10e MKB Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel

Zeeuwse LUXeXcel hoogste notering met optische lenzen uit printer

2 oktober 2015 - Gisteren, donderdag 1 oktober, presenteerde de Kamer van Koophandel, in samenwerking met De Financiële Telegraaf, voor de 10e keer de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft gerealiseerd. De hoogste notering is voor de uitvinding van LUXeXcel om optische lenzen te produceren in een 3D printer. Het bedrijf ontwikkelde hiervoor een uniek procedé. De landelijke jury was unaniem: ‘Het is een moeilijke technologie, waarin LUXeXcel een nieuwe, zeer innovatieve oplossing heeft gevonden. De impact is groot, want dit bedrijf maakt het mogelijk om ook producten op maat te maken.’

Revolutionair, zo betitelen wetenschappers wereldwijd de uitvinding van LUXeXcel. De lenzen worden niet in laagjes opgebouwd, zoals gebruikelijk bij 3D-printen, maar gevormd met behulp van UV licht. De grondstof? Druppelvormig kunststof. Uit één druppel wordt de lens gevormd, terwijl een andere druppel er netjes overheen uitvloeit. Hierdoor ontstaat een glad oppervlak dat met UV licht direct uithardt.

Besparingen

Vergeleken met de gangbare productiemethode levert de 3D techniek veel voordelen op. Vroeger duurde het maanden om een nieuwe lens te ontwerpen, omdat er kostbare mallen nodig waren. Het maken van één unieke lens was dan ook erg duur. De printer van LUXeXcel print enkele duizenden lenzen per uur. Maar of de klant één lens wil, of duizend, dat maakt de printer niet uit. Dit bespaart de klant veel kosten en levert een enorme tijdwinst op. De tijd van grote voorraden is hiermee definitief voorbij.

Ontwerpgemak en vormvrij

De nieuwe techniek biedt ook de mogelijkheid om nieuwe optische functies te ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een lens die licht op een bijzondere manier laat afbuigen. Of het meeprinten van reflectieve materialen. Daarnaast is de techniek vormvrij. Ontwerpers hoeven met hun productdesign geen rekening meer te houden met de vorm van de lens. Het bestelproces is eenvoudig. De klant upload zijn digitale ontwerp en ontvangt zijn bestelling binnen enkele dagen.

Succesvolle innovaties

Alle 100 bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben de ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs in de vorm van een geldbedrag verbonden. De kracht van deze ranglijst is dat zij een mooi beeld geeft van de prestaties waartoe het Nederlandse mkb op dit moment in staat is. De nummer 1 van de Top 100 mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland noemen. De bekendmaking van de 10e MKB Innovatie Top 100 vond vandaag plaats bij SugarCityEvents in Halfweg, tijdens de Dag van de Innovatie. De 100 bedrijven en hun innovaties zijn te vinden op www.mkbinnovatietop100.nl.

Video Dag van de Innovatie

Op de website van De Financiële Telegraaf staat meer informatie over de Dag van de Innovatie, zoals een video met de trotse winnaars die enthousiast over hun innovatie vertellen.

InfoPage