Geldzaken van startende ondernemer vaak ondergeschoven kindje

20 juni 2018 - KVK Startersdag 30 juni: ook voor informatie over geldzaken

Veel starters bereiden zich goed voor op de komst van hun eigen bedrijf. Een ondernemingsplan? Check! Markt in beeld? Check! Geldzaken op orde? Uhhhhh, geen idee! Startende ondernemers moeten aan van alles denken, maar het regelen van hun geldzaken is vaak een ondergeschoven kindje, aldus KvK adviseur René Pluim. “Het regelen van de financiën is niet het meest sexy klusje. Ervaring leert dat veel starters dit voor zich uitschuiven. Het is echter van belang om dit direct vanaf het begin goed op te pakken.”

In de eerste vijf maanden van dit jaar wisten maar liefst 90.192 startende ondernemingen de inschrijfbalie van de Kamer van Koophandel te vinden. Dit is een stijging van 11% ten opzichte van 2017. Ook het aantal zzp’ers blijft stijgen. De teller staat inmiddels op bijna 950.000 fulltime zzp’ers en daarnaast nog ruim 240.000 partime zzp’ers. Twee sectoren die opvallen als het gaat om het toenemende aantal startende ondernemingen zijn de ‘bouw’ (van 8.160 starters in eerste vijf maanden van 2017 naar 11.263 in dezelfde periode in 2018, een stijging van 38%) en ‘energie, water en milieu’ (323 starters in 2017 naar 576 in 2018. Een stijging van 78,3%).

Het aantal startende ondernemingen binnen de sector ‘bouw’ is bij zo goed als alle beroepsgroepen toegenomen. Een opvallende toename is te zien bij het onderdeel ‘elektrische bouwinstallatie’: van 371 startende ondernemingen in de eerste vijf maanden in 2017 naar 725 in de eerste vijf maanden van 2018. Dit is een toename van 95%. En bij ‘bouwtimmeren’, van 562 in 2017 naar 871 in 2018. Een toename van 55%. Binnen de sector ‘energie, water en milieu’ is een opvallende stijging te zien in het aantal startende bedrijven dat zich bezighoudt met het produceren van elektriciteit door zonnecellen, warmtepompen en waterkracht. Van 64 starters in 2017 naar 184 starters in 2018. Een stijging van maar liefst 188%.

De trend van een eigen onderneming zet dus ook dit jaar door. Maar naast starters zijn er ook veel stoppers. Pluim: “Ongeveer de helft van alle starters is binnen vijf jaar gestopt. Waarvan 20% al binnen het eerste jaar het bijltje erbij neerlegt. Geldzaken spelen hierbij een belangrijke rol.”

Tips
Op zaterdag 30 juni komen duizenden ondernemers in spé naar de KVK Startersdag in Zwolle, Rotterdam en Urmond. Is de starter niet in de gelegenheid om fysiek aanwezig te zijn, dan is de online Startersdag een goed alternatief. Naast alle informatie over het vinden van klanten, inspiratiesessies en tips van ervaren rotten in het vak, kan de starter hier ook informatie krijgen over het regelen van de verschillende geldzaken. En dat dit handig is, weet René Pluim als geen ander. “Al jarenlang voorzie ik startende ondernemers van praktische informatie en handige tips om hun geldzaken en financiën goed te organiseren. Een handig product hierbij is het Geldboek voor ondernemers. Inmiddels is de nieuwste druk van het geldboek dit jaar al 125.000 keer gedownload.

De drie belangrijkste tips als het gaat om het regelen van de geldzaken zijn volgens René Pluim:

1. Het lijkt een open deur, maar wacht niet tot je al begonnen bent met zakendoen. Begin zo snel mogelijk met het regelen van je geldzaken. Zorg dat de geldstromen inzichtelijk worden. Grip krijgen op de financiën noem ik het ook wel. Hoe is de boekhouding geregeld? Kan je dit als ondernemer zelf of heb je hulp nodig van een deskundige?

2. Regel direct alle belastingzaken. Al heel snel komt de btw-belasting om de hoek kijken. Zodra de ondernemer ingeschreven is, krijgt hij of zij een voorlopig btw-nummer en al direct aan het einde van het eerste kwartaal moet er aangifte gedaan worden. Dit is verplicht, ook al heb je nog geen cent verdiend. Je kan in een aantal gevallen ook btw terugvragen als je kosten hebt gemaakt voor je bedrijf. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je dit niet doet. Het is helemaal niet moeilijk, maar ondernemers zien er vaak tegen op om te moeten beginnen.

3. Bepaal of je geld nodig hebt om van start te kunnen gaan. Maak voor je begint een ondernemingsplan en een investeringsbegroting. Daaruit wordt duidelijk hoeveel geld je nodig hebt om te starten. Als je dit inzichtelijk hebt gemaakt, kan je kijken welke vorm van financiering bij jouw behoefte past.

