€50.000 voor beste prototypes op Nationale Blockchain Hackathon

10 januari 2017 - Tijdens de hackathon lanceren tientallen teams prototypes voor nieuwe, baanbrekende toepassingen op de blockchain waarmee de samenleving en economie stukken slimmer kunnen worden georganiseerd. Prins Constantijn van Oranje-Nassau is als Special Envoy van StartupDelta op vrijdag aanwezig om het startsein te geven. Op de laatste dag zal een internationale expert jury met o.a. Alexander Rinnooy Kan en Lex Hoogduin, in totaal 50.000 euro aan prijzengeld verdelen voor de beste oplossingen.

In The Big Building, Groningen, ook wel het Klein Berlijn van Nederland genoemd, worden in het weekend van 10 tot 12 februari honderden deelnemers gefaciliteerd met razendsnel internet en de nieuwste technologie van partijen als Microsoft, IBM, Ethereum, BigchainDB en Blockchain.com. Voor het eerst bundelen ondernemers, software-ontwikkelaars, studenten, creatieven, interface designers en datawizards op dit gebied de krachten met specialisten van de Nederlandse overheid, toezichthouders, kennisinstellingen en grote bedrijven. Nooit eerder heeft een dergelijke grootschalige samenwerking rondom de ontwikkelingen van blockchain-technologie plaatsgevonden. Nederland toont zich met een dergelijk consortium wereldwijd in de kopgroep.

In Nederland zijn zowel de overheid als grote ondernemingen serieus geïnteresseerd in de kansen die Blockchain biedt voor het oplossen van wezenlijke maatschappelijke uitdagingen. Wat als bureaucratie en paarse krokodillen worden uitgeroeid? Of identiteitsfraude de wereld uit wordt geholpen? Wat als we zelf kunnen gaan bepalen waar onze pensioengelden in worden geïnvesteerd, of waar en door wie onze energie wordt opgewekt en geleverd? Kunnen we onze overheidsdiensten aan de internationale gemeenschap aanbieden? Relevante vraagstukken in de huidige samenleving en economie waarvoor de blockchain technologie een oplossing lijkt te bieden. Het World Economic Forum plaatst Blockchain in de top zeven van technologieën die de meeste potentie hebben om de wereld radicaal te veranderen.

Tijdens de hackathon werken de teams in één van de vijf tracks (internationaal handelen en ondernemen, toekomstige pensioenketen, energietransitie, digitale identiteit en overheidsdienstverlening). Per track is er een cash prijs van €10.000,- beschikbaar, waarvan € 7.500,- voor de winnaar en €2.500,- voor de runner-up. De track sponsoren zijn: Rijksdienst voor identiteitsgegevens, Kamer van Koophandel, APG, PGGM, ICTU, Energy Academy Europe, Nuon / Vattenfall en de Gasunie. Per track is er plaats voor tien teams (3 tot 8 deelnemers). Deelnemen aan de hackathon is gratis, inclusief eten. Registreren kan via http://blockchainhackathon.eu

De hackathon wordt georganiseerd door het Nederlandse bedrijf DutchChain en ondersteund door een unieke samenwerking tussen publieke en private partners (Privaat: ING, Exact Software, APG, EBPI, 216 Accountants,  Deloitte, Microsoft en IBM. Publiek: Ministerie Economische Zaken en Klimaat, Dutch Digital Delta, de Kamer van Koophandel, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland (NOM), Rijksuniversiteit Groningen, Gemeente Groningen, Provincies Drenthe en Groningen, Nationale Digicommissaris, Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank). Ook StartupDelta steunt de hackathon.

Deelnemers krijgen, mede door de aanwezigheid en participatie van de samenwerkende partijen een buitengewone kans op een aanzienlijke kennisvoorsprong in de ontwikkelingen en toepassingen van blockchain. Daarnaast vormt de Dutch Blockchain Hackathon 2017 de basis voor een informeel netwerk van deskundigen en pioniers.

Inmiddels is ruim anderhalf miljard geïnvesteerd in blockchain bedrijven. Onderzoeken van o.a. Deloitte melden dat ook er de komende jaren, wereldwijd, vele miljarden in blockchain zullen worden geïnvesteerd. Voor landen en bedrijven die vooroplopen biedt dit kansen op extra groei. Om voorop te lopen en mee te doen bij het vormgeven aan de toekomst met behulp van deze nieuwe technologie, kunnen teams zich gratis registreren op http://blockchainhackathon.eu om mee te doen aan dit mile stone evenement.

Over de Dutch Blockchain Hackathon

De door DutchChain georganiseerde Dutch Blockchain Hackathon is de grootste in Europa, met een jaar lang durend innovatie programma, met als hoogtepunt in februari 2017 een 3-daagse hackathon, waarbij met gezamenlijke slagkracht oplossingen worden gevonden voor maatschappelijke uitdagingen met internationale potentie. Het doel van de hackathon is het ontwikkelen, verbinden, versterken en versnellen van kennis, oplossingen en het ecosysteem zelf, door gelijkwaardige samenwerking en kansen met en voor start- en scale-ups, studenten, MKB IT bedrijven en corporates, kennisinstellingen en overheidsorganisaties te creëren. Op deze manier kunnen de winnende oplossingen en gelijkwaardige concurrentie worden ingezet om de samenleving slimmer te organiseren. Het verbonden acceleratieprogramma helpt betrokken partners en winnende teams om hun oplossingen te implementeren op een schaalbare manier.

De raad van advies bestaat uit:

  • Willem Vermeend (Special Envoy FinTech)
  • Bas Eenhoorn (Nationale Digicommissaris)
  • René Penning de Vries (Boegbeeld ICT MinEz)
  • Claudia Zuiderwijk (Voorzitter Raad van Bestuur, Kamer van Koophandel)
  • Peter den Oudsten (Burgemeester van Groningen)
  • Professor Lex Hoogduin (Hoogleraar Complexity and Uncertainty Rijksuniversiteit Groningen, Director GloComNet)
  • Mark Buitenhek (Global head of transaction services, ING Bank)
InfoPage