Claudia Zuiderwijk presenteert KvK's strategie en digitale kanalen bij Belgische KvK’s

17 mei 2016 - Vrijdag 29 april heeft Claudia Zuiderwijk een presentatie gegeven aan de Raad van Bestuur van de Federatie van Belgische KvK's. Aanleiding was een uitnodiging van hun algemeen directeur, Wouter van Gulck. Vanuit een aantal Belgische Kamers werd kritisch gekeken naar de richting die de Nederlandse KvK is ingeslagen. Doel was om deze sceptische blik te ontkrachten en een helder beeld neer te zetten van wat we doen, waarom en met welk resultaat. Gezien de enthousiaste reacties tijdens en na de presentatie is dat goed gelukt.

Een presentatie over strategie en online kanalen

De presentatie vond plaats in het gebouw van ENGIE-Electrabel in Brussel, waar we te gast waren bij Philippe Van Troeye, CEO ENGIE Benelux (partner van de Belgische KvK). In haar presentatie benadrukte Claudia Zuiderwijk de bilaterale handelsrelaties met en KvK-activiteiten gericht op België. België is de 2de grootste handelspartner van Nederland en op haar beurt is Nederland de 2de grootste investeerder in België. Daarnaast staat België in de top-5 van landen waar we als KvK de meeste vragen over krijgen, met een groei van 20% in het eerste kwartaal 2016. Om op deze vraag in te spelen worden regelmatig Road2Belgium bijeenkomsten en andere activiteiten georganiseerd.


Naast de missie, visie en strategie sprak Claudia Zuiderwijk vooral over de digitale kanalen en digitale dienstverlening van de KvK. Dit laatste had de speciale interesse van de zo’n 25 aanwezige Belgische KvK voorzitters en directeuren. Zij willen op dit gebied graag van ons leren. Ter illustratie werden een aantal voorbeelden uitgelicht zoals de buurtupdate, het online starters event, hackathons en webinars.

Een en al lof

De meeting werd afgesloten met uitvoerige complimenten van de Belgische KvK-voorzitter John Stoop voor onze transformatie. Hij was “flabbergasted”. Ook reacties achteraf liegen er niet om. Een veelzeggend nagestuurd bericht van Wouter van Gulck, algemeen directeur van de Belgische KvK Federatie: “Uit de reacties van de kamers voel ik dat dit een schot in de roos was”. En verder nog een mooie quote van de Belgische bilaterale KvK in Marokko (haar Engelse presentatie is namelijk de hele wereld over gegaan): “C 'est top la présentation de la CCI des pays bas, je suis impressionnée!!!”.

Over de Belgische KvK's

Er zijn 14 Kamers van Koophandel in België. Hun koepelorganisatie is de Federatie van Belgische Kamers van Koophandel in Brussel. Kamers van koophandel in België zijn privaatrechtelijke organisaties. In tegenstelling tot een aantal andere landen is in België lidmaatschap van een kamer niet verplicht voor bedrijven. De belangrijkste dienstverleningsgebieden voor de Belgische Kamers zijn exportdocumenten, internationaal ondernemen en duurzaam ondernemen. De Belgische KvK is lid van Eurochambres en ICC.

InfoPage