Opties
Voorheen maakten ondernemers minder gebruik van andere opties als het ging om het lenen van een (start)kapitaal. Ongeveer 80% van de financieringsbehoefte voor de crisis werd opgehaald bij banken. Dit veranderde door de crisis. Meer alternatieve financieringsvormen kwamen in opkomst.

René Pluim: “Tijdens het hoogtepunt van de crisis tussen 2008 en 2011 haalden (nieuwe) ondernemers hun financiering bij meerdere aanbieders op. Inmiddels is deze trend gestagneerd en is financiering via een bank nog steeds één van de meest gebruikte financieringsvormen.”

Toch zijn er anno 2018 meer mogelijkheden dan tien jaar geleden. De vijf belangrijkste financieringsmogelijkheden op een rijtje volgens de KvK adviseur:

1.Eigen middelen: Niet iedereen hoeft te lenen. Als een ondernemer in de gelegenheid is om het (start)kapitaal uit eigen middelen te betalen, altijd doen! Geld lenen kost geld, dus dit is altijd goedkoper.

2. Bank: Een voor de hand liggende vorm van financiering is een lening bij de bank. De ondernemer leent een bedrag dat nodig is om (fysieke) bedrijfsmiddelen aan te schaffen om uiteindelijk te kunnen starten. Deze financieringsvorm komt meestal in beeld als er meer dan € 250.000 aan financiering gevraagd wordt. Een banklening krijgt de ondernemer niet zomaar. Zorg als ondernemer voor een goede voorbereiding. Banken willen een ondernemingsplan zien met daarin een financieringsplan en een inbreng van eigen vermogen en zekerheden als onderpand.

3. Microfinanciering: Ondernemers die tot de 250.000 euro financiering nodig hebben kunnen terecht bij Qredits. Op dit moment is Stichting Qredits de enige aanbieder van microfinanciering in Nederland. Men kan bij Qredits een microkrediet krijgen tot € 50.000,- of een MKB-krediet tot € 250.000,-. Voordeel van deze financieringsvorm is dat er vooral gekeken wordt naar toekomstige winstgevendheid van de onderneming en ondernemer. Als het ondernemersplan goed is en er is afdoende vertrouwen in de ondernemer, dan is de bereidheid tot het nemen van risico’s over het algemeen groter.

4. Crowdfunding: Deze vorm van financiering via internet is ontstaan tijdens de crisis en blijkt een blijvertje. Er zijn tal van platforms (naar branches en regio’s) waarop ondernemers hun bedrijfsprofiel en financieringsplan kunnen plaatsen. Crowdfunding is er in verschillende vormen. De (startende) ondernemer lanceert zijn of haar plan op een platform en geïnteresseerden kunnen zich hiervoor inschrijven om geld in te leggen in ruil voor rentevergoeding, winst, sponsoring, natura of zelfs aandelen. Het plan moet wel echt tiptop in orde zijn, anders komt het niet door de (eerste) screening van het platform.

5. Business Angels: Dit zijn vermogende mensen, meestal (oud)ondernemers, die bereid zijn geld in een nieuw bedrijf te steken in ruil voor rendement in een percentage van de winst en/of aandelen. Ze willen er wel iets voor terug zien. Het is geen liefdadigheidswerk. Deze angels worden vaak aangedragen door mensen uit het eigen netwerk. In eerste instantie vaak anoniem. Bijvoorbeeld via een accountant of een adviseur bij de bank. Keerzijde is dat de angel vaak te veel meedenkt en daarmee bewust dan wel onbewust veel invloed krijgt. Hier moet de ondernemer op bedacht zijn. Belangrijk is ook om bij deze angels goed je huiswerk te doen. Wat zijn het voor mensen? Wat zijn de risico’s? Zitten er addertjes onder het gras? En heb je alle afspraken goed en helder op papier gezet met hulp van bijvoorbeeld een financieringsdeskundige?

Wil jij een eigen bedrijf beginnen en heb je je geldzaken nog niet op orde? Kom dan op 30 juni naar de KVK Startersdag in Zwolle, Rotterdam of Urmond en krijg het advies dat je nodig hebt om goed van start te gaan! Kijk op www.kvk.nl/startersdag voor meer informatie.

Wij nodigen de pers van harte uit een kijkje te komen nemen op de Startersdag in Zwolle, Urmond of Rotterdam. Kom kijken hoeveel inspiratie er te halen valt, doe mee aan een workshop en ontmoet nieuwe starters. In Rotterdam gaat tassenontwerper Omar Munie live zijn verhaal doen en tips geven aan starters tijdens de Online Startersdag. Voor meer informatie of aanmelden mail naar pers@kvk.nl of bel 06-30352921.

InfoPage