeren. Bedenk dat het niet onaardig is om toch nee te zeggen op het aanbod.
     
  • Anderen doen het ook
    De verkoper meldt hoeveel mensen het product al hebben afgenomen. Mensen zijn sociale wezens. We doen graag wat anderen ook doen. We willen de boot niet missen. Maar wat voor iemand anders geschikt is, hoeft dat voor jou niet te zijn.
     
  • Zeer vriendelijke verkoper
    De marketeer is super vriendelijk. Hij stelt je vaak op een aardige toon allerlei vragen. Dan ben jij vanzelf ook vriendelijk en ga je sneller antwoorden. Hoe zeg je dan direct dat je geen interesse hebt? We willen beleefd blijven en beantwoorden dan toch vragen.
     
  • De verkoper is expert dus zal het wel goed weten
    Als iemand zich voordoet als deskundig door allerlei details te noemen, ben je sneller geneigd hem te geloven. Trap er niet zomaar in.

Tip 5: Nee is nee

Als je niet geïnteresseerd bent kun je een gesprek afsluiten met een “nee, dank je”. Een reden of een smoes is niet nodig. Je bent de verkoper geen uitleg verschuldigd. Als je argumenten geeft, geef je de verkoper ook direct aanleiding om nog een laatste poging te doen. Geef kort en krachtig aan dat je geen belangstelling hebt. Wens de telefonische verkoper een prettige dag en hang de telefoon op.

Dus, blijf rustig en laat je niet overrompelen wanneer je telefonisch wordt benaderd. Trap niet in standaard psychologische trucs, maar beoordeel of het aanbod iets voor je is. Klinkt het interessant dan vraag je om meer informatie en tijd. Ben je niet geïnteresseerd dan sluit je kort en krachtig af. Jij hebt de regie over dat gesprek.