Cosmeticamerk Rituals creëert meeste banen

Top 250 Groeibedrijven 2017: Nederlands best groeiende bedrijven

23 januari 2017 - Rituals, opgericht in 2000, staat bovenaan de lijst van 250 best groeiende Nederlandse bedrijven, die vandaag is gepresenteerd door het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en nlgroeit, tijdens het jaarevent van nlgroeit in Den Haag. Het cosmeticamerk Rituals creëerde 1.097 nieuwe banen in de periode 2012 - 2016. Gezamenlijk hebben de 250 bedrijven uit deze lijst in deze periode meer dan 10.000 banen gecreëerd, zo werd duidelijk uit het onderzoek.

De Top 250 Groeibedrijven 2017 toont de Nederlandse bedrijven die in de periode 2012 - 2016 de meeste groei hebben gerealiseerd, waarbij de top 10 is gerankt op basis van het aantal nieuw gecreëerde banen in termen van FTE (Full-Time Equivalent). De Top 250 Groeibedrijven 2017, die dit jaar voor het eerst verschijnt, is gebaseerd op het ScaleUp Dashboard van het ECE en RSM. Het is een overzicht van bedrijven die aan het begin van de periode minimaal 10 werknemers en/of 5 miljoen euro omzet behaalden en jaarlijks een groei van minimaal 20% in omzet en/of werknemers realiseerden.

Rituals voert sinds vandaag deze nieuwe lijst aan. Oprichter en CEO Raymond Cloosterman zag zijn bedrijf groeien naar meer dan 500 winkels wereldwijd. Cloosterman over de hoogste notering: “We zijn erg vereerd met deze titel. Het is nooit een doel op zich geweest om hard te groeien maar het is wel een prachtige beloning voor het merk Rituals en de gepassioneerde mensen die er voor en achter de schermen elke dag  voor knokken. Op dit moment openen we 2 tot 3 winkels per week ergens in de wereld en groeit de Rituals familie in hoog tempo. Afgelopen jaar hebben we 2400 leuke mensen aangenomen en getraind.”

Op de tweede plaats van de Top 250 Groeibedrijven 2017 staat Royal Reesink NV, groothandel in onder andere landbouwwerktuigen, gereedschappen, huishoudelijke artikelen en tuinmeubelen, met 906 banen. Royal Reesink startte in 1786 met een kleine smederij. De derde plek is voor Coolblue, dat in 1999 begon als studentenbedrijf van Pieter Zwart, maar nu een webwinkel is met meer dan 323 shops en 8 fysieke winkels in Nederland en België. Goed voor 456 nieuwe banen.

Het ScaleUp Dashboard maakte voor het jaarlijkse onderzoek naar de snelgroeiende bedrijven in Nederland gebruik van verschillende databronnen, eigen onderzoek en bestaande, openbare databases en wordt geleid door Prof. dr. Justin Jansen, academisch directeur van het ECE. Jansen over de Top 250 Groeibedrijven 2017: “Het ScaleUp Dashboard is de eerste lijst die echt alle bedrijven van Nederland met meer dan 10 medewerkers langs de meetlat heeft gelegd. Er zijn meer lijsten beschikbaar, maar die geven beperkt inzicht doordat bedrijven zichzelf moeten aanmelden, of doordat ze zich richten op bepaalde sectoren. Inzicht in welke bedrijven echt tot de top behoren ontbreekt dan ook en dat willen we bereiken door deze Top 250 Groeibedrijven, van de ruim 3000, van Nederland te lanceren.”

Download de Whitepaper van NLgroeit

InfoPage