Aantal bedrijven in Nederland met Zuid Koreaan aan het roer met 50% toegenomen

13 februari 2018 - Het aantal ondernemers dat in Nederland aan het roer van een eigen bedrijf staat én geboren is in Zuid Korea is de afgelopen vijf jaar met bijna 50% toegenomen. Het laatste jaar nam de groei met 14% toe. De meeste Zuid Koreaanse ondernemers in Nederland zijn actief in de zakelijke dienstverlening, cultuur, sport en recreatie en in de groothandel. Het zijn vooral vrouwen (63% in 2017) met een eigen bedrijf. Dit blijkt uit een onderzoek van de KvK, dat net voor de Olympische Spelen in Pyeongchang is gedaan.

In 2017 staan 519 bedrijven bij de KvK ingeschreven met een ondernemer geboren in Zuid Korea. Ze zijn vooral actief in de zakelijke dienstverlening (organisatieadviesbureaus, als schrijver of beoefenaars van podiumkunst) en cultuur, sport en recreatie en de groothandel. Daarna volgen ICT, detailhandel en horeca. Er zijn meer vrouwen met een eigen bedrijf dan mannen: 66% in de zakelijke diensten en 79% in de sector cultuur, sport en recreatie. Alleen in de groothandel zijn er meer mannelijke ondernemers: 57%. In de sector persoonlijke dienstverlening zijn alleen vrouwen actief.

Vorig jaar schreven 76 ondernemers hun bedrijf in. De gemiddelde leeftijd van de starter vorig jaar is 34,9. De ondernemers zijn vooral actief als zzp’er: 314 fulltime en 83 parttime. Het aantal mkb-bedrijven staat op 92. De meeste bedrijven zijn te vinden in het westen van Nederland, waarbij Noord Holland en dan met name Amsterdam de meest populaire vestigingsplaatsen zijn.

InfoPage